Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 26

Buvęs VST patarėjas A.Černiavskis bylinėjasi dėl prarastos teisės dirbti su slapta informacija

Teisės su slapta informacija netekęs buvęs Viešojo saugumo tarnybos (VST) vyriausiasis patarėjas Aleksandras Černiavskis kreipėsi į teismą. Jis prašo panaikinti vidaus reikalų ministro įsakymą dėl leidimo dirbti su slapta informacija panaikinimo – vyras įrodinėja esąs lojalus Lietuvai.
Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius
Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vienas iš motyvų, dėl kurių panaikintas leidimas dirbti su slapta informacija, – informacijos nuslėpimas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas šioje byloje jau buvo surengęs du posėdžius. Dabar byla atidėta iki birželio 6 dienos – laukiama papildomos medžiagos.

A.Černiavskis VST patarėju nebedirba nuo šių metų pradžios. VST vadas Ričardas Pocius BNS sakė, kad jis tarnybą paliko savo noru.

A.Černiavskis VST patarėju nebedirba nuo šių metų pradžios. VST vadas Ričardas Pocius BNS sakė, kad jis tarnybą paliko savo noru.

„Vyko reorganizacija, jis atsisakė eiti pareigas ir išėjo savo noru. Jis ne dėl to slaptumo išėjo“, – BNS teigė R.Pocius.

Vadas tikino, kad dėl tarnybos pareigų atlikimo A.Černiavskiui priekaištų neturėjo.

Vilniaus apygardos administracinio teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė Baltaduonė BNS sakė, kad leidimas dirbti su slapta informacija A.Černiavskiui panaikintas 2016 metų liepos 5 dienos VRM įsakymu.

2016 metais buvo atliktas tyrimas poligrafu. Tuometinis patarėjas sutiko tirtis. VST darbuotojai tikrinami poligrafu.

Bylos duomenimis, A.Černiavskis teisės dirbti su slapta informacija neteko, kai galbūt nuslėpė, kad po 1982 metų esą neturėjo jokių ryšių su KGB darbuotojais. 1984 metų pabaigoje jis sulaukė pakartotinio siūlymo dirbti KGB, buvo išsiųstas į medicininę komisiją, tačiau medikų išvados tarnybai KGB nebuvo palankios.

A.Černiavskis skunde teigia, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) išdėstytos aplinkybės yra neteisingos, o poligrafo tyrimas nėra įrodymas. Vyras sako, kad bandė daug ką prisiminti, tuo metu poligrafas reakcijas užfiksavo kaip netiesos sakymą.

A.Černiavskis skunde teigia, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) išdėstytos aplinkybės yra neteisingos, o poligrafo tyrimas nėra įrodymas.

Byloje atsakovu patrauka Vidaus reikalų ministerija, trečiuoju asmeniu – Valstybės saugumo departamentas. VRM sprendimą priėmė remdamasis VSD duomenimis.

2015 metų gruodžio pradžioje tuomet neseniai pareigas pradėjęs eiti VST vadovas R.Pocius žiniasklaidai pasakojo apie jo tarnyboje dirbančius galbūt Lietuvai nelojalius pareigūnus. Vėliau žurnalistams jis teigė, kad dalis tokių asmenų saugojo Lietuvos strateginius objektus – Klaipėdos suskystintų dujų terminalą, Vilniaus oro uostą, bet pabrėžė, jog nė vienas iš keliančių įtarimus šiuose objektuose nebedirba. Jis taip pat patvirtino, kad asmenys galėjo susipažinti su slapta informacija.

R.Pocius taip pat kritikavo buvusį ilgametį VST vadą Sergejų Madalovą, kad jam vadovaujant tarnyboje viskas buvo „grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais“, jis užsiminė, jog šią situaciją dangstė ir politikai. Taip pat R.Pocius tvirtino, kad tarnyba yra prastai ginkluota, aprūpinta pasenusiu transportu, kitomis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius