-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 20

D.Grybauskaitė: Rusija demonstruoja agresiją, tačiau svarbu neaštrinti situacijos

Rusijos aktyvėjantys kariniai veiksmai kelia geopolitinę grėsmę Vakarams, tačiau būtina deeskaluoti situaciją vengiant rimtų karinių konfliktų, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes visada už dialogą, už konstruktyvų dialogą ir santykius, ypač kai kalbame apie kaimynus. Šis kaimynas pradeda būti agresyvus ir grėsmingas geopolitine prasme. Taigi visada aiškiai ir nedviprasmiškai įvardinsime, kas ir kaip yra, bet tuo pačiu būsime už tai, kad komunikacijos kanalai būtų išlaikyti“, – Briuselyje žurnalistams ketvirtadienį sakė D.Grybauskaitė, atvykusi į dvi dienas truksiantį Europos lyderių susitikimą.

Komentuodama Rusijos karinių laivų judėjimą iš Šiaurės ir Baltijos jūrų į Siriją, prezidentė pabrėžė, jog Maskvos keliama eskalacija yra globali, o įtampa tarp Vakarų ir Rusijos auga.

Dabar turbūt aktualiau kalbėti, kaip deeskaluoti situaciją, kad ji nesuaštrėtų ir neatvestų prie labai rimtų karinių konfliktų, –D.Grybauskaitė.

Į Siriją vykstančią Rusijos karinių laivų grupę šalies vadovė pavadino „didžiausia karinių laivų koncentracija ir karine eskalacija nuo Šaltojo karo laikų“.

„Dabar turbūt aktualiau kalbėti, kaip deeskaluoti situaciją, kad ji nesuaštrėtų ir neatvestų prie labai rimtų karinių konfliktų“, – sakė D.Grybauskaitė.

ES lyderiai ketvirtadienį renkasi į dviejų dienų derybas, kur daugiausiai diskutuos apie įtemptus santykius su Maskva. Prezidentai ir Vyriausybių vadovai aptars Rusijos bombardavimą Alepo mieste, veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.

Europos Sąjungos vadovai ketina griežtai pasmerkti Maskvą ir paraginti visam laikui nutraukti karo veiksmus Sirijoje, rodo žiniasklaidai nutekintas Europos Vadovų Tarybos pareiškimo projektas.

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai po trečiadienį Berlyne vykusių derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu perspėjo, kad negali atmesti sankcijų dėl galimų bombardavimų Alepe. Britų ministrė pirmininkė Theresa May ketvirtadienį atvykusi į ES viršūnių susitikimą paragino parengti „tvirtą ir vieningą“ Europos požiūrį į Rusijos „žiaurumus“ Sirijoje.

Rusijos gynybos ministerija šią savaitę informavo, kad Rusijos karinių jūrų pajėgų lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ su laivų grupe šeštadienį išplaukė iš Šiaurės jūros į Viduržemio jūrą, kur prisidės prie pajėgų, vykdančių bombardavimus Sirijoje. Kaip skelbia agentūra „Reuters“, remdamasi diplomatiniais šaltiniais NATO, į Siriją pajudėjo ir didžioji dalis Baltijos jūros laivyno.

Rusijos kariuomenė ketvirtadienį taip pat pranešė apie karines pratybas netoli savo vakarinės sienos, kuriose dalyvavo daliniai, apginkluoti balistinėmis raketomis „Iskander“, galinčiomis nešti branduolines kovines galvutes. Maskva prieš beveik dvi savaites patvirtino, kad Karaliaučiuje pratyboms taip pat buvo dislokuotos „Iskander“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius