Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 27 /14:03

Borisui Jelcinui skirtą apdovanojimą atsiėmusi jo našlė Naina Jelcina: „Saugokite Lietuvą“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvusiam Rusijos Federacijos prezidentui Borisui Jelcinui skirtą valstybinį apdovanojimą įteikė jo našlei Nainai Jelcinai. B.Jelcinas po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi už asmeninį indėlį įtvirtinant Lietuvos valstybingumą ir plėtojant Lietuvos ir Rusijos Federacijos tarpvalstybinius santykius.
Naina Jelcina ir Dalia Grybauskaitė
Naina Jelcina ir Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Iš sovietinės praeities besivaduodama naujoji demokratėjanti Rusija sugebėjo objektyviai įvertinti istoriją ir pripažinti Baltijos šalių nepriklausomybės siekį. Ir tai padarė B.Jelcinas. Lietuva yra dėkinga tuometinei Rusijai“, – sakė prezidentė.

Priimdama apdovanojimą N.Jelcina priminė, kad pasitraukdamas iš prezidento posto B.Jelcinas pasakė: „Saugokite Rusiją.“ „Šiandien aš noriu ir jums pasakyti: saugokite Lietuvą“, – kalbėjo moteris. Ji kelis kartus pabučiavo įteiktą ordiną. „Borisas Nikolajevičius buvo tikras Lietuvos ir Lietuvos liaudies draugas“, – sakė N. Jelcina. 

Po pokalbio su prezidente ji atsisakė bendrauti su žiniasklaida.

Viena paslaptingiausių ir įtakingiausių moterų

Pirmojo Rusijos prezidento B.Jelcino žmona N.Jelcina įžengė į dabartinės Rusijos istoriją kaip viena iš paslaptingiausių ir įtakingiausių moterų. Neseniai atšventusi 80 metų jubiliejų Naina Iosifovna, kaip pagarbiai ją vadina Rusijoje, niekada nemėgo viešumos. Nedaugelis žino, kad N.Jelcinos tikras vardas Anastasija. Bet būdama 25 ji pakeitė savo vardą į Naina. Artimieji vadino ją tiesiog Naja.

Borisas ir Naina Jelcinai išgyveno kartu 51-erius metus. Jie susipažino dar prieš mokslus Sverdlovsko srityje. Naina norėjo studijuoti mediciną, bet Borisas įkalbėjo kartu studijuoti statybos mokslus.

Iš pradžių Borisas ir Naina buvo lyg geriausi draugai. Jis – aukštas ir gražus studentas – mėgo flirtuoti su merginomis, o Naina buvo bičiulė, kuriai galima papasakoti apie eilinį romaną.

Daliai dabartinės Rusijos bendruomenės N.Jelcina nepatinka, kiti, atvirkščiai, mano, kad būtent ji padėjo savo vyrui nukreipti Rusiją į demokratijos kelią. Bet visi sutaria – N.Jelcina prieš 10–15 metų turėjo tikrai didelę įtaką. Ypač savo vyrui. Taip pat su jos vardu B.Jelcino laikais Rusijoje buvo siejama sąvoka „Semja“, t.y. šeima. Tai buvo galingiausias tų laikų klanas, į kurį, be B.Jelcino šeimos, įeidavo tik artimiausi bendražygiai.

N.Jelcina, žinodama daug daugiau negu paprasti mirtingieji ir turėdama nemažai galios, ne kartą buvo kaltinta dalyvavusi nešvariuose politiniuose žaidimuose.

„Į mano tėvą žmonės žiūri įvairiai, bet mamą visi myli. Bent jau nesako kažkokių blogių žodžių, – neseniai parodytoje Rusijoje filme „Naina“ sakė Jelcinų dukra Jelena. – Visi, kas ją matė nors per televiziją, supranta, kad Naina Iosifovna – labai nuoširdus žmogus. Ji neturi veidmainystės, ji nežaidžia, bandydama paveikti viešąją nuomonę.“

Pats B.Jelcinas, kalbėdamas apie savo žmoną, pabrėždavo jos kuklumą. Pavyzdžiui, jai nepatikdavo, kai visuomenė sužinodavo apie jos labdaros veiklą.

„Jeigu apie tai žinotų visa šalis, aš manau, kiti taip pat norėtų žengti jos keliu. Bet jai nepatikdavo viešuma. Toks jos charakteris – kuklumas ir žmogiškumas. Žmonės tai supranta iš tų nedaugelio interviu, kuriose ji buvo labai nekalbi“, – sakė B.Jelcinas.

Svarbus indėlis

1991 m. liepos 29 d. B.Jelcinas pasirašė Lietuvos ir Rusijos tarpvalstybinių santykių pagrindų sutartį, kuria pripažinta suvereni Lietuvos valstybė ir įsipareigota kurti dvišalius santykius draugystės, geros kaimynystės, lygiateisiškumo ir abipusės naudos principais pagal visuotinai pripažintas tarptautinės teisės normas.

B.Jelcino indėlis buvo lemiantis išvedant SSRS kariuomenę iš Lietuvos bei 1997 m. pasirašant sutartį dėl Lietuvos ir Rusijos valstybinės sienos.

Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius yra vienas iš aukščiausių valstybinių apdovanojimų, kuris skiriamas Lietuvos ir užsienio valstybių vadovams bei piliečiams už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei. Valstybinis apdovanojimas Borisui Jelcinui skirtas minint Lietuvos ir Rusijos santykių 20-metį.

Daugiau apie B.Jelcino našlės vizitą skaitykite rusiškoje 15min.lt versijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius