Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 07

Buvęs Kauno tardymo izoliatoriaus kalinys: kalinių nužiesti vazonai buvo vežami į Živilės Mikėnaitės sodybą

Skandalo krečiamame Kauno tardymo izoliatoriuje (KTI) kalėjęs jaunas vyras 15min papasakojo, kad prieš porą metų izoliatoriuje vyko tiesiog neįtikėtini dalykai: kaliniai buvo verčiami remontuoti kameras, jiems buvo grasinama, o kalinių nužiesti vazonai esą buvo gabenami į tuometės izoliatoriaus vadovės Živilės Mikėnaitės sodybą. Dabar Kalėjimų departamentui vadovaujanti Ž.Mikėnaitė kalinio teiginių komentuoti nepanoro, nes vyksta tyrimas.
Živilė Mikėnaitė
Živilė Mikėnaitė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Už sukčiavimą nuteistas Arminas (pavardė redakcijai žinoma, – aut.) KTI kalėjo 2013-2015 metais. Tuo metu KTI vadovavo dabar Kalėjimų departamento direktorė Ž.Mikėnaitė.

Arminas 15min teigė nusprendęs prabilti po KTI buhalterės Rasos Kazėnienės pateiktos informacijos apie pinigų švaistymą izoliatoriuje, kurio Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys kartu yra ir izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas, o tuo pačiu – yra turėjęs, o gal iki šiol turi bendrovės, iš kurios KTI perka paslaugas, akcijų.

Antradienį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl pareigų neatlikimo ir piktnaudžiavimo tarnyba KTI, taip pat buvo panaikintas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) nutarimas nepradėti ikiteisminio tyrimo.

Kameras remontavo patys kaliniai?

R.Kazėnienė teisėsaugai yra nurodžiusi, kad izoliatoriaus nuteistieji dirbo darbus, kurie jiems nepriklauso. Tai 15min patvirtino ir Arminas.

Jo teigimu, nors kalėjimo kameras remontuoti turėjo viešąjį konkursą laimėjusi bendrovė, pagrindinį darbą atliko kaliniai.

„Pas mus būryje gyveno 18 žmonių, 6 iš jų nuo ryto iki vakaro remontuodavo tas kameras. O iš įmonės, kuri laimėdavo konkursus, tik 2 žmonės ateidavo. Jie suremontuodavo vieną kamerą, o mūsiškiai per dieną – dvi“, – sakė jis.

Arminas teigė samdytos bendrovės darbininkus matęs tik apie porą savaičių, tuo metu kameras kaliniai remontavo visą vasarą. Jis teigė, kad nesutinkantys dirbti, kas jiems nepriklauso, būdavo paauklėjami.

„Kaliniai nenorėdavo eiti, bet jiems būdavo pasakyta – jeigu neisite, būsite išgabenti iš to būrio į zonas, zonose jums bus sudarytos blogiausios sąlygos“, – prisiminė jis.

Pasak Armino, remontą daryti verčiamiems kaliniams būdavo sakoma, kad jie turi užsidirbti per mėnesį mokamus keliasdešimt eurų, tačiau iš tiesų jie turėjo dirbti tik ūkio darbus: šluoti, dalinti maistą kitiems kaliniams, tvarkyti kiemą, išnešti šiukšles.

Arminas teigė, kad kalinių rankomis buvo įrengta netoli KTI esanti sporto salė. Esą su aukščiausios vadovybės žinia salės remontuoti buvo siunčiami net tie kaliniai, kurie neturėjo leidimų išeiti iš izoliatoriaus teritorijos, o vienas jų buvo teistas už nužudymą. „Bet jis labai gerai viską darė iš medžio“, – prisiminė vaikinas.

„Tai, kas yra padaryta sporto salėje – viskas padaryta kalinių darbu, įmonė gal ten tik stakles pastatė, o palanges, grindis, plyteles – viską darė kaliniai, nors neturėjo teisės apskritai išeiti iš tardymo izoliatoriaus teritorijos“, – pabrėžė pašnekovas.

Antradienį R.Kazėnienė papasakojo, kad KTI buvo įdarbinta pirties vedėja, nors izoliatoriuje nėra jokios pirties. Arminas teigė, kad šias pareigas einančią Laimą Kuršaitytę izoliatoriuje visi gerai žinojo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Živilė Mikėnaitė

Jo keliai su ja susikirsdavo dar ir dėl to, kad Arminas įsidarbino izoliatoriaus Ūkio dalyje, buvo atsakingas už skalbinių švarą.

Vaikinas teigė, kad izoliatoriuje buvo kalbama, jog L.Kuršaitytė yra P.Vaškio giminaitė, tačiau kokia – niekas gerai nežinojo. Vaikinas sakė, kad matėsi, jog P.Vaškys globoja L.Kuršaitytę.

„Ji elgėsi labai nepagarbiai, sugebėdavo per langą su keiksmažodžiais aprėkti buhalteres“, – teigė buvęs kalinys.

Jis teigė pats matęs, kad P.Vaškys neblaivus miegojo skalbykloje ant skalbinių. Arminas tikino apie tai pranešęs izoliatoriaus Kriminalinės žvalgybos skyriaus viršininkui, tačiau šio esą buvo prigrasintas, kad jei dar kartą apie tai prabils, bus išvežtas kalėti kitur.

Vazonus vežė į Ž.Mikėnaitės sodybą?

Armino teigimu, P.Vaškio globotinė L.Kuršaitytė domisi menu, tuo metu buvo įkūrusi būrelį, kuriame kaliniai žiedė puodus ir gėlių vazonus, medžiagos kuriems būdavo perkamos už valstybės lėšas.

„Jei nuvažiuotumėte į Ž.Mikėnaitės sodybą, tuos pačius vazonus rastumėte pas ją. Aš jums duodu žodį, nes yra žmonės, kurie pas mus galėjo išeiti į laisvę dirbti – šluoti gatvę ir taip toliau. Jie sakė, jog yra važiavę, kai L.Kuršaitytė vežė vazonus, ir iškrovę Ž.Mikėnaitės sodyboje (…). Visi tą puikiai žino – ne vienas aš žinau. Tiesiog visi Ž.Mikėnaitės bijodavo, nes Ž.Mikėnaitės žodis buvo viskas – lemiantis ir paskutinis.“

Arminas teigė girdėjęs, kad pirties viršininke įdarbinta L.Kuršaitytė esą pasiimdavo kalinių nutapytus paveikslus ir parduodavo juos internetu.

Atsakyti negali, nes vyksta tyrimas

Į 15min klausimus apie kalinių darbą, jų darbo vazonų vežimą į sodybą ir apie viešuosius KTI pirkimus Ž.Mikėnaitė atsakyti nepanoro.

Kalėjimų departamento atstovas spaudai Tomas Čepelevskis 15min atrašė, kad šie klausimai susiję su šiuo metu vykdomu Teisingumo ministerijos tyrimu: „Į juos atsakyti ar pateikti komentarų negalime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius