Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 27

D.Grybauskaitė dviem nuteistiesiems sutrumpino bausmes

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovaujama Malonės komisija apsvarstė 50 nuteistųjų prašymų suteikti malonę. Dviems iš jų prezidentė nusprendė suteikti malonę – sutrumpino laisvės atėmimo bausmės laiką.
D.Grybauskaitė
D.Grybauskaitė / Prezidentūros nuotr.

Pasak prezidentės, malonės suteikimas – tai sudėtingas, su teisingumu ir humaniškumu susijęs sprendimas, todėl turi būti pagrįstas neabejotinomis nuteistojo pastangomis keistis. Prezidentės įsitikinimu, malonė gali būti suteikiama tik išimties atvejais, įsitikinus, kad nuteistasis tikrai supranta padarytą klaidą, nuoširdžiai dėl to gailisi, elgiasi nepriekaištingai ir gali būti pavyzdys kitiems nuteistiesiems, o jo bausmės sutrumpinimas nekels grėsmės aplinkiniams.

Malonės aktas nėra teismo nuosprendžio pagrįstumą ir teisėtumą ginčijantis dokumentas. Malonės teikimu siekiama suderinti teisingumą su gailestingumu taip, kad nebūtų pažeidžiami įstatymai, visuomenės ir trečiųjų asmenų, nukentėjusiųjų, interesai.

Malonė teikiama pagal pačių nuteistųjų prašymus. Malonės prašymas gali būti svarstomas tik įsiteisėjus nuosprendžiui. Malonės gali prašyti visi Lietuvos ir kitų valstybių teismų nuteisti Lietuvos piliečiai. Prašančiajam malonės gali būti dovanota laisvė, sutrumpintas nelaisvės laikas arba sumažinta teismo skirta bausmė.

Nuteistųjų malonės prašymus preliminariai svarsto ir siūlymus dėl jų prezidentei teikia Malonės komisija, su kuria šalies vadovė tariasi prieš priimdama sprendimą. Malonės komisiją sudaro Lietuvos Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismų pirmininkai, teisingumo ministras, generalinis prokuroras, prezidento patarėjai teisės klausimais, Lietuvos teisininkų draugijos, Kalinių globos draugijos ir Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius