Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 23

Buvęs „Snoro“ auditorius Ramūnas Bartašius išteisintas

Teismas išteisino žlugusio banko „Snoras“ auditorių, buvusį bendrovės „Ernst & Young Baltic“ darbuotoją Ramūną Bartašių, kuris kaltinamas netinkamai atlikęs pareigas ir diskreditavęs valstybės tarnautojo vardą. Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį nusprendė, jog „Snoro“ veiklą auditavęs ekspertas nepadarė nusikaltimo, tačiau pats auditas buvo atliktas netinkamai.
Buvusio banko „Snoras“ administracinės patalpos
Buvusio banko „Snoras“ administracinės patalpos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teismas nusprendė išteisinti Ramūną Bartašių. Atsižvelgiant į bylos detalių visumą ir į tai, kad auditorius gana intensyviai buvo klaidinamas banko atstovų, nors tas faktas nepaneigia jo pažeidimų, tačiau remiantis šiomis aplinkybėmis, teismas nusprendė, jog visuomenei reikšmingi padariniai, susiję su banko bankrotu, kilo ne dėl auditoriaus išvados, o galimai dėl banko „Snoras“ vadovybės neteisėtų veiksmų, dėl kurių yra atliekamas ikiteisminis tyrimas“, – paskelbė bylą nagrinėjęs teisėjas Marijus Kursevičius

Anot jo, auditoriaus vardo atėmimas buvo pakankama bausmė R.Bartašiui už netinkamai atliktas pareigas.

Pats R.Bertašius sakė esantis patenkintas teismo sprendimu, tačiau taip pat sieks susigrąžinti auditoriaus vardą, nes byloje paaiškėjo, jog jis buvo klaidinamas „Snoro“ vadovybės.

„Teismas viską paaiškino ir sprendimas kitoks negalėjo būti. Teisėjas nerado, dėl ko galėtų priekaištauti, o už banko veiklą atsakingi akcininkai ar vadovai. Akcininkų ieškodami, laiką turėtumėte leisti Maskvoje“, – žurnalistams po teismo posėdžio tvirtino R.Bertašius.

Nutartis per 20 dienų gali būti apskųsta aukštesnės instancijos teismui.

Prokurorai R.Bartašių kaltina tuo, kad audituodamas 2010 metų „Snoro“ veiklą, jis nesilaikė Audito įstatymo bei tarptautinių standartų ir pateikė išvadą, kuri klaidino Lietuvos banką, valstybės institucijas, indėlininkus ir taip prisidėjo, kuriant nepagrįstas saugių investicijų banke iliuzijas. Tokiu būdu buvo padaryta didelė žalą valstybei, banko kreditoriams ir indėlininkams.

Audito ir apskaitos tarnyba 2012 metais R.Bartašiui skyrė griežčiausią nuobaudą ir panaikino auditoriaus vardą. Teismai 2014 metais galutinai nutarė, kad R.Bartašiui auditoriaus vardas panaikintas teisėtai, nes jis nesilaikė profesinio skepticizmo principo ir nepareiškė nuomonės dėl kelių reikšmingų banko sandorių, taip pat audituojant itin didelės vertės vertybinių popierių likučius.

„Ernst & Young Baltic“ auditavo 2009-2010 metų „Snoro“ banko veiklą, o pagal sutartį turėjo audituoti ir 2011 metų veiklą, tačiau tų metų pabaigoje banko veikla buvo sustabdyta, o bankas nacionalizuotas.

„Ernst & Young Baltic“ 2014 metais taikiai susitarė su „Snoru“ ir banko bankroto administratoriui išmokėjo 11,6 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius