Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 12 08

Būtingės evangelikų liuteronų bažnyčios laukia permainos

Būtingės evangelikų liuteronų bažnyčios laukia permainos – jau gautas leidimas atlikti tvarkybos darbus, tad neilgai trukus bus imtasi šių maldos namų atnaujinimo. Pastato tvarkybos darbų projektą parengė UAB „Projektavimo ir restauravimo institutas“.
Būtingės evangelikų liuteronų bažnyčia
Būtingės evangelikų liuteronų bažnyčia / Palangos m. sav. nuotr.

Būtingės evangelikų liuteronų bažnyčia yra valstybės saugomas, regioninės reikšmės kultūros paveldo objektas, o Būtingės evangelikų liuteronų parapija, įsikūrusi ties pasieniu su Latvija, turi senas istorines ištakas, - rašoma Palangos miesto savivaldybės pranešime spaudai. Parapijos istorija siekia daugiau nei 450 metų ir, vadovaujantis istoriniais šaltiniais, yra viena iš keturių seniausiai veikiančių Lietuvoje. Tad Būtingės bažnyčios atnaujinimas – labai svarbus žingsnis ne tik kurorto, bet ir kitų miestų evangelikams liuteronams bei visiems, besidomintiems kultūros paveldu.

Būtingės bažnyčios fasadas, remiantis polichromijos tyrimų duomenimis, bus nutinkuotas sanuojančiu tinku bei perdažytas smėlio spalva, o pagrindinio bažnyčios įėjimo durys atgaus senąją tamsiai rudą spalvą.

Atnaujinant pastatą, bus atkurti ir fasado dekoro elementai, įrengtos „alsuojančios“ pastato nuogrindos, restauruoti fasado dekoro elementai (karnizai, langų apvadai su spynomis ir kt.), atstatytos tinko netektys.

Pakeista bus ir stogo danga. Atsižvelgiant į priešgaisrinės saugos reikalavimus, pirminės išvaizdos Būtingės bažnyčios stogas neatgaus – jis buvęs dengtas skiedromis. Tačiau naujoji danga pasirinkta tokia, kuri yra artimiausia istorinei – lygios pilkos matinės skardos. Tvarkant stogą, taip pat bus įrengta ir lietaus nuvedimo sistema, sutvirtintos bažnyčios bokšto kryžių laikančios konstrukcijos.

Numatytas apsaugos techninių priemonių įrengimas – priešgaisrinė apsaugos sistema, žaibosauga, apsauginė signalizacija.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus pabrėžė, jog kultūros paveldo objektų puoselėjimas yra labai svarbus visai kurorto bendruomenei. „Palangoje kultūros paveldui skiriamas nemažas dėmesys: pastarųjų penkerių metų laikotarpiu restauruotas Birutės parkas bei jame esantys grafų Tiškevičių rūmai, atnaujinta Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, restauruoti bei šiandienos poreikiams pritaikyti Palangos simbolis Kurhauzas bei garsioji vila „Anapilis“. Būtingės bažnyčios tvarkybos darbus planuojama pradėti jau kitąmet“, – sakė Š. Vaitkus.

Restauravus bažnyčios fasadą, numatoma imtis kitų maldos namų tvarkybos darbų – ateityje planuojama suremontuoti ir prie atnaujintos bažnyčios spalvų priderinti pastatą juosiančią tvorą bei vartus, taip pat – sutvarkyti aplinką, želdinius, teritoriją visiškai pritaikyti žmonėms su negalia. Tarp būtinų netolimos ateities darbų – ir bažnyčios vidaus tvarkyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius