-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 04 11

Buvusi teisėja Daiva Mekšraitienė: byla prieš prezidentę ir Teisėjų tarybą

Buvusi Kauno apylinkės teismo teisėja siekia panaikinti prezidentės dekretą dėl atleidimo.
Kauno miesto apylinkės teismo pagrindinis įėjimas
Kauno miesto apylinkės teismo pagrindinis įėjimas / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) pirmadienį atvertė pernai rugpjūtį atleistos Kauno miesto apylinkės teismo teisėjos Daivos Mekšraitienės bylą.

Teisėja prašo panaikinti prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretą dėl jo atleidimo iš pareigų.

D.Mekšraitienę tuomet nuspręsta atleisti už teisėjo vardo pažeminimą – ji esą aplaidžiai ir pažeisdama įstatymus nagrinėjo civilines bylas ir sudarė prielaidas apgaule užvaldyti didelės vertės nekilnojamąjį turtą.

Vilniaus apygardos teismui pirmadienį pavyko išnagrinėti tik D.Mekšraitienės ir jos advokačių prašymus. Teismas nusprendė, kad advokatės turėtų susipažinti su teisėsaugos institucijų turimais duomenimis dėl minėtų veiksmų, pačios teisėjos priimta galimai neteisėtai nutartimi ir turimais garso įrašais.

Teisėjos padarytus pažeidimus atskleidė teismų savivaldos institucijos bei Generalinė prokuratūra, tačiau dėl suėjusių senaties terminų D.Mekšraitienė negalėjo būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn.

2004 metais teisėja esą priimdama sprendimą už akių be teisinio pagrindo Registrų centrui pateiktame sprendimo nuoraše ranka ištaisė rezoliucinę dalį. Joje ji įrašė žodžius „nuosavybės teises“, tokiu būdu kiti asmenys įgijo nuosavybę be teisinio pagrindo.

„Teisėja yra atleista už tai, kad suklastojo dokumentą (...) Mes nematome dokumento, kuris patikimai patvirtintų žmogų padarius nusikaltimą. Nėra procesinio dokumento dėl to, nėra jokio dokumento, kad buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – tvirtino advokatė Sigrida Eglė Šalūgaitė.

Pateiktus prašymus kreiptis į Konstitucinį Teismą ir Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą dėl įstatymų nuostatų, esą neleidžiančių skųsti Nuolatinės teisėjų veiklos vertinimo komisijos bei Teisėjų tarybos sprendimų teismams, VAT pirmadienį atmetė.

Kitas posėdis numatytas birželio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius