Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 18 /14:16

Buriuotojų įtarimai: ieškoti dingusio orlaivio gelbėtojai išplaukė daug vėliau dėl pramogų Klaipėdos uoste

Savaitgalį Klaipėdoje vykusiame naktiniame laivų parade dalyvavusios jachtos „Perloja“ įgula užfiksavo, kaip Karinių jūrų pajėgų laivas „Šakiai“ patraukė uosto vartų link. Tuo metu buriuotojams nuostabą sukėlęs karinio laivo manevras dabar perša įtarimą, kad kuo skubiau išplaukti į dingusio „Klaipėdos avialinijų“ lėktuvo paieškos rajoną „Šakiams“ sutrukdė akvatorijoje vykęs Laivų paradas. Savo įžvalgomis „Perlojos“ įgula pasidalino su 15min.lt redakcija. Pareigūnai teigia, laivas anksčiau išplaukti ir negalėjo.
Laivų paradas Klaipėdoje
Laivų paradas Klaipėdoje / Organizatorių nuotr.

Dingusio orlaivio paieškos darbus koordinuojančios Karinės jūrų pajėgos informavo, kad paskutinį kartą ryšys su pilotais užfiksuotas šeštadienį kiek po 16 val. Tačiau į galimą nelaimės vietą karinis laivas „Šakiai“ išplaukė gerokai vėliau. Tai užfiksavo jachtos „Perloja“ įgula, dalyvavusi Laivų parade. 

„18 val. žinodami apie nelaimę „Šakiai“ pro terminalą praplaukė tik apie 22.00 val.“, – informuoja jachtininkai.

Šeštadienį 22 val. startavusio laivų parado dalyviai šventę apibūdina kaip didelį chaosą, pro kurį paieškos ir gelbėjimo laivui „Šakiai“ nebuvo lengva prasibrauti iki uosto vartų. 

„Paradas vyko ne pagal suderintą planą, o chaotiškai. Per radijo ryšį buvo girdimi pasimetusio ir situacijos nebevaldančio jachtos „Lietuva“ kapitono balsas ir prašymai laikytis numatyto maršruto bei judėjimo schemos, kuri buvo išsiųsta visiems registruotiems dalyviams. Tačiau vyko chaosas, laivai niekaip neatsistojo į savo vietas, buvo pilna neregistruotų Laivų parado dalyvių, kurie savo neišmanymu padarė didžiulę mišrainę“, – pamena buriuotojai.

Sumaištis, jachtininkų įsitikinimu, buvo ne tik parade dalyvavusių laivų vilkstinėje, o ir susisiekimo sistemoje. 

„Viso renginio metu buvo numatyta, kad bus klausoma 9 uosto (RADIO5) kanalo, atsakingo už eismą uosto akvatorijoje, 16 nelaimės kanalo ir 69, numatyto bendravimui tarp laivų visos šventės metu. Daugelis laivų neatsiliepė į šaukimus. Tačiau liūdniausia yra tai, kad, kaip vėliau sužinojome, įvyko nelaimė Baltijos jūroje, tačiau nei 16 nei 9 kanalu neišgirdome, kad įvyko nelaimė ir reikia kuo skubiau trauktis iš eismo kanalo“, – pamena jachtos „Perloja“ įgula.

Maža to, laivų parado organizatoriai, jachtininkų įsitikimu, net ir sužinoję, kad karinį laivą „Šakiai“ reikia kuo skubiau išleisti iš uosto, nesiskubino vykdyti tarnybų nurodymo.

Giedriaus Skiezgilo nuotr. /Laivas „Šakiai“ grįžta į Klaipėdos jūrų uostą
Giedriaus Skiezgilo nuotr. /Laivas „Šakiai“ grįžta į Klaipėdos jūrų uostą

„Labai makabriškas pokalbis vyko, tarp jachtos „Lietuva“ ir RADIO 5 kuris paprašė atlaisvinti, kanalą, nes turi praplaukti laivas „Šakiai“ į gelbėjimo darbus jūroje. Jachta „Lietuva“ paprašė lukterti, kol Laivų paradas išsirikiuos ir praplauks ir pridūrė: „Būkite supratingi. Vyksta paradas, o jums pratybos.“

 Į tai RADIO 5 atsakė: „Čia ne pratybos – rimti dalykai“, – įžvalgomis dalijasi „Perlojos“ įgula. 

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras: paradas neturėjo įtakos

„Šakių“ išplaukimui į jūrą Laivų paradas jokios įtakos neturėjo. Šiam laivui yra duotas 4 val. parengties laikas. Per jį privalo susirinkti įgula, apsirūpinti maistu ir visomis kitomis priemonėms, kurių gali prireikti paieškos operacijos metu.

Kad reikalinga Lietuvos karinių jūrų pajėgų pagalba, informacija buvo gauta 18.09 val. Laivas „Šakiai“ nuo krantinės atsišvartavo 21.41 val. Paieškos rajoną ties Palanga laivas pasiekė per maždaug valandą”, – pasakojo Karinių jūrų pajėgų atstovas kapitonas leitenantas Antanas Brencius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius