-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 07

D.Valys sako, kad nėra pagrindo pakeisti nusikaltimų kvalifikaciją Medininkų žudynių byloje

Generalinis prokuroras Darius Valys sako nematantis pagrindo Medininkų žudynes perkvalifikuoti į karo nusikaltimą.
Darius Valys
Darius Valys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tiek atliekant ikiteisminį tyrimą, tiek bylą nagrinėjant teisme renkami duomenys ir vertinant surinktus duomenis nuolat svarstomas šis klausimas. Bet kol kas pagrindo kvalifikuoti nusikalstamą veiką kaip karo nusikaltimą – nėra“, – Lietuvos televizijos naujienų tarnybai teigė D.Valys, rašo portalas lrt.lt.

Kitą vasarą, kai Medininkų žudynių, kuomet omoninkai nušovė 7 Lietuvos pareigūnus, byloje sueis 20 metų terminas, įtariamieji gali išvengti atsakomybės dėl senaties.

Kai kurie politikai ir teisininkai siūlo, kaip to išvengti: bylą iš nužudymo sunkinamomis aplinkybėmis perkvalifikuoti į nusikaltimą žmogiškumui ar karo nusikaltimą, kuriems senatis netaikoma.

Lietuvos prokurorai sako surinkę duomenų, kad žudynės įvykdė sovietų specialiųjų pajėgų OMON pareigūnai. Lietuvoje teisiamas kol kas vienintelis kaltinamasis Konstantinas Michailovas (Nikulinas), anksčiau sulaikytas Latvijoje, o kitus Rusija išduoti atsisako.

1991–ųjų liepos 31–osios naktį Medininkų pasienio kontrolės poste buvo nužudyti septyni savo pareigas ėję Vidaus reikalų ministerijos ir Policijos departamento pareigūnai – Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius ir Ričardas Rabavičius.

Lietuvos prokurorų teigimu, Rusija iki šiol atsisako išduoti tris įtariamuosius žudynių byloje – Česlavą Mlyniką, Andrejų Lachtionovą ir Aleksandrą Ryžovą. Paskelbta tarptautinė jų paieška, išduoti Europos arešto orderiai, jų atžvilgiu byla atskirta į kitą tyrimą ir baudžiamasis procesas jų atžvilgiu tęsiamas.

Medininkų byloje senaties terminas sueina kitų metų liepos 31–ąją.

K. Michailovas neigia prokurorų mestus kaltinimus ir tikina, kad nežudęs pareigūnų, nors tuo metu iš tikrųjų ir buvęs Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius