Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 20

D.Grybauskaitė: Lietuva pasirengusi padėti Baltarusijai Europoje

Lietuva yra pasirengusi padėti Baltarusijai ginti jos interesus Europoje tiek, kiek pati Baltarusija to norės, sakė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį Minske susitikusi su Baltarusijos vadovu Aleksandru Lukašenka.
Dalia Grybauskaitė ir Aleksandras Lukašenka
Dalia Grybauskaitė ir Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Norime padėti Baltarusijai būti atviresnei ir labiau priimtai Europoje. Lietuva yra suinteresuota padėti ginti Baltarusijos interesus tiek, kiek pati Baltarusija to norės“, – susitikimo pradžioje sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė pabrėžė, kad kitąmet Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) pirmininkausianti Lietuva nori padėti Baltarusijai ir „būti šalia“ jos per gruodį vyksiančius prezidento rinkimus.

A.Lukašenka, kalbėdamas žurnalistų akivaizdoje, teigė, kad iki šiol neišnaudojamos Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programos galimybės. Jis teigė, kad ši programa yra „įšalusios būsenos“.

Yra geras pagrindas dvišaliams santykiams aptarti, – Lietuvos prezidentei sakė A.Lukašenka.

Baltarusijos vadovas taip pat pabrėžė trečiadienį planuojamo pasirašyti susitarimo dėl paprastesnio sienos kirtimo pasienio gyventojams svarbą.

„Yra geras pagrindas dvišaliams santykiams aptarti“, – Lietuvos prezidentei sakė A.Lukašenka.

Po prezidentų susitikimo dar turėtų vykti spaudos konferencija.

Prezidentės atstovai trečiadienio vizitą pristatė pirmiausiai kaip pirmininkauti ESBO besirengiančios Lietuvos vadovės ketinimą atkreipti dėmesį į demokratinių ir skaidrių rinkimų būtinybę, nors susitikime dėmesio bus skirta ir aktualiems dvišaliams klausimams.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks gruodžio mėnesį. Neabejojama, kad juose nesunkią pergalę iškovos dabartinis prezidentas A.Lukašenka.

D.Grybauskaitės viešnagė Minske yra pirmasis Lietuvos valstybės vadovės vizitas į Baltarusiją. Jis vyksta Minskui ne itin ramiu metu, kai Vakaruose anksčiau paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A.Lukašenka ėmė pyktis su tradicine sąjungininke Maskva, kurią su Minsku sieja glaudūs ekonominiai ir kariniai ryšiai.

Vizito metu prezidentė su Baltarusijos vadovu ketina aptarti ir bendradarbiavimą energetikos srityje, įskaitant problemas dėl ukrainietiškos elektros importo į Lietuvą per Baltarusiją.

Vizito metu Lietuvos ir Baltarusijos užsienio reikalų ministrai ketina pasirašyti sutartį, kuri leistų paprasčiau kirsti sieną pasienio gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius