Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 21

Buvusią skerdyklą niokojo liepsnos

Paveldosaugininkų kalbos, kad apleisti pastatai kelia grėsmę – ne tušti žodžiai. Antradienį vakare uostamiesčio ugniagesiai skubėjo į Liepų gatvės 53-iuoju numeriu pažymėtą buvusios skerdyklos kompleksą.
Ugnis nuniokojo 100 kv.m buvusios skerdyklos stogo.
Ugnis nuniokojo 100 kv.m buvusios skerdyklos stogo. / J.Andriejauskaitės/15min nuotr.

Čia liepsnojo vieno aukšto su mansarda mūrinio pastato stogas su bokšteliu-varpine. Šis pastatas iškilo kone prieš šimtmetį – 1914 metais. Kompleksą sudaro keli objektai – skerdykla, sandėlis, tvartas, gyvenamieji pastatai, kurių viename anuomet buvo įrengta kontora ir butas skerdyklos vadovui, viename iš pastatų veikė restoranas. Per gaisrą nudegė apie 100 kv.m stogo.

Mano akimis, tai tyčinis padegimas. Nesakau, kad tai padarė savininkai, gal konkurentai ar piktavaliai.

Anot Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresniojo inspektoriaus Antano Pociaus, apdegusių konstrukcijų išsaugoti nepavyks. „Duomenų apie padegimą tikrai nėra. Šiandien su Klaipėdos policijos Smurtinių nusikaltimų skyriaus vadovu Aleksu Siutilu išlandžiojome visas palėpes, vietas, per kur patenka benamiai. Jei savininkai nuspręs kreiptis į policiją ir bus iškelta baudžiamoji byla, siųsime apdegusią medieną, gruntą į laboratoriją“, – sakė A.Pocius. Pasak vyresniojo inspektoriaus, versijų, dėl ko galėjo kilti gaisras, gali būti daug, kelios iš jų – neatsargus elgesys su ugnimi, kad užsidegė cheminės medžiagos.

Unikalus pastatas

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis mano, kad pastato savininkai jo tinkamai neapsaugojo. „Spaudėme savininkus, kad pastatą prižiūrėtų apsauga. Kurį laiką ekipažas ten budėjo, vėliau paslaugų buvo atsisakyta. Reikalavome atnaujinti apsaugą“, – sakė N.Puteikis. Anot jo, vos prieš keletą dienų su savininkais buvo suderinta šio komplekso restauravimo koncepcija, aptarta, ką privalu išsaugoti – nudegusį bokštelį paveldosaugininkai nurodė restauruoti.

„Mano akimis, tai tyčinis padegimas. Nesakau, kad tai padarė savininkai, gal konkurentai ar piktavaliai“, – svarstė N.Puteikis. Pasak jo, šis pastatas yra labai vertingas, jame yra likusių senų koklinių plytelių, kitų unikalių detalių. Prieš kurį laiką buvo išmontuotas ir dabar saugomas varpinėje buvęs laikrodis.

Pastato savininkė bendrovė „Minoleta“, įsikūrusi sostinėje, čia planuoja įrengti sporto klubą ir SPA centrą. Jis būtų bene didžiausias Lietuvoje ir užimtų 400 kv.m. Bendrovės atstovas Andrius Narkevičius „15min“ teigė, kad dėl ekonominės situacijos nežinia, kada bus pradėta rekonstrukcija. „Mūsų planai tikrai nėra pasikeitę. Tačiau kol kas už lango ne kokia situacija“, – sakė atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius