Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 21

Dalia Grybauskaitė apie Lietuvoje galimai kalintą palestinietį: jokių oficialių žinių neturime, atsakyti galėtų nebent JAV

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neskuba vertinti neseniai paviešintos informacijos, esą Lietuvoje galimai veikusiame JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjime neva buvo kalinamas ir kankinamas palestinietis.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė antradienį lankėsi Klaipėdoje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Klaipėdoje antradienį viešėdama prezidentė D.Grybauskaitė sakė nenorinti vertinti informacijos apie neva Lietuvoje kalintą CŽV kalinį. „Sunku ir nenoriu vertinti, nes ši informacija yra iš nevyriausybinės organizacijos, jokių oficialių dokumentų ar liudijimų Lietuva neturi. Kaip minėjau, apie kalinius, jeigu tokių buvo, gali liudyti arba komentuoti tik JAV pusė. Mes savo tyrimą parlamento komitete padarėme. Tiek, kiek buvo įmanoma Lietuvai padaryti, esame atlikę savo pareigą tarptautinei bendruomenei“,  – kalbėjo prezidentė.

Londone įsikūrusi kalinių teisių gynimo organizacija „Reprieve“ pirmadienį paskelbė turinti duomenų, kad galimame CŽV kalėjime Lietuvoje 2004–2006 metais galėjo būti kalinamas palestinietis Abu Zubaydahas, šiuo metu esantis JAV Gvantanamo bazėje. Anot organizacijos, jis esą klaidingai laikytas vienu iš pagrindinių teroristų tinklo „al Qaeda“ operacijų vadovų.

Yra tik vienos nevyriausybinės organizacijos pateikta medžiaga ir jokių oficialių dokumentų, – sakė prezidentė.„Reprieve“ kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą „dėl galimo palestiniečio A.Zubaydaho neteisėto priverstinio dingimo ir slapto gabenimo, galimo neteisėto kalinimo ir kankinimo JAV CŽV slaptajame sulaikymo centre Lietuvoje“. Anot organizacijos, apie vyro kalinimą Lietuvoje pranešė „ypač patikimas šaltinis“ Jungtinėse Valstijose.

Prezidentės atstovai pirmadienį tvirtino, kad D.Grybauskaitė laikosi pozicijos, jog naujus faktus apie galimą CŽV kalėjimą Lietuvoje turi vertinti prokuratūra. „Prezidentė yra atvira visiems galimiems naujiems faktams, kurie gali pasirodyti šiuo klausimu. Viskas turi būti įvertinta, o faktai – patikrinti. Tai yra atsakingos institucijos, šiuo atveju – prokuratūros, reikalas“, – BNS pirmadienį sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Ėmėsi tyrimų

Generalinė prokuratūra anksčiau pradėjo ikiteisminį tyrimą, susijusį su galimu CŽV kalėjimu Lietuvoje. Tiriama, ar keli buvę Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi, leisdami Lietuvoje veikti JAV pareigūnams ir apie tai nepranešdami aukščiausiems šalies vadovams. D.Valys pirmadienį neatmetė galimybės, kad nauja informacija gali būti pridėta prie šios bylos arba kad dėl galimai Lietuvoje kalinto palestiniečio gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Praėjusiais metais JAV žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, savo tyrimą atliko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK). Komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas teigė neturįs duomenų, galinčių patvirtinti „Reprieve“ pranešimą apie Lietuvoje kalintą palestinietį. „Jei nevyriausybinė organizacija turi faktų, galėtų bent jau kreiptis į mus, kodėl tuo tarpu visų pirma einama į viešąją erdvę – nei mums ką siuntė, nei mūsų ko klausė. Aš manau, jei tai būtų faktai, mes galėtume juos tikrinti, bet šiuo atveju, sakyčiau, kalbama daugiau apie gandus“, – kalbėjo jis.

Seimo NSGK per savo tyrimą pernai nustatė, kad su CŽV sulaikytų asmenų, įtariamų sąsajomis su teroristais, vežimu siejami orlaiviai 2002–2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę ir leidosi šalies teritorijoje. Komitetas pabrėžė nenustatęs, ar per Lietuvos teritoriją buvo vežami, ar į teritoriją buvo atvežti iš jos išvežti CŽV sulaikyti asmenys. Tačiau konstatuota, kad sąlygos vežti buvo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius