Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 23

D.Grybauskaitė nori įvertinti galimų „Sodros“ reformų visumą, A.Kubilius gina siūlymą ilginti pensijos amžių

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neskuba vertinti naujausių Vyriausybės planų ilginti pensijos amžių. Tuo tarpu premjeras Andrius Kubilius teigia, kad be pensinio amžiaus ilginimo išlaikyti socialinės apsaugos sistemą tampa vis sudėtingiau.
D.Grybauskaitė
D.Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Norėčiau vertinti bendrą visumą, tai yra tuomet, kai bus pateikta visa kompleksinė „Sodros“ pakeitimų sistema. Atskirus gabalėlius, ištrauktus iš konteksto, ko gero, ankstyva vertinti“, – antradienį žurnalistams Vilniuje sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, „Sodros“ sistema yra sudėtinga ir brangi, todėl bus peržiūros objektu.  Tuo tarpu premjeras teigia, kad Lietuvoje pensijos amžių ilginti yra būtina. Kaip pavyzdį jis nurodė Vokietiją, kur neseniai priimtas sprendimas pensijos amžių vyrams ir moterims pailginti iki 67–erių metų. \

„Demografinė situacija visoje Europoje yra labai panaši: žmonių amžius pamažu ilgėja ir išlaikyti tokią socialinę sistemą, kokia buvo sukurta nuo pat dvidešimtojo amžiaus pradžios, darosi vis sudėtingiau“, – interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas siūlo pensijos amžių per 10 metų pailginti iki 65 metų ir suvienodinti jį tiek vyrams, tiek moterims.

Šiuo metu moterys į pensiją išeina nuo 60 metų, vyrai – nuo 62,5 metų.

Pasak jo, tikimasi, kad tokią tvarką bus galima įgyvendinti nuo 2011 ar 2012 metų. Siūlymą trečiadienį svarstys Vyriausybė.

Žiniasklaida skelbė, kad sergant, gaunant nedarbo ar motinystės išmokas, darbo stažas skaičiuojamas nebus, todėl mažės ir ateities pensijos – tai esą numato vienas iš naujos „Sodros“ koncepcijos siūlymų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius