Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 24

D.Grybauskaitė: liustracijos procesą būtina kuo skubiau užbaigti

Liustracijos procesą reikia kuo skubiau užbaigti, paviešinant visą archyvuose turimą medžiagą ir numatant kvalifikuotą šios medžiagos išaiškinimo pagalbą žmonėms, kurie domėsis šia informacija, įsitikinusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Prezidentės siūlymas yra toks: liustraciją reikia kuo skubiau užbaigti, paviešinant visą archyvuose turimą medžiagą, susijusią su tuo, kaip KGB ir kitos specialiosios tarnybos įtraukdavo Lietuvos gyventojus į savo veiklą ir tos veiklos metodais“, – po šalies vadovės susitikimo su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariais trečiadienį sakė D.Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys.

Jis taip pat pažymėjo, kad kitas svarbus aspektas, susijęs su liustracijos procesu, kurį akcentavo D.Grybauskaitė – tai kvalifikuotos pagalbos užtikrinimas žmonėms, kurie domėsis archyviniais dokumentais.

„Su informacijos viešinimu turėtų būti numatyta kvalifikuota, profesionali išaiškinimo pagalba gyventojams. Kad žmonėms, analizuojantiems archyvinį dokumentą, būtų padedama suprasti, ką šis dokumentas reiškia, kokią įtaką galėjo turėti to žmogaus veiklai ar to žmogaus likimui, ar tas žmogus galėjo po to būti užverbuotas ir tapti agentu, ar ne. Kad būtų masiškas, aiškus žmonių švietimas apie KGB ir specialiųjų tarnybų veiklą ir apie jų padarytą žalą“, – sakė L.Balsys.

Pasak L.Balsio, prezidentė įsitikinusi, kad tai yra vienintelis aiškus, greitas, suprantamas ir būtinas kelias pabaigti du dešimtmečius besitęsiančią ir niekaip nesibaigiančią liustracijos temą.

Siūlo pratęsti teisinį liustracijos vykdymą

Savo ruožtu NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas atkreipė dėmesį, kad šiuo metu su liustracijos procesu susijęs svarbiausias klausimas – ar reikia numatyti teisinės liustracijos vykdymą dar kelis metus ir tik tada pradėti turimos archyvinės medžiagos išviešinimą, ar pradėti tik viešinimą,  nutraukus teisinį liustracijos vykdymą.

„Kalbama apie tai, ar teisinės liustracijos vykdymą atidėti dar keletui metų ir tada viešinti, ar nutraukti teisinį liustracijos procesą ir pradėti tik viešinimą. Šiuo atveju komitete yra skirtingos nuomonės. Mano manymu, pereinamasis laikotarpis prieš nutraukiant teisinę liustraciją vis dėlto turi būti“, – žurnalistams sakė A.Anušauskas.

Jo įsitikinimu, neprisipažinusių bendradarbiavus su KGB išaiškinimas ir šių bylų atidavimas teismui turi vykti bent iki 2012 m., nes iki šiol dar yra daug to nepadariusių žmonių, kaip ir asmenų atlikusių „kabinetinę liustraciją“, t.y. apie bendradarbiavimą su KGB prisipažinusių ne Aukščiausiosios Tarybos komisijai, tyrusiai KGB veiklą, bet buvusiems Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovams asmeniškai.

Neprisipažinusių asmenų – daug

Pasak A.Anušausko, vis dar yra daug žmonių, neprisipažinusių bendradarbiavus su KGB, bet, anot jo, tai yra „įrodomosios bazės reikalas“.

„Žinome, kad į Maskvą išvežta 5000 asmens bylų. Dalis tų žmonių prisipažino, dalis galbūt perėjo per „kabinetinę liustraciją“. Bet vis dėlto žinant, kad apie bendradarbiavimą su KGB prisipažino 1,5 tūkstančio asmenų, o agentų bylų išvežta 5000, galima konstatuoti skirtumą“, –. sakė NSGK vadovas.

Jis taip pat priminė, kad 105 tūkst. agento asmens bylų buvo sunaikinta 1989–1990 m. pradžioje. Tačiau šios bylos susijusios su visu KGB egzistavimo laikotarpiu: ir pokariu, ir vėlesniais laikais.

„Tai yra dešimtys tūkstančių žmonių. Tačiau daug tų žmonių buvo įrašomi formaliai, ypatingai pokario laikotarpiu, kai žmonės buvo įvardijami agentais tik dėl skaičiaus. Vienu metu egzistavo net 27 tūkst. agentų – kažkoks miškininkas, medkirtys, neva irgi buvo užverbuoti. Bet realybėje to nebuvo. Tačiau tai jau partizaninio karo ypatybės“, – sakė A.Anušauskas.

Pasak jo, ir vėlesniais laikais šį skaičių galima įvardinti didelį, tačiau dalis tų žmonių emigravo, dalis mirė, todėl statistiškai  skaičius yra gerokai mažesnis.

„Bet duomenų bazė nuo to nesikeičia. Daug dokumentų yra sunaikinta, tik tiek, kad iš išlikusių dokumentų fragmentų daug ką galima atkurti. Yra agentų slapyvardžių registracijos žurnalas, kur yra daug įdomių įrašų. Yra KGB darbuotojų darbo sąsiuviniai, yra daug dokumentų“, – sakė NSGK vadovas.

Žurnalistams pasiteiravus, kaip ketinama užbaigti jau du dešimtmečius niekaip neužbaigiamą liustracijos procesą, A.Anušauskas atsakė, kad jis bus baigtas nustačius datą.

„Kaip ją (liustraciją – 15min.lt) galima bus baigti? Nustatysim datą ir pabaigsim. Kiekvieną procesą mes galime ištęsti iki begalybės“, – sakė NSGK vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius