-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 07

Čaplikas: dirbtinį apvaisinimą būtina reglamentuoti įstatymiškai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ketina ministrų pasitarimui teikti svarstyti alternatyvius dirbtinį apvaisinimą reglamentuojančius įstatymų projektus.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas tikisi, kad tokiu keliu pavyks greičiau rasti sutarimą ir priimti nuo 2003-ųjų svarstomą Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektą. Anot SAM pranešimo, daugiausia diskusijų kelia nuostatos dėl embrionų šaldymo ir sukurti leistino kiekio, taip pat dėl to, ar leisti dirbtinio apvaisinimo procedūras tik tarp partnerių.

Sveikatos apsaugos ministro sudarytos darbo grupės parengtame įstatymo projekte siūloma įteisinti lytinių ląstelių donorystę ne tik tarp partnerių, leisti embrionus šaldyti ir neriboti sukuriamo kiekio.

Tuo metu siūlomose alternatyvose reikalaujama lytinių ląstelių donorystę leisti tik tarp partnerių, drausti embrionų šaldymą ir sukuriamų embrionų kiekį apriboti iki trijų.  Sveikatos apsaugos ministras mano, kad abi alternatyvos svarstytinos, tačiau svarbiausia priimti šį būtiną įstatymą.

Šiuo metu pagalbinis apvaisinimas reglamentuojamas vieninteliu teisės aktu – ministro įsakymu.

„Visi žino, kad realiai dirbtinis apvaisinimas šalyje vyksta, tačiau procesų kontrolės mechanizmo nėra. Manau, kad būtina kuo greičiau įstatymiškai reglamentuoti dirbtinio apvaisinimo procedūras, nes tik aiškus teisinis reglamentavimas gali padėti užbaigti su šiuo opiu klausimu susijusias visuomenę skaldančias diskusijas“, – tvirtino A.Čaplikas.

Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektas buvo parengtas ir pateiktas Seimui svarstyti dar 2003 metų sausio 21 dieną.

Pernai šis projektas grąžintas tobulinti. Sveikatos apsaugos ministro sudaryta darbo grupė parengė Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektą (pavadinimas pakeistas vadovaujantis ES rekomendacijomis), kuris jau du kartus buvo derintas su suinteresuotomis institucijomis.

Šį pavasarį visuomenės nuomonės tyrimo bendrovės RAIT Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu atlikta apklausa parodė, kad 48 proc. apklaustųjų pritaria, kad pilnos tradicinės (moteris ir vyras) šeimos, negalinčios susilaukti vaikų, galėtų pasinaudoti dirbtiniu apvaisinimu.

Perpus mažiau – 24 proc. respondentų – pritartų dirbtiniam apvaisinimui ir tuo atveju, jei moteris gyvena be vyro ir nori vaiką auginti viena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius