-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 28

D.Grybauskaitė: NATO negali tapti vien diskusijų klubu, privalo išlikti realia saugumo garantija

Svarbiausiu NATO tikslu turi išlikti saugumo garantavimas aljanso narėms, pabrėžė NATO būstinėje apsilankiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.
D.Grybauskaitė
D.Grybauskaitė / Prezidentūros nuotr.
Temos: 1 NATO

Kaip teigiama Prezidentūros pranešime, vienos dienos darbo vizito į Briuselį išvykusi valstybės vadovė susitiko su NATO Generaliniu Sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu ir skaitė pranešimą Šiaurės Atlanto Tarybos (NAC) posėdyje.

NATO šalių ambasadoriai labai šiltai sutiko pirmą kartą Šiaurės Atlanto Tarybos darbe dalyvavusią Lietuvos vadovę. Savo pranešime apžvelgdama aljanso perspektyvas, Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, jog NATO ir toliau turi išlikti svarbiausia saugumo garantija Europoje.

„Raginu aljanso nares kuriant naująją NATO strateginę koncepciją daryti viską, kad organizacija netaptu vien diskusijų klubu apie saugumą, o išliktų tikra ir realia saugumo garantija savo narėms tiek karine, tiek politine, tiek ekonomine prasme“, – pabrėžė D.Grybauskaitė.

Valstybės vadovė supažindino Šiaures Atlanto Tarybą su Lietuvos sprendimu kurti energetinio saugumo centrą, apie kurį daugelio šalių ambasadoriai atsiliepė labai palankiai. Aktyvioje diskusijoje su aljanso partnerių ambasadoriais, Lietuvos vadovė pabrėžė atvirų ir konstruktyvių santykių su Rusija svarbą, ypač akcentuodama, jog atvirumas ir konstruktyvumas būtinas iš abiejų pusių.

Prezidentė patvirtino ambasadoriams, jog Lietuva palaiko NATO atvirų durų politiką dėl tolesnės plėtros.

„Priimant naujas nares turime taikyti visoms vienodus standartus. Šalis turi demonstruoti politinę valią ir piliečių pritarimą narystei, taip pat įrodyti partneriams, jog yra tam pasirengusi, įvykdžiusi reikalingas demokratijos ir ekonomines reformas“, – kalbėjo prezidentė.

Susitikusi su NATO Generaliniu Sekretoriumi valstybė vadovė pabrėžė oro policijos misijos svarbą Baltijos šalims. Generalinis Sekretorius patikino Lietuvos vadovę, jog jo asmeniniu įsitikinimu, Baltijos šalių oro erdvės apsauga yra ilgalaikis aljanso įsipareigojimas.

„Lietuva pasiryžusi kartu su kitomis Baltijos valstybėmis pačios aktyviai prisidėti prie šios misijos, garantuodamos logistinę ir aprūpinimo paramą aljanso partnerių pajėgoms“, – pabrėžė šalies vadovė.

Pasak valstybės vadovės, Lietuva vienintelė iš Baltijos šalių turi tinkamą bazę NATO karo lakūnų rengimui, ką taip pat būtina išnaudoti. NATO Generalinis Sekretorius itin aukštai įvertino Lietuvos indėlį Afganistane, padedant kovoti su terorizmu ir atkuriant Goro provinciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius