Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 09

Chaosas Šiaulių gatvėse baigėsi: valdžiai – ieškinys, o kelininkams – baudos

Šiauliuose visą savaitę trukęs chaosas gatvėse, berods, baigiasi. Atšilo ir suveikė daugybė tonų įvairių rūšių druskos. Gatvių būklė dabar yra patenkinama. Viena Šiaulių advokatė pradėjo kurpti ieškinį savivaldybei dėl miestiečių patirtų nepatogumų. Kelininkai kaltina nevaldomą stichiją, o miesto administracija plaka kelių valytojus baudomis.
Sniegas Šiauliuose
Sniegas Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Pastarąją savaitę šiauliečiai prikūrė daugybę anekdotų apie kelių valymą. Ar žinote, kodėl Radviliškyje tokių problemų nėra? Nes ten dar neatvėso po didžiojo pjuvenų gaisro.

Pirmadienį kelininkai iš bendrovės „Ecoservice projektai“ ir savivaldybės administracijos atstovai susirinko aptarti pagerėjusios situacijos.

O pagerėjo dėl to, dėl ko ir buvo pablogėję: gamta nusprendė atleisti šalčio gniaužtus – pati sukaustė, pati ir išlaisvino. Dėl ledinių gatvių įkalnėse stojo autobusai ir lengvieji automobiliai.

VIDEO: Šiauliuose siautė pūga, pavertusi gatves čiuožyklomis

Šiek tiek atšilus, suveikė šimtai tonų ant gatvių išbarstytos druskos. Naktį į pirmadienį kelininkams beliko nubraukti nuo važiuojamosios dalies putra virtusį technikai iki tol neįveikiamą ledą. Tiesa, pirmadienio popietę vėl pradėjo snyguriuoti.

Kelininkams skirta 400 eurų bauda

Laikinai miesto administracijos direktorių pavaduojanti Giedrė Mendoza Herrera informavo, kad kelius valančiai bendrovei „Ecoservice projektai“ skirta jau antroji šį šaltąjį sezoną piniginė bauda – 400 eurų.

Kelininkai žino, kad barstyti druską per pūgą kategoriškai neracionalu. Tai reiškia, kad druska sušlapina sniegą.

Įvardinta, kad nebuvo viskas atlikta tinkamai ir daugelyje miesto vietų susidaręs storas ledo sluoksnis nebuvo vien gamtos išdaiga, bet ir neprofesionalumo ar aplaidumo rodiklis.

Rangovas pripažįsta suklydęs dėl druskų ir skaldos mišinio barstymo sausio 3-osios naktį. Tuomet nebuvo šalta ir gatvės buvo šlapios. Kitos dienos vakarą staigiai atvėso iki 10 laipsnių šalčio ir gausiai snigo.

Kelininkai žino, kad barstyti druską per pūgą kategoriškai neracionalu. Tai reiškia, kad druska sušlapina sniegą. Jis, užuot nupūstas, pasilieka ant gatvės. Užklupus šalčiui, sniegas virto ledu ir situacija pasidarė tragiška.

Pirmadienio popietę miesto atstovai ir kelininkai sutarė, kad rangovas, stebėdamas orų prognozę, iš anksto įspės savivaldybės atstovus apie numatomas sudėtingas oro sąlygas ir pateiks savo veiksmų planą.

Savivaldybės administracija kartu su rangovu suras būdą, kaip patogiai informuoti gyventojus apie būsimas sudėtingas oro sąlygas, bei sudarys galimybę gyventojams realiu laiku reaguoti į ekstremalias situacijas.

Egidijus Skvireckas, „Ecoservice projektai“, teritorijų valymo padalinio vadovas, teigia, kad jam tai yra pirma žiema tokiose pareigose, tačiau gamtos išdaigos buvo neeilinės.

Jis tvirtino, kad ilgamečiai darbuotojai nepamena tokio staigaus atšalimo per 15 metų: „Visą laiką dirbome iš visų jėgų ir įtemptai, barstėme magnio ir kalcio chloridą, kuris veikia prie žemesnių temperatūrų. Nuo šiąnakt daugelyje miesto vietų turime juodą švarų asfaltą.“

puga-siauliuose
puga-siauliuose

Atstovas teigė, kad panaši situacija buvo ir Panevėžyje, Alytuje ir kituose miestuose, kur susidarė panašios oro sąlygos: „Tai stichinė situacija. Nežinau, ar būtų kas buvę kitaip, jei magnio chloridą būtume barstę iš anksto, ar visai nieko nebūtume barstę.“

Šiauliečiai teisis dėl moralinės žalos

Tuo tarpu internete pasklido raginimas šiauliečius burtis civiliniam ieškiniui. Šiaulių advokatė Daiva Rusakienė nusprendė imtis iniciatyvos ir apginti viešąjį interesą. Ji kviečia visus, norinčius prisijungti prie ieškinio Šiaulių miesto savivaldybei.

Viešame laiške rašoma: „Akivaizdu, kad beveik kiekvienas šiaulietis dėl pastaruoju metu Šiaulių miesto gatvėse susidariusios situacijos patyrė nepatogumus, dvasinius sukrėtimus, neturtinę žalą.

Siūlau šiauliečiams, kurie dėl nuo 2017 m. sausio 4 d. Šiaulių gatvėse susidariusios situacijos patyrė nepatogumų, pareikšti grupės ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo.

Atkreipiu dėmesį į tai, kad mano kaip advokatės paslaugos bus teikiamos nemokamai, kaip tai numato Advokatūros įstatymo 4 str. 5 d. Pažymiu, kad grupės ieškiniu sieksime ne praturtėti, o priversti savivaldybę nevengti jai priskirtų pareigų.“

Grupės ieškinio pateikimui būtina surinkti ne mažiau kaip 20 ieškovų. Šiuo metu jų yra gerokai daugiau – galima drąsiai teikti ieškinį.

Advokatė primena, kad dar visai neseniai juokingai skambėjo žalos prisiteisimas dėl duobėtų gatvių. Jos manymu, nekokybiškai tvarkomos gatvės – lygiai tas pats.

Planuojama, kad ieškovai nereikalaus didelių sumų moralinei žalai atlyginti. Tik simboliškai – nuo euro iki dešimties eurų.

Advokatė akcentavo, kad daugelis motinų, auginančių mažamečius vaikus, pastarosiomis dienomis patyrė nemažai streso, kai automobiliai gatvėse buvo visiškai nevaldomi.

„Turime aplinkui pavyzdžių, kad miestai sugebėjo susitvarkyti su pūga ir sniegu. Norime, kad būtinomis priemonėmis nebūtų rūpinamasi paskutinę minutę“, – sakė D.Rusakienė.

Teisininkė primena, kad civilinis procesas gali užtrukti, todėl galutiniai rezultatai bus jau pievoms sužaliavus. Jei žmonės išliks kantrūs, visuomenei pavyks išsireikalauti atsakomybės iš valdininkų.

„Neturiu jokių politinių interesų. Tiesiog puikiai suprantu, kaip šiomis dienomis jautėsi mažamečius vežiojusios mamos“, – teigė D.Rusakienė.

VIDEO: Apsnigtų Vilniaus gatvių valymas per pūgą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius