-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 10 26

B.Lubys grįžta į savo pradžią

Bronislovas Lubys, 1938-aisiais gimęs Plungėje, šiandien šiame mieste ir atguls amžinojo poilsio. Vienas įtakingiausių šalies žmonių, itin daug nusipelnęs Jonavai, Klaipėdai, Druskininkams, vis dėlto visuomet labiausiai mylėjo Plungę, kurią vadino savo Lietuva.
Atsisveikinimas su B.Lubiu Mokslų akademijos didžiojoje salėje.
Atsisveikinimas su B.Lubiu Mokslų akademijos didžiojoje salėje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Plungiškių draugijos lyderis savo atsiminimuose rašė, jog norėtų dar kartą čia gimti.

Klasės siela

B.Lubys dar mokykloje buvo labai aktyvus – sportavo, šoko tautinių šokių būrelyje. Vėliau, išvažiavęs gyventi ir dirbti kitur, verslininkas palaikė santykius su čia likusiais draugais, giminaičiais, mokytojais. Kas kelerius metus jis vis ragino buvusius klasės draugus susitikti, pabendrauti.

2007-aisiais klasės draugai susitiko po 50 metų. B.Lubys kiekvienam padovanojo po fotoalbumą „Klasės draugai visam gyvenimui“. Žadėjo surengti dar vieną susitikimą, bet nespėjo. Klasės draugams teks ateiti su juo atsisveikinti.

Sunki šeimos dalia

Vieno turtingiausių šalies žmonių B.Lubio tėvams teko nelengva dalia – Plungėje parduotuvę turėjęs jo tėvas Apolinaras Lubys tuoj po Antrojo pasaulinio karo sovietų buvo dešimčiai metų ištremtas į Sibiro lagerį. Bronislovas, tuomet dar mokinys, turėjo sunkiai dirbti plytinėje ir remti šeimą. Mama Stefanija taip pat patyrė sovietmečio represijas. Tėvas, būdamas 59-erių, mirė 1970 m. Motina Anapilin iškeliavo 1985-aisiais. Abu tėvai palaidoti Plungės kapinėse, kur atguls ir B.Lubys.

B.Lubys turėjo brolį Andrių. Jis, būdamas vos 39-erių, mirė po ligos. Plungėje tebegyvena jo žmona Aldona Lubienė.

Miesto mecenatas

Plungiškiai už rūpestį B.Lubiui atsidėkojo paskelbę jį miesto garbės piliečiu. Jis buvo ne tik M.Oginskio festivalio mecenatas, bet ir kitų miesto renginių, iniciatyvų rėmėjas, neatsisakydavo pagelbėti ir pavieniams žmonėms.

Verslininkas taip pat rėmė neįgalių vaikų grupę turėjusį darželį „Pasaka“. Šiuo metu darželio pastatas kaip tik renovuojamas. Teigiama, kad renovacijos projektas – išskirtinis, turėjęs būti pavyzdžiu kitiems.

Išskirtinės laidotuvės

Karstas su velionio palaikais iš Mokslų akademijos Vilniuje šiandien bus išneštas prieš vidurdienį. Laidotuvių procesija užsuks ir į Jonavą, kur prabėgo didžioji B.Lubio gyvenimo dalis. B.Lubys bus laidojamas 16 val. Plungės kapinėse, šeimos kapavietėje. Prie jo kapo giedos Plungės M.Oginskio meno mokyklos choras. Prie kapo atsisveikinimo kalbą planuoja sakyti premjeras Andrius Kubilius.

Žmonės, norintys pareikšti užuojautą B.Lubio šeimai, kviečiami rikiuotis gatvėje, prie kapinių. Prie kapo bus tik patys artimiausi žmonės. Kiti prie kapavietės galės prieiti tik po laidotuvių. Kadangi laukiama svečių iš užsienio, laidotuvių ceremonija vyks keturiomis kalbomis.
Po laidotuvių, 17.30 val., už velionį Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje bus laikomos šv. mišios.

Gedulingi pietūs ruošiami M.Oginskio rūmuose. Nepriklausomybės akto signataro, buvusio premjero B.Lubio laidotuves organizuoja valstybė, bet laidotuvių išlaidas nutarė prisiimti velionio šeima.

B.Lubį mirtis ištiko dėl išeminės širdies ligos – tokią pirminę mirties priežastį nustatė Teismo medicinos instituto ekspertai. Ekspertai konstatavo, kad mirusiojo kūne nėra nei vidinių, nei išorinių sužalojimų. 73-ejų verslininko kūnas buvo rastas sekmadienį ant dviračių tako prie ežero „Vijūnėlis“ Druskininkuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius