Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 29

D.Budrevičienei – viltis prisiteisti pusę milijono

Teismo medicinos ekspertai nustatė neigiamą buvusių darbdavių įtaką iš darbo išmestos mėsos sūdytojos sveikatai.
Teismas
Teismas / Photos.com nuotr.

Iš „Krekenavos agrofirmos“ neteisėtai atleistai, po teismus tampytai, girtuokle išvadintai, sveikatą praradusiai Daliai Budrevičienei atsirado viltis prisiteisti atlygį už buvusių darbdavių padarytą moralinę žalą. Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos instituto ekspertai, nuodugniai ištyrę šios krekenaviškės ligos istoriją, nustatė, jog tyčiniai buvusių darbdavių veiksmai ir juos lydėjęs teismų maratonas turėjo tiesioginės įtakos šios moters sveikatai.

Teismai tęsis

Palanki teismo medicinos ekspertų išvada D.Budrevičienei suteikė vilties toliau bylinėtis dėl pusės milijono litų neturtinės žalos atlyginimo. Tokios sumos ieškinį D.Budrevičienė, paakinta savo buvusio advokato Kęstučio Čilinsko, maždaug prieš metus pateikė buvusiai darbovietei – „Krekenavos agrofirmai“. Moteris viliasi, kad gauti pinigai palengvins jai gyvenimą, kurį buvę darbdaviai pradėjo griauti 2006-ųjų žiemą.

Panevėžio rajone, Krekenavoje, gyvenančios D.Budrevičienės bėdos prasidėjo, kai 2006 metų vasarį į šį miestelį atvykusiam Viktorui Uspaskichui ji išdrįso viešai pasakyti, kad su jo vardu siejama „Krekenavos agrofirma“, kurioje moteris tuomet dirbo mėsos sūdytoja, dalį atlyginimų moka neteisėtai – t. y. vokeliuose. Po šių viešai ištartų žodžių „Krekenavos agrofirmą“ užplūdo įvairiausi tikrintojai. Visų jų išvados patvirtino mėsos sūdytojos pasakytus žodžius apie neteisėtai mokamus atlyginimus. Už tai agrofirma turėjo mokėti nemažas baudas, be to, į valstybės biudžetą pervesti nuslėptus mokesčius.

„Krekenavos agrofirma“, dar nesulaukusi tikrintojų išvadų, suskubo D.Budrevičienę atleisti iš darbo už tai, jog ši viršijo savo įgaliojimus. Įgaliojimų viršijimu buvo įvardytas jos bendravimas su žiniasklaidos atstovais. Moteris tvirtino, kad dar iki atleidimo iš darbo sulaukė bendrovės vadovų grasinimų ir patyrė tiesioginį spaudimą.

Pakirto sveikatą

Darbdavių pažemintą, įbaugintą, iš darbo atleistą D.Budrevičienę tuomet ėmėsi ginti žmogaus teisių gynėjas advokatas K.Čilinskas. Jo padedama moteris teismuose įrodė, kad su ja pasielgta neteisėtai. „Krekenavos agrofirma“ buvo priversta kompensuoti mėsos sūdytojos priverstinį nedarbą. Dar tebevykstant teismams D.Budrevičienės kovą su negerovėmis įvertino šalies prezidentas Valdas Adamkus – apdovanojo ją medaliu „Už nuopelnus Lietuvai“. Šiai moteriai buvo suteiktas garbingas Žmogaus teisių šauklės vardas.

Deja, ir atleidimas iš darbo, ir užtrukęs teismų maratonas palaužė D.Budrevičienės sveikatą. Praėjusių metų vasarą moteris, susirgusi ūmiu kasos uždegimu, ne kartą balansavo tarp gyvybės ir mirties. Jai buvo atliktos aštuonios sudėtingos operacijos, nustatytas neįgalumas.

Atsakymas palankus

Net ir tada, kai sunkios būklės D.Budrevičienė grūmėsi su mirtimi, teismų maratonas nebuvo nutrūkęs. Moteriai pareikalavus, kad darbdaviai atlygintų jai padarytą neturtinę žalą, šie į teismą liudyti pasikvietė jos kaimynes. Norėta įrodyti, jog D.Budrevičienę palaužė ne nederamas darbdavių elgesys, bet netinkamas jos pačios gyvenimo būdas. Kaimynės tikino, esą D.Budrevičienė nespjaunanti į stikliuką, esanti arogantiška ir net vaidininkė. Moterys neslėpė, kad pasakyti šių žodžių į teismą atėjo paprašytos „Krekenavos agrofirmos“ vadovų.

Panevėžio apygardos teismas, išklausęs liudininkių parodymus, nutarė kreiptis į teismo medicinos ekspertus, kad jie atsakytų, ar tyčiniai buvusių darbdavių veiksmai turėjo įtakos D.Budrevičienės sveikatai. Atlyginti teismo medicinos ekspertų darbą apsiėmė „Krekenavos agrofirma“. Kaip paaiškėjo šiomis dienomis, ekspertai pateikė D.Budrevičienei palankų atsakymą. Teisme Žmogaus teisių šauklė su buvusiais darbdaviais turėtų susitikti lapkričio pradžioje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius