Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 18

Buvusių KGB agentų medžiotojai dar neišsivaikšto

Nors buvusių sovietų saugumo bendradarbių paieškos jau eina į pabaigą, panaikinti vadinamosios Liustracijos komisijos neskubama. Ji turėtų dirbti „budėjimo režimu“.
Algimantas Urmonas
Algimantas Urmonas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) nagrinėjo Liustracijos komisijos veiklos ataskaitą. Komitetui vadovaujantis konservatorius Arvydas Anušauskas atkreipė dėmesį, kad formaliai dešimtmetį veikianti komisija rimto darbo ėmėsi tik paskutiniaisiais metais.

Liustracijos komisijos duomenimis, iki 1999 metų 1589 žmonės prisipažino praeityje bendradarbiavę su sovietų saugumu. Komisija nuo 2005 metų iki dabar svarstė 449 asmenų, galėjusių bendradarbiauti su KGB, bylas, iš jų vien pernai išnagrinėtos 307 bylos. Komisija darbo metu buvo numačiusi paviešinti 57 slaptų sovietų saugumo bendradarbių pavardes, 20 asmenų Liustracijos komisijos sprendimus apskundė teismui, 12 atvejų teismai panaikino komisijos sprendimus.

„Manau, kad Liustracijos komisija pateisino savo buvimą. Pusė tūkstančio peržiūrėtų bylų nėra mažai“, – po posėdžio sakė A.Anušauskas. Jis pridūrė, kad nors archyvas nėra begalinis, ir jis jau kone visas yra iššniukštinėtas, Liustracijos komisijos kol kas naikinti nereikia. „Jeigu atsiras naujų duomenų, ji galės veikti toliau“, – pridūrė parlamentaras.

Liustracijos komisijai vadovaujantis Algimantas Urmonas, anksčiau ne kartą tvirtinęs, kad komisijos apskritai nebereikia, po posėdžio sakė, kad ji turėtų likti. „Ji galėtų būti kaip saugiklis, galėtų rinktis į posėdžius, pavyzdžiui, atradus ką nors archyvuose. Juk mes dirbame visuomeniniais pagrindais, valstybei tai nieko nekainuoja“, – pabrėžė jis. Šiuo metu teismuose vis dar sprendžiamos dviejų buvusiais KGB bendradarbiais komisijos pripažintų asmenų bylos.

A.Urmonas taip pat atkreipė dėmesį, kad negalima naikinti komisijos nepasibaigus bylinėjimuisi su jos sprendimus apskundusiais asmenimis.

Praėjusią savaitę pradėjus viešinti KGB dokumentus, buvo kilusi diskusija, ar bus paskelbtos maždaug 400 asmenų, kurių bendradarbiavimo su sovietų saugumu Liustracijos komisija neįrodė, nes pritrūko tai patvirtinančių duomenų, pavardės. Anot A.Anušausko, iš skelbiamų dokumentų bus išbrauktos tik apie praeities bendradarbiavimą su KGB prisipažinusių asmenų pavardės. Visos kitos dokumentuose išliks. „Pavyzdžiui, jeigu bus dokumentas su 20 asmenų pavardžių, išbraukti prisipažinusiųjų pavardes bus nesunku. Tačiau visos kitos bus paviešintos“, – pabrėžė politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius