-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 08 /12:19

Bronislovas Burgis paviešino pokalbių su gimnaziste ir jos tėvais įrašus

Sisteminiu smurtu prieš nepilnametę kaltinamas buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis ketvirtadienio vakarą savo tinklaraštyje paviešino savo pokalbių su moksleive ir jos tėvais įrašus. Jis neigia, kad įrašus į internetą įdėjo pats, tačiau džiaugiasi, kad jie pagaliau yra girdimi pasauliui.
Bronislovo Burgio teismas
Bronislovo Burgio teismas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Taip pat B.Burgis paviešino mergaitės vardą, nors skelbti nepilnamečių asmens duomenis Lietuvos įstatymai draudžia.

B.Burgis rašo, kad paviešinti įrašai jam yra „didžiausia dovana“. „Pagaliau jūs sužinosite, už ką direktorių ketveriems metams siunčia į kalėjimą“, – skelbia buvęs direktorius.

Anksčiau B.Burgis žurnalistams yra sakęs, kad tai buvo geriausios per jo gyvenimą pasakytos kalbos.

„Jei klausysite, tai tikrai suprasite, kad nebuvau ir nesu ... (vardas pašalintas redakcijos) ar jos tėvų priešas, kad norėjau jiems padėti nepadaryti tos klaidos, kurią jie dabar, deja, jau padarė ir niekada gyvenime nebeištaisys…“ – rašo B.Burgis.

B.Burgis pasakojo istorijas apie išėjusius

Jis nurodo, kad pirmajame pokalbyje kalbasi su mergaitės tėvais. „Tėvus, motinos prašymu, priėmiau penktadienį savo kabinete. (Prokuroras kaltinamajame akte tai įvardijo taip: „tęsdamas nusikalstamą veiką…“ O, Santa Barbara!) Žinoma, nežinojau, kad tėvai dar gerokai prieš užeidami pas mane įsijungė įrašymo priemones… Jums spręsti, kodėl jie atėjo įrašinėti, o ne protestuoti prieš tai, ką jie vėliau pavadino dukros bauginimu… Jums spręsti, kodėl jie tai darė, kodėl jie neprotestavo prieš, anot jų, mano monologą, kodėl jie neišėjo, pasipiktinę mano kalba, kodėl jie nepasikvietė liudininkų…“ – rašo B.Burgis.

Visi čia stojantys žino: manęs neįveiksi, – teigia B.Burgis.

Pokalbio įraše girdėti, kad tėvai teigia, kad labiausiai rūpinasi dėl dukros sveikatos, nes ji grįžusi iš mokyklos, po pokalbio su B.Burgiu, kuriame jis liepė jai pasirašyti išeiti iš mokyklos, apalpo.

„Mes tikimės jūsų pagalbos“, – teigė tėvai.

B.Burgis teigia, kad taisyklės yra tokios ir vaikas jas žinojo, todėl su jais net nėra apie ką kalbėti. „Pasekmes sukėlė cigaretė“, – visus nuogąstavimus dėl mergaitės sveikatos atrėmė B.Burgis.

Direktorius pasakojo kitas istorijas, kaip privertė vaikus palikti mokyklą savo noru, nes jis sugeba nuteikti moksleivius prieš tą vaiką, kuris nesilaiko taisyklių. Tėvai per 40 min. trunkantį pokalbį beveik neturėjo kada įsiterpti į B.Burgio monologą. „Visi čia stojantys žino: manęs neįveiksi“, – pabrėžė direktorius.

Jis tikino, kad, jei paliks mergaitę mokykloje, visi galvos, kad jis paėmė kyšį ir jį išmes. „Aš turiu tokių tėvų, kurie gali Kauną valdyti, bet ne mane“, – aiškino B.Burgis.

Direktorius tikino, kad tėvai turi liautis sureikšminti, kur mokosi jų vaikas ir tiesiog jį mylėti, bet pažeidusi taisykles ji tarp mokinių, o ypač tarp jų tėvų taps „raupsuotąja“.

Jis pripažino žinantis, kad apie 10 proc. gimnazijos vaikų rūko, jų niekas neseka ir netikrina kišenių, tačiau jei yra pagaunami, jiems tenka išeiti. Tokiu būdu B.Burgis teigė norintis išmokyti, kad įstatymai yra aukščiau visko.

„Jeigu ji, jūs visi užsispirsite, kad čia ji norės grįžti, tai aš jus įspėju čia ir dabar: viešumas yra geriausias ginklas. Aš tai padarysiu viešai ir visur. Jokių išimčių. Neturėkite jokių iliuzijų. Aš visada pasakysiu: „Taip, mes palikome todėl, kad ji yra nepakaltinama“. Tai yra baisus nuosprendis“, – teigė B.Burgis.

Mama atsakė, kad dėl to, ar nori likti gimnazijoje, turi apsispręsti pati dukra.

Direktorius pripažino gavęs mergaitę palaikančių laiškų iš moksleivių, tačiau į juos atsižvelgti neketinantis.

VIDEO: B.Burgio pokalbis su moksleivės tėvais

Mergaitę išsikvietė pats

Antrame įraše girdėti pokalbis su gimnaziste, kuris, pasak buvusio direktoriaus, vyko pirmadienį, kai jis sužinojo, jog mergaitė ne tik nesirengia palikti gimnazijos, bet net nesiteikė ateiti ir apie tai pranešti.

Mergaitė per pokalbį pranešė nusprendusi, kad nori likti mokytis gimnazijoje.

Su vaiku direktorius kalba konkrečiai: „Ne, taip nebus. Gal tėvai nesuprato, bet aš, rods, aiškiai pasakiau, kad yra tik du variantai: arba mes tave pripažįstame nepakaltinama. Išversiu: psichišką, psichinę negalią turinčiu žmogumi. Gal tėvai to nesuprato? Aš nenorėjau jiems sakyti to žodžio „psichine“. Bet tau tai turiu pasakyti“, – dėstė B.Burgis.

Jis teiraujasi mergaitės, kuo ji yra išskirtinė, kad jai turi negalioti visiems taikomos taisyklės. Taip pat direktorius stebisi, kodėl tėvai kalbėjo apie jos ligą, jei ji dar penktadienį buvusi mokykloje.

„Apie mano būklę tai čia daktarams ir specialistams geriau žinoti“, – atsako moksleivė.

Apie mano būklę tai čia daktarams ir specialistams geriau žinoti, – bandė atsikirsti moksleivė.

„Artimiausiu metu tu turi išsiaiškinti su gydytojais ir variantai: jei jie pripažįsta, kad tu esi nepakaltinama, kad tavęs negalima bausti, negalima skriausti, kad su tavimi reikia elgtis labai švelniai, tai tėvai, kurie tave labai myli, turi pagalvoti. Yra tokios mokyklos, kur mokosi tokie vaikai. Tu turi pasilikti ten“, – atsikerta B.Burgis.

Jis tvirtino, kad mergaitė niekaip nebus atestuojama. „Tu neliksi čia. Viskas. Šakės. Jūsų kalba pasakiau“, – tęsė jis.

Direktorius pripažino žinantis, kad jo laukia teismas, tačiau pabrėžė šeimoje turintis keturis advokatus. Jis tikino, kad vien mergaitės atėjimas į mokyklą tuo metu, kai tėvai sėdėjo pas jį kabinete, buvo chamizmas. 

Pasak jo ji elgiasi kaip princesė, kuri užsinorėjo ir daro, nepaisydama jokių taisyklių. „Aš tavęs neklausiu. Aš žinau, kad tu nenori. Bet tai nieko neduoda. Neišėjo nė vienas iš čia norėdamas iš tų, kuriuos išmetėme“, – teigė B.Burgis.

Taip pat direktorius mergaitei siūlė čia pat iškviesti medikus, kad pripažintų ją nepakaltinama. Direktorius tikino pats priimsiantis įsakymą, kad ji nepakaltinama į jį paskelbsiantis mokykloje bei pranešiantis žiniasklaidai.

„Tu elgiesi nenuspėjamai, nenusakomai ir tai tikrai klinikinis atvejis“, – konstatuoja direktorius.

Jis tikino, kad per ketvirtį amžiaus buvo išmestas ne vienas moksleivis, bet nė vienas dėl to nenusižudė. Direktorius dar pusvalandį kalba beveik vienas. Paskui pareiškia: „Jeigu tu jautiesi psichologinėj duobėj, gali išeiti po savaitės, po mėnesio, po trijų mėnesių. Jokių problemų, jokių bėdų. Jeigu tave perkrovos veikia taip, kad negali dabar išeiti, tai gali pabūti, kiek nori, bet tu nebesi gimnazistė ir niekada nebebūsi.“

Tada B.Burgis pasiūlo moksleivei vaistų ir vienas kalba dar penkiolika minučių.

VIDEO: B.Burgio pokalbis su gimnaziste

Prie visos klasės kalba apie šeimą

Trečiasis įrašas darytas mergaitės klasėje. B.Burgis atsiprašo įsiveržęs į pamoką, bet sako, kad vis tiek dirbti negalintis, todėl atėjęs į pamoką pas prasižengusią moksleivę.

Vaikų direktorius klausia, kaip jiems atrodo, ar jis dar dirbs mokykloje kitą dieną ir nurodo, kad, matyt, tai žino tik nusižengusi moksleivė.

Tada jis kreipiasi į auklėtoją ir pasitikslina, ar tikrai gimnazistės tėvai prašė jos dalyvauti jo pokalbiuose su mergaite. Išgirdęs teigiamą atsakymą, jis tikina, kad štai dabar ir girdės.

„Aš manau, kad tai yra absoliučios patyčios iš manęs ir gimnazijos“, – pareiškia jis.

Dabar aš prieinu ir išmetu pro langą. Tai turbūt vienintelis variantas, kurį galėčiau. Bet aš negaliu, nepakelsiu“, – klasėje sakė direktorius.

Jis vaikams girdint svarsto, kad jam pačiam galbūt reikėtų pasitraukti iš pareigų. „Esu rašęs savo svetainėje, kad kaip gražu, kai koks senelis miršta gelbėdamas vaiką iš degančio namo, eik tu sau. Bet juk pats nepasirinksi“, – glumina vaikus direktorius.

Paskui jis užveda kalbą apie gimnazistės tėvus. „Aš tikrai žinau, kad jie labai arti prezidentūros. Nes kitaip aš neįsivaizduoju, ar taip galėtų“, – teigia jis.

„Tai kas čia buvo, direktoriau?“ – klausia mokytoja.

B.Burgis tikina, kad moksleivė yra pašalinta iš gimnazijos, bet vis tiek sėdi klasėje. Taip pat jis tikina galįs kreiptis į teismą tvirtindamas, kad jos tėvai jį šantažuoja duodami kyšį.

„Dabar aš prieinu ir išmetu pro langą X (vardas pašalintas redakcijos). Tai turbūt vienintelis variantas, kurį galėčiau. Bet aš negaliu, nepakelsiu“, – juokauti bando direktorius.

Paskui jis pasakoja istoriją apie signataro anūkę, kuri buvo priimta steigėjo reikalavimu, bet buvo visų ignoruojama mokykloje ir turėjo išeiti pati, apie kitus, taisyklių nesilaikiusius moksleivius.

VIDEO: B.Burgio pasisakymas klasėje

Pasisakymais didžiuojasi

„Pabrėžiu, kad nei prokuroras Osvaldas Stadalius, nei tyrėja Roberta Balžekaitė, nei liudininkai neturi jokių kitų mano kaltės įrodymų, išskyrus šiuos tris įrašus. Visa kita, ką jūs girdėjote ir skaitėte, yra kaltintojų, prokuroro ir žiniasklaidos fantazijos, virtusios smurtinėmis patyčiomis, sukėlusiomis man sunkų sveikatos sutrikdymą“, – rašo B.Burgis savo tinklaraštyje.

Jis dar kartą pabrėžia, kad šių pasisakymų nesigaili.

„Galite mane pasmerkti, galite mane prakeikti, bet aš niekada nesigailėsiu, kad už tas kalbas užmokėjau savo krauju ir skausmu“, – įrašą baigia B.Burgis.

Pagal pareikštus kaltinimus dėl sistemingo nepilnametės bauginimo panaudojant psichinę prievartą B.Burgiui gresia laisvės atėmimas iki 4 metų.

B.Burgis moksleivei pernai pasiūlė palikti KTU gimnaziją dėl to, kad ji pažeidė mokyklos taisykles, draudžiančias vaikams rūkyti, vartoti svaigalus bei narkotines medžiagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius