Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 26

Brigados „Geležinis Vilkas“ kariai dalyvaus tarptautinėse pratybose „Loyal Jewel 2009“ Norvegijoje

Spalio 26–lapkričio 6 dienomis Lietuvos kariuomenės motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadovybė ir pagrindiniai štabo karininkai dalyvaus tarptautinėse štabo pratybose „Loyal Jewel 2009“, kurios vyks NATO jungtiniame kariniame mokymo centre Stavangeryje, Norvegijoje; atskirti pratybų elementai taip pat bus dislokuoti NATO vadavietėse Danijoje, Portugalijoje ir Vokietijoje.
Vilmantas Tamošaitis
MPB „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip informuoja Krašto apsaugos ministerija, pratybas „Loyal Jewel 2009“ rengia Jungtinė NATO pajėgų vadavietė Lisabonoje (angl. Joint Force Command Lisbon).

Šių pratybų tikslas – treniruoti ir įvertinti NATO greitojo reagavimo pajėgų 14 rotacijos (NRF-14) sausumos komponento štabą, taip pat oro komponento bei logistinės paramos elemento štabus.

Pratybų metu MPB „Geležinis Vilkas“ štabo kariai atstovaus NATO greitojo reagavimo pajėgų brigadai ir atskiriems sausumos pajėgų komponento padaliniams, įeinantiems į NRF-14 sudėtį. Šioje pamainoje nuo kitų metų pradžios Danijos divizijos sudėtyje budės ir Baltijos bataliono, kurio pagrindą sudaro MPB „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo batalionas, kariai.

Pratybose MPB „Geležinis Vilkas“ kariai dalyvaus Danijos divizijos kvietimu kaip NATO greitojo reagavimo pajėgų sausumos pajėgų komponento junginys. Mokymų metu MPB „Geležinis Vilkas“ štabą papildomai sustiprins estų ir danų kariai.

„Mums tai bus naudingos pratybos, kadangi kariai turės galimybę įgyti naujų įgūdžių ir praktikos dalyvaujant operacinio ir strateginio lygio mokymuose. Tai yra didelė atsakomybė, bet tuo pačiu ir pripažinimas, kad MPB „Geležinis Vilkas“ yra lygiavertis ir patikimas partneris vykdant aukščiausio lygio mokymus,“ – sakė MPB „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Vilmantas Tamošaitis.

Pratybose „Loyal Jewel 2009“ iš viso dalyvaus apie 1100 karių iš įvairių NATO šalių, atstovaujančių skirtingus NATO greitojo reagavimo pajėgų komponentus: sausumos, oro, specialiųjų operacijų pajėgų, jungtinę logistinės paramos grupę, cheminės biologinės radiacinės ir branduolinės apsaugos vienetą ir psichologinių operacijų grupę. Psichologinių operacijų grupei taip pat atstovaus MPB „Geležinis Vilkas“ kariai.

Pagal pratybų scenarijų kariai vykdys taikos rėmimo operaciją tariamame East Cerasia regione, dabartinėje rytų Afrikos dalyje prie Raudonosios jūros. Pratybų metu kariai planuos ir vykdys operacijas pagal sausumos komponento štabo sumanymą, reaguos į įvairaus pobūdžio incidentus ir nuolat teiks informaciją sausumos komponento štabui.

NATO greitojo reagavimo pajėgos – aukštos parengties ir technologiškai pažangios Aljanso pajėgos, kurias sudaro sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų pajėgų komponentai, galintys bet kada ir bet kur greitai išsiskleisti operacijoms vykdyti. Šios pajėgos geba pačios išsilaikyti ir vykdyti misijas, apimančias įvairaus spektro operacijas visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius