Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 17 /13:15

Briuselis perspėja: Lietuvos biudžeto deficitas kitąmet gali būti per didelis

Europos Komisija antradienį paskelbė, kad Lietuvos biudžeto išlaidos kitąmet gali viršyti pajamas daugiau nei numatyta. Briuselio teigimu, Lietuva gali neįvykdyti įsipareigojimo, kad struktūrinis deficitas būtų ne didesnis kaip 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).
Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas
Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Komisija laikosi nuomonės, kad Lietuvos biudžeto plano projektui (...) gresia pavojus neatitikti Stabilumo ir augumo pakto nuostatų“, – rašoma Europos Komisijos pranešime.

Briuselio vertinimu, Lietuvos Vyriausybė pernelyg optimistiškai prognozuoja šalies ekonomikos augimą.

„Komisija kviečia valdžios atstovus imtis priemonių nacionalinio biudžeto rengimo procese, kad būtų užtikrinta, jog 2016 metų biudžetas atitiktų Stabilumo ir augimo paktą“, – teigia EK.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas

Komisijos nuomone, Lietuva nepakankamai pažengė, sprendžiant valstybių narių iškeltas problemas, susijusias su fiskaline politika, ir paragino valdžią paspartintį šį procesą.

EK pažymi, kad, sprendžiant iš Komisijos rudens prognozių, Lietuvai šiemet nepavyks priartėti prie vidutinio laikotarpio tikslo, numatančio struktūrinį valdžios sektoriaus deficitą, o kitais metais planuojamas didelis nuokrypis nuo šio tikslo.

Pavasarį patvirtintoje Lietuvos 2015 metų Stabilumo programoje numatyta, kad struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas 2015-2016 metais būtų po 1,1 proc. BVP, o 2017 metais sumažėtų iki 0,2 proc. BVP. Rugsėjį Finansų ministerija Seimui pateikė siūlymą, kad deficitas 2016–2018 metais to meto kainomis turėtų būti ne didesnis kaip 1 proc. BVP.

Kitų metų Lietuvos biudžeto projektą įvertinusi Valstybės kontrolė pirmadienį pareiškė, kad šalis susiduria su valdžios finansų ilgalaikio tvarumo rizika, todėl vidutinio laikotarpio deficito ribą reikėtų sumažinti nuo 1 proc. iki 0,5 BVP.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Pinigai

Finansų ministerija spalio pabaigoje pranešė, kad EK neturi pastabų kitų metų Lietuvos biudžeto projektui ir nepateikė Vyriausybei jokių rekomendacijų.

Pirmą kartą EK vertinimui pateiktame 2016 metų biudžeto projekte numatytas ne didesnis kaip 1,1 proc. BVP valdžios sektoriaus struktūrinis deficitas.

Numatoma, kad valstybės biudžeto pajamos sieks 8,004 mlrd. eurų (0,2 proc. daugiau šiemet), išlaidos – 8,655 mlrd. eurų (3,1 proc. daugiau), deficitas – 651,5 mln. eurų (59,6 proc. daugiau). Valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos (kartu su ES ir kitomis paramos lėšomis – 2,111 mlrd. eurų) sieks beveik 9,394 mlrd. eurų, asignavimai – 10,045 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius