Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 02

D.Lidingtonas: su Rusija bendradarbiauti reikia atsargiai ir pragmatiškai

Europos Sąjunga turi skatinti bendradarbiavimą su Maskva, tačiau taip pat negali pamiršti, kad šis bendradarbiavimas privalo būti atsargus ir pragmatiškas. Tokiu bendru požiūriu į Lietuvos didžiąją kaimynę ketvirtadienį pasidalino šalies užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ir Jungtinės Karalystės Europos reikalų ministras Davidas Lidingtonas.
Davidas Lidingtonas
Davidas Lidingtonas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Sutarėme, kad prieiga prie Rusijos turi sveikinti bendradarbiavimą su Maskva, tačiau taip pat turi būti atsargi ir pragmatiška Rusijos lyderių atžvilgiu ir ryžtingai ginti mūsų pačių interesus ir vertybes“, – po susitikimo su A.Ažubaliu žurnalistams sakė Jungtinės Karalystės atstovas.

Pirmą sykį su oficialiu vizitu Lietuvoje lankydamasi D.Lidingtonas džiaugėsi galėjęs pasveikinti savo kolegą su Lietuvos krepšinio rinktinės pergalėmis pastaruosius du vakarus ir juokavo, negalėsiąs lygiai taip pat palaikyti Lietuvos per penktadienį įvyksiančias futbolo varžybas, kurių metu Lietuva susirungs su Škotija.

Per dviejų šalių ministrų susitikimą Didžiosios Britanijos atstovas pažymėjo, kad jo šalies naujoji valdžia yra pasiryžusi „ir toliau stiprinti dviejų šalių santykius“. „Vienas iš svarbiausių Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono prioritetų – vystyti santykius su Baltijos ir Šiaurės Europos valstybėmis. Jis tiki, kad yra politinių idėjų, kuriomis mes galime naudingai apsikeisti“, – sakė D.Lidingtonas.

Pažymėjęs, kad ketvirtadienį ketina lankytis ir „Barclays“ banke Vilniuje, britų politikas taip pat akcentavo palaikąs Lietuvos ir Jungtinės Karalystės verslo ryšių stiprinimą.

Dalinasi bendru požiūriu

Tiek D.Lidingtonas, tiek A.Ažubalis spaudos konferencijoje pažymėjo, kad dalinasi „bendru požiūriu į daugelį klausimų“. Vienas iš jų – padėtis  Afganiste. „Abiejų valstybių tikslas yra kovoti su tarptautinio terorizmo grėsme, o taip pat paskubinti procesą, kuris įgalintų Afganistano vyriausybę perimti atsakomybę už savo šalies saugumą“, – sakė D.Lidingtonas.

„Tai buvo pakankamai vienmintiškas pokalbis. Kalbėjome apie tai, kad matome galimybę Jungtinei Karalystei, Baltijos valstybėms ir Šiaurės valstybėms bendradarbiauti šiame regione. Sutarėme, kad reiktų organizuoti praktinę Jungtinės Karalystės ir Lietuvos verslo konferenciją, skirtą energetiniam saugumui. Taip pat kalbėjome apie bendrus veiksmus Europos Rytų kaimynystės politikoje, aptarėme situaciją Ukrainoje. Sutarėme, kad ir toliau turime kartu dirbti Ukrainos draugų grupėje, kurią inicijavo Jungtinė Karalystė“, – žurnalistams sakė A.Ažubalis.

Per dviejų šalių ministrų susitikimą taip pat sutarta toliau dirbti su Moldova ir „nepalikti jos ir jos reformatorių vienos“. Taip pat pabrėžta, kad Gruzijos teritorinis vientisumas ir nepriklausomybė turi būti gerbiama ir atstatyta.

„Kalbėjome ir apie tai, kad Baltarusiją turime pritraukti kaip įmanoma arčiau Europos, žinoma, neaukojant Europos vertybių. Intensyvesni kontaktai suteiks galimybę Baltarusijai atsiverti jai atsiveriančiai Europai“, – sakė A.Ažubalis.

Pokalbio metu jis taip pat išreiškė viltį, kad artimiausiu metu Lietuvoje apsilankys Didžiosios Britanijos premjeras ir užsienio reikalų ministras. „Paskutinį kartą Jungtinės Karalystės premjeras Lietuvoje lankėsi 1994 metais“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius