Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 24

Būkite atsargūs, pirkdami neaiškios sudėties medžiagas

Narkotikų kontrolės departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės įspėja, kad šiuo metu internetinėje prekyboje siūlomi produktai, pristatomi kaip „vonios druskos“, gali būti skirti svaiginimuisi. Jų sudėtyje gali būti medžiagų, sukeliančių psichoaktyvųjį poveikį ir rimtą grėsmę žmonių sveikatai, teigiama Narkotikų kontrolės departamento pranešime spaudai.
Internetas
Internetas / Š. Mažeikos BFL nuotr.

Grėsmė sveikatai

Pasak Departamento direktorės dr. Audronės Astrauskienės, Narkotikų kontrolės departamentas gavo duomenis, patvirtinančius, kad kitose Europos šalyse mažais kiekiais pardavinėjamos vadinamos „vonios druskos“, kuriose yra narkotinių medžiagų.

Užsienio šalys patvirtino, kad tam tikra medžiaga, esanti kai kuriose „vonios druskose“ jau sukėlė mirties atvejus, todėl šiais metais jos buvo uždraustos.

Klaidina jaunimą

„Departamentas kreipėsi į kompetentingas institucijas, kad būtų ištirta prekyba tokiais produktais ir, jei bus nustatytas juose esančių medžiagų žalingas poveikis sveikatai, prekyba bus uždrausta, – teigia A. Astrauskienė. – Informuojame visuomenę ir visų pirma norime atkreipti tėvų dėmesį, kad jie paaiškintų vaikams, jog ne visada internetu prekiaujama saugiais produktais.“

Pastebima, kad paaugliai, norėdami nusiraminti ar pagerinti nuotaiką, net nepagalvoję, pasiskaitę internete, suklaidinti pardavėjų ar draugų pateiktos informacijos, bando įvairias medžiagas naudoti ne pagal paskirtį.

Pardavėjai patikliam jaunimui tiesiog formuoja nuomonę „jei produktais prekiaujama internetu, jie yra nedraudžiami, vadinasi, ir nekenksmingi“. Kartais pardavėjai čia nepateikia arba klaidingai pateikia informaciją apie pardavinėjamų medžiagų paskirtį.

Siekiama griežtai kontroliuoti

Naujų psichoaktyviųjų medžiagų tiekimas į rinką rodo, kad ne visada chemijos ir farmacijos pramonės laimėjimai panaudojami žmonių sveikatai išsaugoti. Narkotikų kontrolės departamentas skubiai imasi priemonių, kad prekyba žmogaus sveikatai kenksmingomis medžiagomis būtų draudžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius