Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 26 /13:57

„Valstiečius“ paliekantis Bronislovas Matelis apie Ramūną Karbauskį: „Jis „pakabintas“ vienos moters“

Seimo narys Bronislovas Matelis nutarė palikti valdančiąją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją Seime. Traukdamasis iš frakcijos parlamentaras pažėrė kritikos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.
Bronislovas Matelis
Bronislovas Matelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jis ketvirtadienį BNS sakė išeinantis iš LVŽS frakcijos dėl pastarųjų aktualijų, susijusių su šios partijos pirmininku Ramūnu Karbauskiu ir buvusia jo pavaduotoja Greta Kildišiene.

„Reikia darbus dirbti, o dabar Lietuva turi kalbėti apie jų santykius“, – teigė B.Matelis.

Gąsdino piktosiomis dvasiomis

Ketvirtadienį spaudos konferenciją surengęs B.Matelis teigė gyvenime esąs sėslus žmogus, todėl sprendimą jam nebuvę paprasta priimti.

„Kitos išeities nemačiau, nes supratau, kad norėdamas kalbėti apie frakcijos bėdas, pirmiausia turėčiau iš jos pasitraukti“, – sakė Seimo narys.

Vyko kalba apie tai, kad jus supa Mordoro tamsynė, kurioje piktoji dvasia puola jus, būkite pasirengę, apsikaskite apkasuose, tuoj puls, užpuls jus, jūsų vaikus, jūsų šeimą. Aš visiškai nejuokauju, taip ir buvo šnekama, – apie frakcijos posėdį papasakojo B.Matelis.

Pasak jo, padėtis LVŽS frakcijoje ateityje gali neigiamai atsiliepti ne tik koalicijos, bet ir valstybės ateičiai.

B.Matelis tikino, kad frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kalbėdamas apie puolimą politinę situaciją vertina neadekvačiai.

„Klystame, jeigu manome, kad, pasitraukus vienai Seimo narei, viskas tuo ir baigsis. Manau, kad Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas pasidarė dar labiau pažeidžiamas, todėl negalės adekvačiai vertinti situacijos Seime“, – teigė B.Matelis.

Trečiadienį susidariusią padėtį svarstė LVŽS frakcija, po jos posėdžio seniūnas R.Karbauskis žurnalistams pareiškė, kad frakcija vieninga kaip niekada.

VIDEO: B.Matelis: R.Karbauskis šiuo metu yra „pakabintas“ vienos moters ir priverstas ją globoti

B.Matelio teigimu, R.Karbauskis situaciją pristatė neteisingai, nes trečiadienį buvo labai daug diskutuojama, o pats frakcijos seniūnas ėmėsi gąsdinimų.

„Vyko kalba apie tai, kad jus supa Mordoro tamsynė, kurioje piktoji dvasia puola jus, būkite pasirengę, apsikaskite apkasuose, tuoj puls, užpuls jus, jūsų vaikus, jūsų šeimą. Aš visiškai nejuokauju, taip ir buvo šnekama. O aš manau, kad po atsiprašymo tokie žodžiai nedera, nedera su tuo, kaip turėtų toliau elgtis frakcijos seniūnas“, – teigė jis.

„Pakabintas“ vienos moters

B.Matelio teigimu, R.Karbauskio globos netekusi G.Kildišienė gali imtis šantažo, o partijos pirmininkas kol kas nedemonstruoja valios jai atsispirti.

„Šiuo metu Greta Kildišienė yra įžeista ir pažeminta, todėl, jeigu ji pajus nebeturinti absoliučiai jokios globos ir jeigu bus stumiama iš visų partinių postų, ji gali ryžtis viešai papasakoti tokių dalykų, dėl kurių „valstiečiai“ nuolat turės murkdytis komunikacijos krizėse ir nebeturės laiko dirbti rimtų darbų“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė

„Reikia atvirai pripažinti, kad įtakingas valstybės politikas šiuo metu yra „pakabintas“ vienos moters ir todėl yra priverstas toliau ją globoti“, – pridūrė B.Matelis.

Anot jo, jei tylės, G.Kildišienė vėliau gali sulaukti atlygio – Europos Parlamento narės mandato.

Reikia atvirai pripažinti, kad įtakingas valstybės politikas šiuo metu yra „pakabintas“ vienos moters ir todėl yra priverstas toliau ją globoti, – sakė B.Matelis.

Tuo tarpu dabar, ką ji bekalbėtų, visuomenė, pasak B.Matelio, ja tikės labiau nei partijos pirmininku, kuris jau ne kartą išsisukinėjo ir painiojosi.

„Galbūt netgi tarp jų nieko nėra buvę, bet dabar susiklostė tokia situacija, kad ką ji bekalbėtų, viskuo tikės visuomenė“, – teigė jis palygindamas G.Kildišienę su Monica Lewinsky.

Todėl, parlamentaro nuomone, R.Karbauskis yra pažeidžiamas.

Pasak B.Matelio, taip galvoti jam leidžia faktas, kad, nepaisant to, jog penktadienį R.Karbauskis pasisakė, kad ji turi palikti partiją, trečiadienį frakcijos posėdyje apie tai nebuvo ir kalbos, o G.Kildišienė nepasitraukė net iš partijos pirmininko pavaduotojos pareigų – tik sustabdė pareigų vykdymą.

„Panevėžyje irgi daroma viskas, kad ji liktų Panevėžio skyriaus pirmininke“, – sakė B.Matelis.

B.Matelio teigimu, šią savaitę frakcijoje net buvo renkami parašai, kad G.Kildišienė nesitrauktų iš Seimo ir atsiimtų savo Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktą prašymą atsisakyti mandato. Tiesa, jis nesako, kas buvo šio rašto autoriai.

Ragina rinktis tarp moters ir politikos

Anot B.Matelio, R.Karbauskiui reikia vyriškai pasirinkti – moteris ar politika.

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas, jeigu jis nenori toliau kenkti valstybei, turi dvi išeitis: atvirai papasakoti apie situaciją, atsiprašyti rinkėjų ir išsižadėti moters arba pasitraukti iš Seimo, – sako B.Matelis.

„Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas, jeigu jis nenori toliau kenkti valstybei, turi dvi išeitis: atvirai papasakoti apie situaciją, atsiprašyti rinkėjų ir išsižadėti moters arba pasitraukti iš Seimo. Tačiau atrodo, kad jis renkasi trečiąjį variantą: siekia Gretą Kildišienę išsaugoti partijoje, o vėliau už tylėjimą galimai sumokėti Europos Sąjungos pinigais – prastumti ją į Europos Parlamentą ar į kitą postą. Tai labai pakenktų valstybės prestižui“, – teigė B.Matelis.

Pasak parlamentaro, jis dar nuo rinkimų kampanijos jautė ypatingą partijos pirmininko rūpestį G.Kildišiene. Tačiau jis pabrėžė nekalbantis apie intymius ryšius, o apie politinę globą.

„Rinkimų kampanijos metu buvau pajutęs, kad ypatingas dėmesys rodomas, kad yra globa, sakysim, taip. Bet ne daugiau. Aš nenoriu leistis į tuos intymius dalykus“, – sakė jis.

B.Matelis sakė kol kas neketinąs šlietis prie jokios politinės jėgos, todėl dirbsiąs Mišrioje Seimo narių grupėje.

Žurnalistas B.Matelis į Seimą išrinktas vienmandatėje Nevėžio apygardoje, tačiau jis, kaip nepartinis kandidatas, buvo įrašytas ir į LVŽS kandidatų sąrašą.

rimos-baskienes-komentaras-po-lietuvos-valstieciu-ir-zaliuju-sajungos-tarybos-susitikimo
Rima Baškienė

R.Baškienė: „Netikėta“

Šiam politikui pasitraukus iš LVŽS frakcijos, joje liks 56 nariai.

Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė 15min teigė, kad B.Matelis kol kas yra vienintelis parlamentaras, palikęs „valstiečių“ frakciją.

„Netikėta“, – taip jo sprendimą įvertino R.Baškienė ir pridūrė, kad apie kolegos sprendimą sužinojo tik iš žiniasklaidos.

Tačiau griežčiau įvertinti B.Matelio sprendimo ji nenorėjo. „Kiekvieno žmogaus apsisprendimas“, – teištarė Seimo vicepirmininkė.

Šią savaitę frakcija sumažėjo ir parlamentarės mandato atsisakius G.Kildišienei. Ji sulaukė kritikos, kad partijos bendražygiams nepranešė apie prieš dešimtmetį pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl iš darbovietės pasisavintų lėšų. Tyrimas nutrauktas atlyginus žalą.

G.Kildišienė anksčiau atsidūrė dėmesio centre dėl jos motinos automobilio išperkamosios nuomos sutarties su LVŽS pirmininko R.Karbauskio valdomu „Agrokoncernu“. Šiuo automobiliu naudojosi ir Seimo narė. Be to, didžiulio atgarsio sulaukė kiti kilę klausimai dėl parlamentarės išsilavinimo, biografijos faktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius