Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 24

D.Grybauskaitė: reikia bijoti ne Rusijos, o savų oligarchų

Europos komisarė Dalia Grybauskaitė mano, kad Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimo labiausiai reikia pasipelnymo tikslais, o ne dėl energijos bado. Interviu savaitraščiui „Atgimimas" eurokomisarė pabrėžė monopolijų priežiūros ir skaidymo būtinybę, taip pat - ir energetikos srityje.
D.Grybauskaitė
D.Grybauskaitė / „Scanpix“ nuotr.

Anot D.Grybauskaitės, Lietuva, kaip ir daugelis Rytų Europos regiono šalių, skubėjo atlikti svarbiausias reformas, tačiau tuo pačiu pasuko šiek tiek kita linkme - „į daugelio ekonomikos sričių monopolizavimą ir netgi dalinį oligarchizavimą."

„Monopolija ir oligarchija reiškia, kad nedidelė verslo grupė su nedidele korumpuotų politikų grupe gali eksploatuoti visą visuomenę ir tada atskirtis dar labiau didėja", - klausiama apie socialinės atskirties didėjimo priežastis sakė D.Grybauskaitė.

Komisarės teigimu, monopolijų peržiūros procesui pradėti reikia labai didelės politinės valios, mat „tokios monopolijos atsiranda politinės korupcijos keliu".

Anot eurokomisarės, elektros kainos kils ne tik dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, bet vėlgi - dėl rinkos monopolizavimo.

„Neturiu tikslių ir objektyvių skaičiavimų, kas bus Lietuvoje uždarius Ignalinos AE. Tie skaičiai, kurie gula Europos Komisijai ant stalo, deja, neįrodo, kad Lietuvai po uždarymo trūks energijos. Taip, gerokai padidės elektros kainos. Bet jos kils ne vien dėl uždarymo, o todėl, kad rinka yra monopolizuota, neatverta ir namų darbai neatlikti - Lietuva, gaudama pagalbą iš ES ir turėdama sutvirtinti savo energetinį sektorių, tempė kiek galėjo iki dabartinės būklės", -„Atgimimui" kalbėjo D.Grybauskaitė.

Nebus Lietuva visiškai priklausoma nuo Rusijos, nes štai, pavyzdžiui, jau ir estai mums siūlo elektros, kuria galime padengti tą trūkumą - apie 500 megavatų. Bet ar daug apie tai girdėjote? Ne? Nedaug girdėjote, nes nėra suinteresuotųjų pranešti tokias žinias.Anot jos, kaltinti ES, kad ji bloga, kad ES šalys nesupranta Lietuvos, yra labai nesolidu, dėl IAE uždarymo žeriama daug spekuliacijų ir „labai matyti įvairių energetikos interesų grupių spaudimas".

Paklausta, ar EK taip pat mato visus energetikos sektoriuje veikiančius interesus ir jų spaudimą, D.Grybauskaitė atsakė: „Taip, žinoma. Juk turime visus duomenis, viską tiriame, žiūrime. Tad tik vienašališkos nuomonės pateikimas, žmonių gąsdinimas yra visiškai nepriimtinas. Ir labai neatsakingas elgesys, taip pat ir dėl ES šalių narių".

Klausiama apie Lietuvai gresiančią visišką priklausomybę nuo rusiškų dujų Lietuvai 2009 metais uždarius IAE, Europos komisarė pabrėžė, kad Lietuva ir iki šiol perka ir dujas, ir atominį kurą Rusijoje.

„Nebus Lietuva visiškai priklausoma nuo Rusijos, nes štai, pavyzdžiui, jau ir estai mums siūlo elektros, kuria galime padengti tą trūkumą - apie 500 megavatų. Bet ar daug apie tai girdėjote? Ne? Nedaug girdėjote, nes nėra suinteresuotųjų pranešti tokias žinias.Dabar reikia žmones gąsdinti. Tai kai kam yra naudinga. Reikia kai kam, kad Ignalinos AE dar keletą metų paveiktų, nes dar reikia prisipildyti kišenes", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Lietuvos energetikos sektoriaus konsolidavimas, „Lietuvos energiją", Rytų skirstomuosius tinklus ir Vakarų skirstomuosius tinklus sujungiant įsteigus vieną bendrovę „Leo LT", D.Grybauskaitės vertinimu, taip pat ne kas kita - o ydingas šio sektoriaus monopolizavimas.

Anot eurokomisarės, sprendžiant energetikos problemas būtina pradėti nuo monopolijų priežiūros ir skaldymo, kiek tai įmanoma padaryti politiškai atsakingai. Ir kontroliuoti, kad monopolininkai nesipelnytų iš vartotojų per kainas.

„Monopolijas galima reguliuoti, valdyti ir neleisti joms valdyti", - sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius