Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 11 /14:45

Chaosas Vilniaus savivaldybės taryboje suvaldytas: vicemere tapo Lenkų rinkimų akcijos atstovė

Kiek daugiau nei prieš savaitę paskelbęs, kad Vilniaus liberalai atsisako koalicijos su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija, Remigijus Šimašius greičiausiai nesitikėjo, jog suformuoti naują daugumą bus taip nelengva. Iki pat paskutinės dienos nebuvo aišku, ar Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) prisidės prie valdančiųjų. Vis dėlto, atrodo, suvaldyti chaosą bent laikinai pavyko – savivaldybėje turėtų įsivyrauti laikina ramybė.
Vilniaus tarybos posėdis
Remigijus Šimašius sveikina naują vicemerę Editą Tamošiūnaitę / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirma vicemerė moteris

Tą ramybę žadėjo vicemero pakeitimas: trečiadienio tarybos posėdyje išrinkta nauja vicemerė, kuria tapo LLRA-KŠS atstovė Edita Tamošiūnaitė. Tai pirmoji moteris, užėmusi Vilniaus mero pavaduotojos pareigas. Ji pakeitė konservatorių atstovą Valdą Benkunską, kuris sostinės savivaldybėje kuravo švietimą ir energetiką. Už E.Tamošiūnaitės kandidatūrą balsavo 42 tarybos nariai, prieš buvo penki, vienas biuletenis negaliojantis.

E.Tamošiūnaitė yra dirbusi Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamente, taip pat buvo administracijos direktoriaus pavaduotoja. 2013–2014 m. ji ėjo švietimo ir mokslo viceministrės pareigas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Prisistatydama E.Tamošiūnaitė pirmiausia padėkojo LLRA-KŠS partijai už pasitikėjimą, kad ji yra deleguojama į šias pareigas.

„Kviečiu nepolitikuoti. Mes tikrai palaikysime gerus darbus, geras idėjas, reikia tvarkyti miesto pakraščius. Tikrai yra daug darbo, jeigu visi susitelksime, įnešime daugiau ramybės, susitelkimo, tikrai nuveiksime daug“, – kalbėjo E.Tamošiūnaitė.

Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Žilvinas Šilgalis pasiteiravo, kaip ji, būdama LLRA-KŠS, kuri akcentuoja savo skaidrumą, atstovė, palaikys liberalus, kurių partijai pareikšti įtarimai korupcija. E.Tamošiūnaitė nesutriko, teigdama, kad jie ateina palaikyti gerų darbų miestiečiams, o be to „Lietuvos laisvės sąjunga nelabai atsilieka šioje srityje nuo liberalų“.

Šiuo metu mes nepriklausome valdančiai koalicijai, bet palaikome visus gerus miestui sprendimus, – sakė E.Tamošiūnaitė.

Žurnalistams E.Tamošiūnaitė sakė jau turinti numačiusi svarbių darbų, kuriuos reikėtų atlikti. Tarkim, reikėtų tobulinti priėmimą į bendrojo ugdymo mokyklas, nes rugsėjį būta chaoso. Taip pat – ir priėmimas į ikimokyklines įstaigas, o didelį dėmesį ji skirs švietimo įstaigų infrastruktūros gerinimui.

Paklausta, ar jaučiasi pakankamai kompetentinga energetikos srityje, kurią irgi teks kuruoti, E.Tamošiūnaitė teigė nebūsianti vienintelė, priiminėsianti sprendimus.

„Šiuo metu mes nepriklausome valdančiai koalicijai, bet palaikome visus gerus miestui sprendimus. Iš tiesų tam tikrus sprendimus ir iki šiol palaikėme, tą patį dėl viešojo transporto atnaujinimo. Kai buvo geri sprendimai miestui, tikrai juos palaikėme“, – apie savo frakcijos poziciją kalbėjo E.Tamošiūnaitė. O ar LLRA-KŠS taps valdančiosios koalicijos oficialia nare, esą parodys laikas, tai nulems ir partijos vadovybės požiūris.

Tačiau ar šis išrinkimas lems, kad sostinė turės stabilią valdančiąją daugumą, kol kas lieka neaišku. LLRA-KŠS vadovas Valdemaras Tomaševskis ne kartą pabrėžė – jie prie valdančiųjų nesijungia, tik deleguoja savo vicemerą, bet kaip opozicijos atstovą.

Savivaldybės užkulisiuose kalbama, kad kol kas su LLRA-KŠS susitarta tik dėl kelių dalykų – jų atstovės skyrimo vicemere ir palaikymo atleidžiant V.Benkunską. Su V.Tomaševskiu 15min susisiekti nepavyko.

Meras R.Šimašius prieš tarybos posėdį kalbėjo, kad formalios koalicijos sutarties nėra pasirašyta, tačiau dėl esminių dalykų susitarta, o toliau bus kalbamasi išrinkus vicemerę.

„Esminiai dalykai – darbas kartu, kad darbai judėtų, nestovėtų, dėl bendrų principų, dėl atsakomybės sričių, kas prisiima atsakomybę, to ir postai kalbant apie vicemerus“, – sakė meras.

Priežastys, kodėl reikėjo pokyčių Vilniaus savivaldybei, anot R.Šimašiaus, jau ne kartą įvardintos – nuo pavasario bendras darbas su konservatoriais buvos sunkiai įmanomas. Jis priminė autobusų pirkimą, kurį esą stabdė būtent TS-LKD frakcija.

Kas valdys ir kas oponuos?

Tad kurios frakcijos valdančiosios, o kurios – joms oponuos, nėra visiškai aišku. Liberalams nutraukus bendradarbiavimą su konservatoriais ir prabilus apie naują koaliciją su LLRA-KŠS, apie nedalyvavimą naujajame darinyje paskelbė „Lietuvos sąrašo“ frakcija, turinti keturis narius. Galutinio žodžio, ar permainos juos tenkina, nėra pasakę ir socialdemokratai, kurių atstovas ir Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintaras Paluckas eina vicemero pareigas. Socialdemokratai tai žada padaryti kitą savaitę.

Šiuo metu skaičiuojama, kad naująją daugumą sudarys ar bent jau laikysis vieningos nuomonės svarbiais klausimais 32 tarybos nariai: 15 liberalų, 10 LLRA-KŠS atstovų, 4 socialdemokratai, 3 „tvarkiečiai“. Bent dalį sprendimų paprastai remia ir Markas Adamas Haroldas, kuris jokiai frakcijai nepriklauso.

Pagal šią dėlionę realiausia tikroji opozicija bus Lietuvos laisvės sąjungos ir TS-LKD frakcijos, turinčios 6 ir 8 narius.

V.Benkunskas: viskas dėl korupcijos bylos

Iš vicemero pareigų atleistas konservatorius V.Benkunskas įsitikinęs, kad jų išmetimas iš valdančiosios koalicijos yra tiesiogiai susijęs su korupcijos byla Liberalų sąjūdžiui.

„Tie argumentai, kad mes kažką stabdėm, vilkinom, yra nerimti, niekiniai ir labai greitai paneigiami. Akivaizdu, kad šita situacija yra susijusi su Liberalų sąjūdžio korupcinės bylos eiga, žinom, kad tuoj prasidės tos bylos nagrinėjimas ir turbūt konservatorių partijos principinė laikysena dėl tos bylos ir lėmė, kad yra ruošiamasi teisminiam procesui ir bijoma, kad ateityje gali būti problemų kalbantis apie tuos dalykus“, – sakė V.Benkunskas prieš tarybos posėdį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

Jis teigė, kad konservatoriai nesvarsto jokių naujų koalicijų sudarymo be liberalų galimybių, esą jų frakcija konstruktyvi – gerus darbus, idėjas žada remti ir toliau.

V.Benkunskas teigė, kad TS-LKD frakcija dėl naujos vicemerės rinkimo balsuos laisvai, bet pirmiausia esą jie užduos klausimų kandidatei.

Iš pareigų atleistas ir konservatorių deleguotas administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis, jis prašymą atleisti parašė pats.

A.Zuokas bandys klibinti vicemerus

Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Artūras Zuokas prabilo apie tai, kad visi vicemerai, be jau minėtų V.Benkunsko ir G.Palucko, yra ir liberalas Linas Kvedaravičius, turėtų pasitikrinti pasitikėjimą jais taryboje.

Tiesa, šio trečiadienio tarybos posėdyje šis klausimas nebus svarstomas – A.Zuokas 15min sakė, kad kol kas renkami palaikančiųjų šią idėją parašai, jų reikia 17-os. Jis taip pat pabrėžė, kad valdančiosios daugumos miestas neturi, nes koalicijos sutarties niekas nepasirašė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Algis Čaplikas ir Artūras Zuokas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Algis Čaplikas ir Artūras Zuokas

„Realiai daugumos nėra, jeigu jie nepasirašo koalicijos sutarties, tai komitetuose niekas nesikeičia, konservatoriai išlieka komitetų pirmininkais. Toks chaosėlis, – kalbėjo buvęs Vilniaus meras. – Pagal reglamentą negalime šiandien siūlyti svarstyti interpeliacijų visiems vicemerams, nes toks sprendimas prilygintas norminiam aktui, todėl reikia registruoti likus keturioms dienoms iki kito posėdžio. Jeigu susirenkame parašus per šiandien ir ryt, tai kitam tarybos posėdžiui galėsime teikti. Mes spaudžiame G.Palucką, kad jis pasitikrintų pasitikėjimą, jis juk taiko aukštus standartus savo kitiems partiečiams, tai laukiame jo parašo.“

„Politinė prekyba“

Savivaldybėje dabar prasideda politinė prekyba tam, kad suformuotų tą 26 narių daugumą. Siūlomi įvairūs postai, įtakos, – sakė V.Benkunskas.

Antradienio LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ V.Benkunskas kalbėjo nesuprantantis, kas ir kaip dabar vyksta Vilniaus miesto savivaldybėje. Esą jų frakcija lyg ir turėtų skelbtis opozicine, tačiau nežino, kam teks oponuoti.

„Savivaldybėje dabar prasideda politinė prekyba tam, kad suformuotų tą 26 narių daugumą. Siūlomi įvairūs postai, įtakos. Tie gandai labai vaikšto ir, matyt, jie nėra be pagrindo. Tikėjausi, kad jau gyvename be šitų dalykų. Dar įdomesnė LLRA-KŠS pozicija, kurie sako, kad mes norime turėti vicemero poziciją, bet neiname į jokią koaliciją“, – kalbėjo konservatorius, kurį trečiadienį ketinama atstatydinti iš vicemero pareigų.

R.Šimašius toje pačioje laidoje kalbėjo ką kita: „Situacija yra žymiai paprastesnė ir labai aiški. Per tuos kelis metus padaryti labai didelis darbai ir esu dėkingas tiems, su kuriais dirbome. Dabar reikia viską perkrauti, kad būtų normaliai priiminėjami sprendimai. Susitelkė pakankamai atsakingų tarybos narių, laukti liko mažiau nei 24 val. ir viskas išsispręs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius