Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /14:52

D.Kepenio į Seimą pakviesti 5G priešininkai grasina vėžiu, neneigė tinklo įtakos koronavirusui

Seime renkasi feisbuke susibūrę 5G tinklo plėtros priešininkai. Kaip ir abejojantiems vakcinų nauda, kelią į parlamento sales skeptikams atvėrė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Dainius Kepenis.
Rasa Jančiauskienė, Dainius Kepenis, Jonas Grigas
Rasa Jančiauskienė, Dainius Kepenis, Jonas Grigas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Visuomenė nerimauja ir nori žinoti tiesą, kaip yra iš tikrųjų“, – spaudos konferencijoje „Elektromagnetinė spinduliuotė ir penktos kartos judrusis ryšys (5G): potencialios grėsmės“ Seime sakė D.Kepenis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Jančiauskienė, Dainius Kepenis, Jonas Grigas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Jančiauskienė, Dainius Kepenis, Jonas Grigas

Mikrofoną iš Seimo nario perėmęs Vilniaus universiteto (VU) fizikos profesorius emeritas Jonas Grigas, D.Kepenio pavadintas „garbingu pensininku“, tikino, kad Lietuvoje kalbama tik apie 5G ryšio naudą, pamirštant paminėti rizikas.

Akademiko karjerą baigusio profesoriaus teigimu, mikrobangos veikia ląsteles, o dabartinės spinduliuotę reglamentuojančios normos nėra saugios.

J.Grigas užsiminė, kad šiuo klausimu atlikti tyrimai, bet jų įvardinti nespėjo, D.Kepenio paragintas žodį perleido Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Onkologijos skyriaus vadovei doc. Rasai Jančiauskienei.

Žinoma, tie žmonės, kurie dirba tose [universitetų] laboratorijose, jie yra suvaržyti, jiems nepatogu šnekėt prieš tų bendrovių interesus.

Pašnekovės teigimu, mobiliųjų telefonų naudojimas didina susirgimų smegenų vėžiu riziką. Onkologė netvirtino, kad, pavyzdžiui, mobilieji telefonai sukelia vėžį, tačiau ragino atkreipti dėmesį į duomenis, kurie rodo, kad tokia tendencija gali egzistuoti.

R.Jančiauskienės žodžius iliustravo trimis tyrimais, kurių rezultatai rodo, kad bendras susirgimų vėžiu skaičius auga, tačiau ar tai reikėtų sieti su elektromagnetine spinduliuote – neaišku.

„Neturime kalbėti vien apie pažangą ir yra klausimų, kuriuos reikia atsakyti prieš ryšio įdiegimą. Reikia atsakyti į klausimus, kokia įtaka daroma sveikatai“, – kalbėjo R.Jančiauskienė.

„VU akademikai yra suvaržyti“

Internetu užduotą klausimą, ar koronavirusą Uhane galėjo sukelti 5G tinklas, išgirdę prelegentai sakė, kad tai įrodančių mokslinių tyrimų nėra, tačiau R.Jančiauskaitė pastebėjo, kad 5G turi įtakos imunitetui ir neneigė galimos jo įtakos koronavirusui.

„Man neteko matyti tiesioginių publikacijų, mokslinių nurodymų, kad taip būtų, bet matėme iš mano pateiktų šaltinių, kad imuninę sistemą viskas veikia. Tame tarpe ir šitos spinduliuotės“, – kalbėjo LSMU klinikų onkologė.

Salėje buvęs klausytojas pastebėjo, kad COVID-19 ir 5G ryšys yra susiję su lėktuvų paliekamais chemtreilais, tačiau, anot jo, nėra aišku, kas kuria ir užkrečia žmones naudodami šias technologijas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Grigas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Grigas

Pasak J.Grigo, 5G ryšio žalos neįžvelgiantys VU ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) fizikai – nėra akademikai, suprantantys prof. Grigo tyrinėjamą sritį.

Paprašytas pakomentuoti prieš konferenciją minėtus teiginius, kad VU ir VGTU fizikai bijo kalbėti apie 5G ryšio žalą, nes yra priklausomi, J.Grigas kalbėjo apie telekomunikacijų bendrovių finansuojamas universitetų laboratorijas.

„Telekomunikacijų bendrovės įsteigė puikias laboratorijas tiek Vilniaus universitete, tiek VGTU, tiek KTU. Žinoma, tie žmonės, kurie dirba tose laboratorijos, yra suvaržyti, jiems nepatogu šnekėt prieš tų bendrovių interesus. Bent jau apie VU laboratorijos darbuotojus tą tvirtai galiu pasakyti“, – sakė prof. J.Grigas.

Susiorganizavo feisbuke

Pradžią spaudos konferencijai Seime davė feisbuko grupė „5G – Faktai ir Žinios“. Vasario 11 d. iš Mato Antano Šilinsko anketos buvo pranešta apie susitikimą su valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovu Dainiumi Kepeniu.

15min nuotr./M.A.Šilinsko įrašas feisbuko grupėje „5G – Faktai ir Žinios“
15min nuotr./M.A.Šilinsko įrašas feisbuko grupėje „5G – Faktai ir Žinios“

„[...] tai jis užsiminė, kad liaudies sveikata yra svarbesnė nei kad biudžetas didesnis surinktas <...>, tad sakė pasistengs su savo bendražygiais iškelti šį klausimą Seime“, – dalijosi M.A.Šilinskas.

Vasario 24 d. tas pats vyras dalijosi žinute iš susirašinėjimo su D.Kepeniu, kurioje Seimo narys patvirtino suorganizavęs spaudos konferenciją.

Grupėje „5G – Faktai ir Žinios“ dalijamasi įvairia prieš 5G tinklo plėtrą nukreipta informacija, neretai nieko bendro neturinti su mokslu. Šios grupės narys yra ir į pensiją išėjęs prof. Jonas Grigas. Grupės nariai dalijasi daugiausia „Youtube“ skelbiamais 5G kritikuojančiais vaizdo įrašais.

15min nuotr./Įrašas feisbuko grupėje „5G – Faktai ir Žinios“
15min nuotr./Įrašas feisbuko grupėje „5G – Faktai ir Žinios“

Pasitaiko įrašų, kuriuose teigiama, kad 5G tinklas kuriamas, kad būtų galima kontroliuoti žmonių mintis visame pasaulyje. 5G tinklo plėtra buvo siejama su koronaviruso protrūkiu Kinijoje. Abu teiginiai neturi nieko bendra su realybe.

Tai nėra pirmas kartas, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos atstovas Seimo duris atveria socialiniuose tinkluose aktyviems skeptikams.

Praėjusių metų balandį ir šių metų sausį su D.Kepenio pagalba konferencijas Seime organizavo skiepų nauda abejojantys asmenys. To paties Seimo nario dėka vakcinų skeptikai galėjo lankytis pas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorių.

15min nuotr./M.A.Šilinsko įrašas feisbuko grupėje „5G – Faktai ir Žinios“
15min nuotr./M.A.Šilinsko įrašas feisbuko grupėje „5G – Faktai ir Žinios“

Sovietinis palikimas

15min primena, kad Lietuvos Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vertinimu, spinduliuotės normų didinimas nekelia pavojaus žmogaus sveikatai.

Tarptautinė apsaugos nuo nejonizuojančios spinduliuotės komisija (ICNIRP) yra pareiškusi, kad nejonizuojanti spinduliuotė, kuriai priklauso ir 5G ryšys, nesukelia vėžio, nesukelia širdies ir kraujotakos sistemos ligų, nesukelia nervų sistemos susirgimų, nesukelia vyrų nevaisingumo, nesukelia vaikų vystymosi pokyčių.

Paradoksalu, tačiau valstybių, kuriose dešimtmečius leidžiamos aukštesnės spinduliuotės normos, gyventojai už lietuvius gyvena ilgiau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./5G ryšio maršrutizatorius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./5G ryšio maršrutizatorius

Pensilvanijos universiteto bioinžinieriaus profesoriaus Kenetho R.Fosterio teigimu, itin žemos energijos srauto tankio normos būdingos buvusioms Sovietų Sąjungos ir Varšuvos pakto valstybėms.

Rusiškoje akademinėje literatūroje nedideles normas raginama diegti siekiant apsisaugoti nuo Vakarų medicinoje nepripažįstamų susirgimų, remiamasi negalavimais, patirtais nuo nenustatyto dydžio spinduliuotės. Kitaip tariant, normatyvai nėra grįsti patikimais moksliniais tyrimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius