-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 09

Buvusiai politikei užtrenktos durys

Parlamentarą Juozą Oleką neįprastai įžeidusiai buvusiai politikei Rūtai Gajauskaitei Seimo durys nuo šiol bus užtrenktos. „Ar tokia yra Seimo demokratija?“ – piktinasi ji.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo valdyba uždraudė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo (AT-AS) deputatei R.Gajauskaitei lankytis parlamento rūmuose. Buvusi politikė, teisininkė ir gamtosaugininkė nubausta už tai, kad savo veiksmais pažemino Seimo garbę ir prestižą bei pažeidė Seimo rūmų vidaus tvarkos reglamentą.

Užfiksavo kameros

Kovo 30-ąją į Seimo narių ir europarlamentarų pašto dėžutes buvo įmestos vieno dienraščio publikacijos, iliustruotos Seimo nario socialdemokrato J.Oleko nuotrauka, kopijos. Ant jų būta ranka užrašyto įžeidžiančio parašo. Prašydamas išsiaiškinti, kas tai padarė, parlamentaras kreipėsi į Seimo kanceliariją. Peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus buvo nustatyta, kad minėtus lapus politikams į dėžutes įmetė R.Gajauskaitė. Apie tai parlamento kanceliarija informavo Seimo valdybą. Ši vienbalsiai nusprendė apriboti buvusios politikės vizitus į parlamento rūmus iki atskiro sprendimo. Pagal galiojančią tvarką Nepriklausomybės Akto signatarai, AT-AS nariai, buvę parlamentarai į Seimo rūmus gali patekti pateikę minėtąjį statusą patvirtinančius pažymėjimus.

Įsižeidė dėl prierašo

Rašinyje, kurį pašto dėžutėse rado Seimo nariai, pateikiami faktai, esą atskleidžiantys smerktiną J.Oleko požiūrį į lytinį švietimą. Primenama Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos, kurios prezidentas prieš kelerius metus buvo socialdemokratas, veikla tarp jaunuolių aktyviai propaguojant įvairias kontraceptines priemones. Teigiama, kad už parduotus prezervatyvus asociacija gaudavo nemenkus komisinius.

„Manau, R.Gajauskaitės poelgis yra neetiškas. Jei tai būtų tik laikraščio iškarpa, galbūt niekas nebūtų atkreipęs dėmesio. Tačiau po nuotrauka esantis įžeidžiamas užrašas privertė imtis tam tikrų priemonių“, – LŽ sakė Seimo pirmininko pavaduotoja „darbietė“ Virginija Baltraitienė. Po J.Oleko nuotrauka esančiu parašu klausiama, ar joje besišypsantis politikas neprimena tam tikros tautybės ir seksualinės orientacijos asmens. R.Gajauskaitė žinoma kaip arši homoseksualizmo kritikė.

Pasak V.Baltraitienės, sprendimą dėl buvusios politikės vizitų draudimo valdyba priėmė sutartinai. Tačiau „darbietė“ mano, kad po kiek laiko jis gali būti pakeistas.

Tapo staigmena

R.Gajauskaitė, vakar iš LŽ sužinojusi apie Seimo valdybos sprendimą, labai nustebo. Buvusią AT-AS narę papiktino, kad ji nebuvo pakviesta į valdybos posėdį, jai neleista išsakyti savo nuomonės, o sprendimas buvo priimtas už akių. „Ar tokia yra Seimo demokratija?“ – klausė R.Gajauskaitė. Be to, pasak jos, kam daugiau skirtos Seimo narių pašto dėžutės, jei ne informacijai gauti.

„Reaguoju kaip gydytojas. Suprantu, kad žmogus turi savo pažiūras, nors jos ir peržengia paprasto žmogiško bendravimo ribas“, – paklaustas, kaip vertina R.Gajauskaitės poelgį, LŽ sakė J.Olekas. Dėl šio incidento politikas neketina kreiptis į teismą, nes mano, kad visiškai pakanka ir Seimo valdybos priimtos nuobaudos.

„Pokštų“ jau būta

Seimo kanclerio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis LŽ teigė neprisimenantis, kad per pastaruosius dešimt metų taip būtų pasielgęs kuris nors signataras ar AT-AS narys. Tačiau būta atvejų, kai parlamentarai pašto dėžutėse rasdavo įvairių siurprizų. Pavyzdžiui, tualetinio popieriaus su užrašu „Elito ypatingasis“. Prieš pat 2003-iųjų Kalėdas popierių į dėžutes sugrūdo vieno komiteto sekretorė, nurodžius tuomečiam Seimo nariui Vytautui Šustauskui. „Anksčiau ar vėliau visi tokie įvykiai išaiškinami“, – pabrėžė G.Aleksonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius