-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 16

Dailis Alfonsas Barakauskas siūlo griežtinti bausmes už melagingus pranešimus telefonu 112

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas davė nurodymą skubiai parengti įstatymų pakeitimus, kuriais būtų sugriežtinta atsakomybė už melagingus pranešimus bendruoju pagalbos numeriu 112.
Algirdas Butkevičius ir Dailis Alfonsas Barakauskas apžiūrėjo BPC patalpas.
Algirdas Butkevičius ir Dailis Alfonsas Barakauskas apžiūrėjo BPC patalpas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Toks ministro pavedimas duotas dėl pastaruoju metu itin išaugusio skambučių, nesusijusių su realiu pagalbos poreikiu, skaičiaus. 2013 metais iš BPC priimtų 3,9 mln. skambučių 80 proc. nebuvo susiję su pagalbos iškvietimu.

Apie pusę šių netikslingų skambučių sudaro skambučiai per klaidą arba su netinkamu motyvu, dar 10 procentų skambučių yra tylūs, t.y. kuomet niekas nekalba su operatoriumi. Apie 40 proc. sudaro piktavališki skambučiai, kuomet 112 numeriu skambinama siekiant trukdyti operatorių darbą, juos įžeidinėti necenzūriniais žodžiais.

Pavyzdžiui, 2013 m. gruodžio 4 d. BPC užregistruoti 105 trukdantys skambučiai iš to paties numerio. Melagingi skambučiai, kuriais pranešama apie neva įvykusią nelaimę sudaro apie 2 procentus.

„Ypač tarnybų veiklą trikdo melagingi pranešimai, kuomet tenka siųsti policijos, ugniagesių gelbėtojų, greitosios pagalbos pajėgas, „Aro“ išminuotojus, evakuoti žmones, tikrinti pastatus. Yra tik viena išeitis – bausmės už tokį neatsakingumą turi būti griežtinamos“, – teigia ministras D. A. Barakauskas.

Skambutis iš Pravieniškių pataisos namų balandžio 23 d. privertė evakuoti žmones iš visų telekomunikacijų bendrovės TEO biurų visoje šalyje. Gegužę BPC sulaukė 2 žinomai melagingų skambučių apie užminuotus pastatus – teko evakuoti žmones iš Šiaulių „Akropolio“ ir Panevėžio Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai už netikslingą skambinimą pagalbos numeriais numato įspėjimą arba baudą nuo trijų šimtų iki penkių šimtų litų arba administracinį areštą nuo penkiolikos iki trisdešimties parų.

Melagingas priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų iškvietimas užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki šešių šimtų litų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų.

Tas, kas melagingai pranešė ar paskleidė žinią apie visuomenei gresiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to buvo iškviestos specialios tarnybos, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius