Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 07 02 /2015 07 03

Bręsta skandalas? Diplomas pusantrų metų nesirodant paskaitose – misija įmanoma

Socialiniame tinkle „Facebook“ žaibiškai plinta Justino Butkevičiaus įrašas apie „studijas“ Alytaus profesinio rengimo centro Mykolo Krupavičiaus žemės ūkio ir verslo skyriuje. J.Butkevičius tikina diplomą gavęs be jokių pastangų ir net nelankydamas paskaitų.
Justinas Butkevičius teigia diplomą gavęs be menkiausių pastangų ar mokslų
Justinas Butkevičius teigia diplomą gavęs be menkiausių pastangų ar mokslų / Asmeninio archyvo nuotr.

Balbieriškyje veikiančią mokslo įstaigą J.Butkevičius nesismulkindamas vadina „Balbieriškio profke“. Bet ir šis terminas jam atrodo per švelnus.

„Gal tiksliau profesinio ugdymo teatre: pamokos čia vyksta fiktyviai, mokinių pamokose nėra, daugumos klasiokų taip ir nesutikau, mokytojai slepiasi nuo valdžios ir vaidina, kad studijos vyksta nuotoliniu būdu, kontrolės jokios ir pažymius gauni nebūdamas pamokose. Mokykloj nesirodžiau 1,5 metų, bet, pasirodo, sėkmingai baigiau semestrus ir pusmečio gamybinę praktiką“, – rašo „profkės“ absolventas.

Anot jo, smulkiojo verslo organizatoriaus diplomo gavimui pakako „2 metus pakaboti sąrašuose, ateiti į super lengvus baigiamuosius egzus“.

„Man buvo tikrai linksma dalyvauti šitam profesinio mokymo spektaklyje, pasijausti vėl kaip mokykloje, turėti auklėtoją ir klasiokus, pasimokyt kirčiuoti iš 10 klasės vadovėlio ar prikirsti kotletų valgykloje po 1,12 Lt, bet mokyklos personalui čia jų tikras gyvenimas ir tikras darbas. Tikiuosi, šią „mokyklą“ greit uždarys, nes visos studijos yra tiesiog suvaidintos. Na, o aš bet kuriuo atveju atšvęsiu savo pseudodiplomą“, – šaiposi J.Butkevičius.

Klausimas vertas milijono: „Ar galima plauti kiaušinius, jei jų trukmė ilgesnė?“

15min.lt susisiekus su J.Butkevičiumi, „Balbieriškio profkės“ absolventas patikino, kad įrašas „Facebook“ nėra pokštas.

„Tikrai ne. Man buvo smalsu patikrinti, ar Balbieriškio profkė tikrai taip dirba, kaip buvau girdėjęs. Ir visi gandai pasitvirtino“, – teigė pašnekovas.

Eksperimento pradžią jis nusakė vienu žodžiu: „prikolas“. Visi mokslai Balbieriškyje pasirodė esantys juokingi iki ašarų.

„Viskas prasidėjo kaip „prikolas“. Nes buvau girdėjęs iš draugų, kaip ten mokslai vyksta. Tai ir nusprendžiau išbandyti pats“, – prisiminė J.Butkevičius.

Paklaustas, kiek kartų lankėsi mokslo įstaigoje, jis nurodė faktinius apsilankymus galintis suskaičiuoti kone ant pirštų.

Kai kuriuos dalykus tiesiog užskaitė palikdami ta patį pažymį, o kitus tiesiog „išbūrė“.

„Mokykloje pasirodžiau keletą kartų rugsėjo mėnesį. Ir kiek atsimenu, daugiau bendravau tik telefonu bei atvykau į baigiamąjį egzaminą. Studijų pradžioje pateikiau savo bakalauro diplomą, tad kai kuriuos dalykus tiesiog užskaitė palikdami tą patį pažymį, o kitus tiesiog „išbūrė“, – tęsė J.Butkevičius.

O baigiamasis egzaminas, anot jo, buvo dešimtos klasės lygio. Na, gal ir lengvesnis. Kaip pavyzdį J.Butkevičius pateikė štai tokį egzamino klausimą:

Ar galima plauti kiaušinius, jei jų trukmė ilgesnė?
A) taip
B) ne
C) priklauso nuo šeimininkės

Paklaustas, ar tai iš tikrųjų klausimas iš baigiamojo egzamino, „pseudodiplomo“ savininkas atsakė lakoniškai: „Baisu, bet taip“. Tiesa, egzamine buvo ir praktinė dalis: „Sąskaitos/faktūros išrašymas arba kasos išlaidų orderio išrašymas“.

Kaip buvo įvertintas jo baigiamasis darbas? „10, žinoma“, – teigė J.Butkevičius.

„Turėjom tokį malonų vyruką...“

Alytaus profesinio rengimo centro Mykolo Krupavičiaus žemės ūkio ir verslo skyriaus vedėja Marijona Mitrulevičienė 15min.lt patvirtino, kad dešimtukininkas J.Butkevičius iš tiesų mokėsi jos vadovaujamoje įstaigoje. Tiesa, ji prisipažino nežinojusi, kad Justino studijos tebuvo eksperimentas.

„J.Butkevičius atėjo pas mus baigęs Vilniaus Gedimino technikos universitetą, norėdamas įgyti darbinių įgūdžių. Kadangi jis baigęs aukštąją mokyklą, jam daug dalykų buvo užskaityta“, – prisiminė M.Mitrulevičienė.

Sužinojusi, kad J.Butkevičiaus mokslai tebuvo „prikolas“ ir gandų apie „Balbieriškio profkę“ tikrinimas, pašnekovė neslėpė nusivylimo tokiu buvusio auklėtinio elgesiu. „Vat kaip... vat kaip įdomiai. Vadinasi, turėjom tokį malonų vyruką, o jo tikslas buvo štai koks. Ką aš žinau...“, – atsiduso pašnekovė.

Paklausta apie absolvento minimus „išburtus“ pažymius, Alytaus profesinio rengimo centro padalinio vadovė tikino kol kas negalinti to nei patvirtinti, nei paneigti.

„Nežinau, kokius dalykus „išbūrė“, – kiek sutriko M.Mitrulevičienė.

Įstaigos vadovė pažadėjo pasidomėti tiek J.Butkevičiaus mokymosi aplinkybėmis, tiek egzamino klausimu apie kiaušinių plovimą bei kitomis dešimtukininko minimomis detalėmis.

„Tuoj pat užsiimsiu šiuo reikalu“, – sakė M.Mitrulevičienė.

„Išburtų“ pažymių nerado

Vėliau įstaigos vadovė išsinagrinėjo J.Butkevičiaus studijų medžiagą ir 15min.lt patikino mananti, kad buvęs auklėtinis profesinę mokyklą užsipuolė be pagrindo.

Taip, jam pas mus buvo lengva. Bet dėl to, kad jis jau baigęs aukštąjį mokslą.

„Taip, jam pas mus buvo lengva. Bet dėl to, kad jis jau baigęs aukštąjį mokslą“, – įsitikinusi M.Mitrulevičienė.

Pasak jos, daugelis dalykų J.Butkevičiui įskaityti po mokslų VGTU, nes ten baigė panašius mokslus. „Pirmajame kurse užskaityti 8 dalykai iš 12. Tai jam ir nereikėjo labai dažnai rodytis mokykloje“, – tęsė pašnekovė.

Įstaigos vadovė tikina neradusi jokių „išburtų“ pažymių įrodymų. Be to, esą tikrai nebuvo mokoma iš 10 klasės vadovėlio – tai M.Mitrulevičienė sužinojo po pokalbio su J.Butkevičių mokiusia pedagoge.

„Sako, aš net neturiu 10 klasės vadovėlio. Buvo atskiras kalbos kultūros vadovėlis, kur, be abejo, yra ir kirčiavimas“, – teigė Mykolo Krupavičiaus žemės ūkio ir verslo skyriaus vedėja.

Pasak jos, baigiamasis egzaminas parengtas pagal Pramonės, prekybos ir amatų rūmų parengtas užduotis. Be to, J.Butkevičius esą ne iki galo tiksliai nupasakojo egzamino klausimą apie kiaušinių plovimą.

„Pusė klausimo tikrai yra gerai“, – sakė M.Mitrulevičienė.

Na, o visas klausimas esą skamba taip: „Ar galima plauti kiaušinius, kurių galiojimo trukmė ilgesnė?“.

Paklausta, už ką ilgesnė turi būti kiaušinių galiojimo trukmė, pašnekovė prisipažino pati to nežinanti. „Nežinau ir aš. Aš taip pat gi ne specialistė, žinokit“, – teigė M.Mitrulevičienė.

Na, o J.Butkevičiaus pateikti atsakymo į šį klausimą variantai, anot jos, atitiko egzamino turinį.

Kiek kartų Justinas lankėsi mokslo įstaigoje, jos vadovė teigė negalinti nustatyti. Anot jos, J.Butkevičius Mykolo Krupavičiaus žemės ūkio ir verslo skyriuje turėjo rodytis maždaug kartą per mėnesį.

„Jeigu Justinas norėjo kažkaip įkąsti, tai ką aš žinau...“ – liūdnai atsiduso M.Mitrulevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius