-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 01

Gyvsidabriu apnuodyto buvusio Ukmergės teismo pastato likimas neaiškus

Praėjus beveik pustrečių metų, kai tuometiniame Ukmergės teismo pastate buvo rastas didelis kiekis gyvsidabrio ir iš jo į laikinas patalpas priversti išsikelti darbuotojai, pastato likimas neaiškus iki šiol.
Ukmergės teisme renkamas gyvsidabris
Ukmergės teisme renkamas gyvsidabris / vilkmerge.lt nuotr.

Praėjusių metų vasarą pastatą tyrusi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, kaip ir pageidavo pastatą tuomet valdęs Valstybės turto fondas, atliko gyvsidabrio garų koncentracijos matavimus ore visose teismo patalpose. Rezultatus paprašyta įvertinti visuomenės sveikatos centro specialistų.

Jie konstatavo, kad nė vienoje patalpoje gyvsidabrio koncentracija neviršijo leidžiamų dydžių. Trijose patalpose kažkiek rasta gyvsidabrio garų – pirmo aukšto posėdžių salėje, pirmo aukšto hole prie įėjimo ir trečiame aukšte teisėjų padėjėjų kabinete. Kitose patalpose nieko nebuvo rasta.

„Dar planuojame padaryti pakartotinius tyrimus dėl gyvsidabrio, bet tam reikia bent kelių iš eilės šiltų dienų. Jei gyvsidabrio ir vėl bus nerasta, jį naudosime valstybės reikmėms“, – BNS nurodė dabar pastatą valdančio Turto banko laikinasis generalinis direktorius Arnoldas Burkovskis.

Sprendimą, kam konkrečiai turėtų būti naudojamas pastatas, turėtų priimti Vyriausybė.

Buvęs Ukmergės teismo pastatas yra daugiau kaip 690 kvadratinių metrų ploto, jis pastatytas 1786 metais. Čia nuo XIX amžiaus pradžios buvo įsikūręs teismas.

2012 metų gruodį ir 2013 metų pradžioje tuometiniame Ukmergės teismo pastate ugniagesiai gelbėtojai surinko beveik tris kilogramus gyvsidabrio.

Netrukus po įvykio atlikus laboratorinius sveikatos tyrimus, 40 Ukmergėje dirbančių teisininkų nustatytas lengvo laipsnio lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu. Dabar Ukmergės rajono apylinkės veikia Ukmergės rajono policijos komisariato patalpose, Vytauto gatvėje.

Kaip skelbta, į sienas įsigėrusių nuodingų gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartus. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo teroro akto įvykdymo Ukmergės rajono apylinkės teisme.

Ukmergės teismas turėtų įsikurti naujose specialiai pastatytose patalpose. Dėl padarytų pakeitimų – dėl sumažinto pastato ploto ir t.t – bus tvirtinamas naujas statybinis techninis projektas, vėl bus prašoma naujo leidimo statyboms. Todėl statybos darbai, kuriuos planuota pradėti šiemet, gali būti persikelti į 2016 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius