Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 26

Dailaus Živilės Mikėnaitės namo statybomis rūpinosi ir į skandalą įtraukti buvę pavaldiniai

Elektrėnų rajone, vaizdingoje vietoje, dygsta nuo pareigų nušalintos Kalėjimų departamento vadovės Živilės Mikėnaitės namas. Kaip pavyko sužinoti 15min, jo statybomis rūpinosi Kauno tardymo izoliatoriaus (KTI) skandale pagarsėję jo darbuotojai.
Ž.Mikėnaitės namas Elektrėnų rajone
Ž.Mikėnaitės namas Elektrėnų rajone / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Geibonių kaimo Žvaigždžių gatvėje prieš kurį laiką zujo statybininkai – sklype, iš kurio atsiveria puiki panorama, buvo nugriautas senas namelis, o jo vietoje ėmė kilti visiškai naujas pastatas.

Tačiau pastaruoju metu šioje vietoje tuščia – tuo įsitikino ir namą apžiūrėjęs 15min fotografas.

Geibonių kaimo gyventojai 15min pasakojo, kad gana intensyvus buvęs judėjimas šiame sklype prieš kurį laiką baigėsi.

Galbūt tai susiję su Ž.Mikėnaitę užklupusiais nemalonumais, kai KTI finansininkė Rasa Kazėnienė prabilo apie neskaidrius šios įstaigos pirkimus.

Nuo pareigų buvo nušalinta ne tik nuo 2011 metų rugsėjo iki 2015-ųjų metų birželio izoliatoriui vadovavusi Ž.Mikėnaitė, bet ir asmeninių santykių su vadove saistomas Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys.

Jis buvo KTI viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas, taigi, rinkosi, ką ir iš ko pirkti.

Pirties vedėja rūpinosi ir statybomis

15min žiniomis, namas gali priklausyti ne tik Ž.Mikėnaitei, bet kartu ir P.Vaškiui.

Kaip 15min pasakojo kaimo, kuriame statomas minėtas namas, gyventojai, statybomis rūpinosi ne tik P.Vaškys, bet ir Pirties vedėjos pareigomis pirties neturinčiame izoliatoriuje išgarsėjusi Laima Kuršaitytė.

Pačią ponią šeimininkę tai ten matydavome retai – viską tvarkė Pranas.

„Pačią ponią šeimininkę tai ten matydavome retai – viską tvarkė Pranas. Jis prižiūrėjo seno namo griovimą ir naujo statybą“, – teigė jie, nesutikę atskleisti savo tapatybių.

L.Kuršaitytę kaimynai taip pat matė ne kartą – esą ji taip pat rūpinosi statybomis, lakstydavusi su dokumentais.

Pasak pašnekovų, pradėjus sklisti informacijai, kad KTI galėjo būti išnaudojami kaliniai, kaimynai ėmė svarstyti, ar jie nebuvo vežami dirbti į Elektrėnų rajoną.

„Dabar pagalvojam, kad visai realu, kad galėjo taip būti“, – sakė jie, tačiau čia pat pabrėžė, kad tiesą žino tik namo statytojai ir patys kaliniai.

„Buvo ir jaunų vyrų, kurie griovė seną namą, kurie paskui daugiau nė karto nepasirodė. Tada nepagalvojome, juk nepuoli galvoti apie žmogų negerų dalykų, tada net nebuvo kilusi tokia mintis, o dabar gali ir taip pagalvoti“, – teigė jie.

Pasak kaimo gyventojų, namo kontūras iškilo greitai – vos per pusmetį.

Kaimynai prisimena, kad vykstant statyboms porą savaičių nebaigto nugriauti namo pusrūsyje gyveno jaunas, apie 30 metų vyras.

„Kaip kokia prižiūrėtoja jinai (L.Kuršaitytė – aut.) sėdėdavo ant kelmo, rūkydavo, o jis visus juodus darbus visokius dirbdavo. Kas jis toks – nežinome, bet dabar gali visaip galvoti“, – prisiminė pašnekovai.

Deklaracijoje – gana įspūdingos sumos

Ž.Mikėnaitė daug pinigų nešančiose srityse nesidarbavo. Matematikos mokytoja po studijų Šiauliuose dirbusi moteris vėliau įsidarbino Šiaulių policijoje, o 2000 metais tapo Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos komisare inspektore.

Po trejų metų perėjo į Kalėjimų departamentą, kur 8 metus vadovavo Pesonalo skyriui, kol 2011-aisiais atėjo vadovauti Kauno tardymo izoliatoriui.

Peržvelgus Ž.Mikėnaitės pajamų deklaraciją matyti, kad direktorė gyvena neblogai.

Praėjusiųjų metų deklaracijų Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) dar neskelbia, tačiau 2015-aisiais, kuomet iš KTI Ž.Mikėnaitė perėjo dirbti į Kalėjimų departamentą, ji deklaravo turinti per 71 tūkst. eurų vertės pastatų, 38 tūkst. eurų vertės žemės sklypų, 5 tūkst. eurų vertės automobilį ir beveik 60 tūkst. eurų banke. Akivaizdu, kad iš algos tokių turtų ji sukaupti negalėjo, vadinasi, ji turėjo turėti ir kitų pragyvenimo šaltinių.

Net vadovų algos nėra milžiniškos

Pagal KTI svetainėje nurodomus duomenis, 2015 metais KTI vadovas “ant popieriaus“ per mėnesį vidutiniškai uždirbo 2232 eurus, o į rankas, apytiksliai skaičiuojant, gavo maždaug trečdaliu mažesnę sumą. Tapusi Kalėjimų departamento vadove ji ėmė uždirbti daugiau – 2733 eurus per mėnesį, neatskaičius mokesčių.

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje deklaracijoje Ž.Mikėnaitė nurodė 2015 metų spalio 23 dieną įsigijusi 27,5 tūkst. eurų vertės sklypą su pastatu. Kur jis stovi, deklaracijoje neparašyta, tačiau greičiausiai tai yra tas pats sklypas Elektrėnų rajone.

Ž.Mikėnaitė pernai deklaravo porą investicijų į naują namą: pernai vasarą už namo mūrijimo ir betonavimo darbus ji sumokėjo 12,8 tūkst. eurų, o už stogo konstrukcijos ir dangos montavimo darbus – dar per 9 tūkst. eurų.

Paskolų Ž.Mikėnaitė nėra deklaravusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius