Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 07

Dainius Pavalkis: atsisakyti lietuvių kalbos egzamino suvienodinimo neplanuojama, mokytojų algos nedidės

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis teigia, kad neplanuojama atsisakyti lietuvių kalbos egzamino suvienodinimo lietuvių ir tautinių mažumų mokyklų moksleiviams.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes turime lietuvių kalbą gerbti. Šie metai, ko gero, apskritai turėtų būti įvardijami kaip lituanistikos metai. Lenkai visai gražiai laiko lietuvių kalbos egzaminą, netgi keista, kad vietomis geriau nei lietuvaičiai. Todėl atsisakyti to egzamino ar kažkaip kitaip tikrai neplanuojama“, – žurnalistams pirmadienį sakė D.Pavalkis.

Tačiau ministras užsiminė, kad tebėra diskutuojama dėl egzamino vertinimo kriterijų.

Lapkritį buvo patvirtintos suvienodinto lietuvių kalbos egzamino vertinimo instrukcijos, jose numatant atlaidžiau vertinti abiturientų, kuriems lietuvių kalba nėra gimtoji, darbus.

D.Pavalkis sako, kad visus tautinėms mažumoms rūpimus klausimus aptars su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) į viceministres deleguojama Edita Tamošiūnaite.

„Lenkų rinkimų akcija delegavo viceministrę, ir tiesiai su žmogumi, kuris yra suinteresuotas lenkų mokyklomis, lenkų tautinės mažumos padėtimi, mes diskutuosime jau viename kabinete ir kokius nors visiems priimtinus sprendimus rasime“, – kalbėjo jis.

2011 metų pavasarį Seimas priėmė naujos redakcijos Švietimo įstatymą, kuris, be kitų dalykų, nustatė ir naują lietuvių kalbos mokymo tvarką tautinių mažumų mokyklose. Numatyta daugiau pamokų lietuvių kalba, taip pat nuo 2013 metų suvienodinti lietuvių kalbos brandos egzamino užduotis.

Naujovės sulaukė dalies tautinių mažumų pasipriešinimo.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad jos pasirinktas modelis yra vienas iš nuosaikiausių Europoje ir pabrėžia, kad kitose šalyse, įskaitant Lenkiją, galioja panašios nuostatos dėl vienodo egzamino ir dalykų dėstymo valstybine kalba.

Ministerija ieško būdų ne didinti mokytojų algas, o kad jos nemažėtų

Lėšų didinti mokytojų darbo užmokestį nėra, be to, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) turi rūpintis, kad jis nemažėtų, mažėjant mokinių skaičiui, sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

„Kitų metų biudžetas patvirtintas, kontroliniai skaičiai fiksuoti įstatymu, tikimybė, kad atsiras kokių nors papildomų pinigų didinti mokytojams atlyginimus, tikrai nėra“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė ministras, paklaustas, ar yra tikimybė, kad šiemet didėtų pedagogų, bibliotekininkų atlyginimai.

D.Pavalkis atkreipė dėmesį, kad šiuo metu ŠMM priversta ieškoti būdų, kad mokytojų algos nemažėtų.

Pasak ministro, savivaldybės skundžiasi, kad mažėjant mokinių skaičiui, joms tampa sunku išlaikyti mokytojus.

„Mes kalbame apie tai, kad sumažėjus bent vienam mokiniui klasėje, dingsta krepšelis, ir (savivaldybės – BNS) nebegali išlaikyti mokytojo. Savivaldybėms trūksta pinigų. Įvairius skaičius pateikia – nuo 60 iki 80 mln litų trūkumo per metus“, – sakė D.Pavalkis.

Jo teigimu, svarstoma fiksuoti mokinio krepšelį kartą per metus arba finansuoti klasės krepšelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius