Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 05

Bronius Markauskas: mįslingai pralobęs NŽT pareigūnas T.Ladukas tarnyboje nebedirbs

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus pavaduotojas Tomas Ladukas traukiasi iš pareigų, paaiškėjus, kaip jo šeima su NŽT pagalba užvaldė didelį sklypą Karoliniškėse. Tokią informaciją 15min perdavė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Tačiau NŽT tvirtina nieko nežinanti apie T.Laduko pasitraukimą.
Nacionalinė Žemės Tarnyba
Nacionalinė žemės tarnyba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot Žemės ūkio ministerijos vadovybės, su T.Laduku sudarytas žodinis susitarimas dėl jo pasitraukimo iš pareigų. Ministerija neslepia, kad prie tokio sprendimo prisidėjo 15min atskleista istorija, kaip T.Laduko artimieji užvaldė ir tuoj pat pardavė didelį sklypą Karoliniškėse.

Tuo tarpu B.Markausko nemalonėn taip pat patekęs NŽT vadovas Danielius Kuprys esą laikosi įsikibęs kėdės.

Sklypas kainuos kėdę. O gal ir daugiau

B.Markauskas 15min patvirtino trečiadienį ryte sužinojęs, jog T.Ladukas NŽT nebedirbs.

„Man viceministras sakė, kad jau yra susitarta. Tikrai, kad nebus“, – užtikrino žemės ūkio ministras.

T.Laduko pasitraukimą 15min patvirtino ir viceministras Artūras Bogdanovas. Pasak jo, T.Laduko NŽT nebeliks artimiausiu metu.

„Esam sutarę, kad po reorganizacijos jis palieka mus. Taip, tai yra tiesa – mes esam sutarę. Bet raštiškai nėra dar jokių veiksmų atliktų. (...) Svarstėme – galbūt šį mėnesį, vėliausiai, galbūt kitą mėnesį. Kadangi kitą penktadienį NŽT planuojame įteikti atleidimo lapelius darbuotojams, daugeliui bus pasiūlyta iš karto darbo vietos naujoje struktūroje. Dėl to galvojame, kad galbūt netgi jau balandį reikėtų ir su T.Laduku apsispręsti galutinai“, – kalbėjo A.Bogdanovas.

Paklaustas, ar priimti tokį sprendimą pastūmėjo sklypo Karoliniškėse istorija, dėl kurios prokurorai ruošiasi kreiptis į teismą, viceministras to neneigė.

„Turbūt suvaidino. Turbūt taip. Bendra atmosfera... aukščiausios vadovybės keitimas turbūt yra neišvengiamas tam, kad grįžtume į normalų ritmą, normalų darbą ir atgautume pasitikėjimą visuomenėje“, – sakė A.Bogdanovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Bogdanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Bogdanovas

T.Laduko žmonai su artimaisiais pernai atkurta nuosavybė į sklypą Laisvės pr. 26. Maždaug pusės hektaro sklypas vieno NŽT vadovų artimiesiems atiteko po to, kai centrinė NŽT būtent šio dėl sklypo perleidimo kreipėsi į sostinės savivaldybę. Seimo narė Agnė Bilotaitė dėl T.Laduko istorijos kreipėsi į prokurorus. Generalinė prokuratūra šią savaitę politikei patvirtino, jog pradedamas viešojo intereso gynimo procesas. Prokurorai kreipsis į teismą dėl NŽT sprendimų, susijusių su sklypo kelione į T.Laduko artimųjų rankas, panaikinimo bei sandorių restitucijos.

Čia, beje, situacija tampa komplikuota. Mat T.Laduko žmona su artimaisiais sklypą pardavė verslininkams, kurie šioje teritorijoje jau yra suplanavę naujos „Maximos“ statybas. Kaip prokurorų veiksmai T.Laduko istorijoje paveiks šį statybų projektą – kol kas neaišku.

T.Ladukas deklaravo, kad pardavusi savo dalį – apie penktadalį pusės hektaro sklype – jo sutuoktinė uždirbo 150 tūkst. eurų.

Vadovas ir serga, ir nesitraukia

Ministerijos vadovybė jau seniai neslepia nepasitikėjimo ne tik T.Laduku, bet ir NŽT direktoriumi Danieliumi Kupriu. Tačiau pastarasis esą kategoriškai nesutinka trauktis iš posto, o pastaruoju metu darbe nesilanko dėl ligos, kurios tikrumu B.Markauskas neslepia abejojantis.

„Kaip žinote, aš ir nepasitikėjimą pareiškiau, ir mano iniciatyva buvo parašytas teikimas dėl atleidimo šalims susitarus. Bet vadovas nepasirašė ir dabar antrą savaitę serga. Tai tas procesas yra sustojęs“, – kalbėjo ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Markauskas

Anot jo, nepasitikėti D.Kupriu verčia vidinio tyrimo rezultatai, kai nustatyta galimų nusikalstamų veikų požymių.

„Mes, atlikdami tarnybinį patikrinimą, nustatėme, kad yra galimas dokumentų klastojimas, kreipėmės į STT. Tikimės, kad kažkokias irgi išvadas gausim. Bet ponas D.Kuprys nusiteikęs kariauti“, – sakė B.Markauskas.

D.Kuprio pozicija nepatenkintas ir viceministras A.Bogdanovas. „Norėtųsi, kad žmogus principingai pasielgtų, bet elgiasi principingai atvirkščiai“, – teigė viceministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Iš kėdės krapštomas Danielius Kuprys pastaruoju metu yra nedarbingas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Iš kėdės krapštomas Danielius Kuprys pastaruoju metu yra nedarbingas

NŽT nieko nežino

Dėl T.Laduko pasitraukimo 15min kreipėsi ir į patį NŽT direktoriaus pavaduotoją, ir į jo darbovietę. NŽT 15min informavo, jog T.Ladukas šiuo metu yra komandiruotėje, o duomenų apie jo pasitraukimą iš pareigų įstaiga neturi.

T.Ladukas į skambučius neatsiliepė, tik SMS žinute pranešė esantis užsienyje. Tuo pačiu SMS formatu paprašytas patvirtinti arba paneigti savo pasitraukimą, NŽT direktoriaus pavaduotojas nieko neatsakė.

T.Laduko istorija toliau spalvina NŽT mundurą ne pačiomis geriausiomis spalvomis. Buvusi NŽT vadovė Daiva Gineikaitė kėdę atlaisvino po išgėrus padaryto eismo įvykio ir nesėkmingų bandymų įrodyti, kad promiles alkotesteryje „pripūtė“ dėl burnos skalavimo skysčio „Listerine“. Jos patarėjui, įtakingam „darbiečiui“ Gintarui Jonui Furmanavičiui pareikšti įtarimai korupcijos byloje. Dar vienas buvęs NŽT direktoriaus pavaduotojas Vaidas Pakalka pernai nuteistas už pasikėsinimą piktnaudžiauti tarnyba. Teisėjas Audrius Cininas jam skyrė 28,245 tūkst. eurų baudą – tai didžiausia kada nors skirta bauda už tokio pobūdžio nusikaltimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius