Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 01 14 /13:05

Dalia Grybauskaitė: Valdemaras Tomaševskis siekia diskredituoti Lietuvą

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį apkaltino Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vadovą Valdemarą Tomaševskį siekiant diskredituoti Lietuvą tarptautiniu mastu.
Laisvės gynėjų dienos proga prezidentė Dalia Grybauskaitė lankėsi Vilniaus „Ryto“ progimnazijoje.
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kalbėdama Europos Parlamento plenarinėje sesijoje prezidentė atmetė V.Tomaševskio ir Lenkijos europarlamentarų priekaištus, pabrėždama, kad jokia tarptautinė institucija nenustatė, jog Lietuva pažeistų tarptautines normas dėl tautinių mažumų apsaugos.

„Asmeniškai ponui Tomaševskiui: aš manau, kad jūsų asmeninis siekis ir jūsų politinės karjeros tikslas yra Lietuvos diskreditavimas pačioje Lietuvoje, šiuose rūmuose ir tarptautiniu mastu“, – Europos Parlamente sakė Lietuvos prezidentė.

Asmeniškai ponui Tomaševskiui: aš manau, kad jūsų asmeninis siekis ir jūsų politinės karjeros tikslas yra Lietuvos diskreditavimas pačioje Lietuvoje, šiuose rūmuose ir tarptautiniu mastu, – sakė Lietuvos prezidentė.

D.Grybauskaitė vėliau spaudos konferencijoje Europos Parlamente priminė, kad V.Tomaševskio iniciatyva klausimai dėl tautinių mažumų teisių buvo keliami ir Lietuvai pradedant pirmininkauti ES Tarybai.

„Tai buvo daroma didele dalimi asmeniškai pono Tomaševskio, kuris tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, tiek Europos Parlamente mėgina diskredituoti Lietuvą. Visos komisijos, kurios tyrė šiuos kaltinimus Lietuvos atžvilgiu, nerado jokių pažeidimų, Lietuva vykdo visus savo tarptautinius įsipareigojimus“, – teigė ji.

Pasak prezidentės, lenkai Lietuvoje turi išskirtinai geras sąlygas mokytis gimtąja kalba – čia lenkai turi galimybę mokytis lenkiškai nuo darželio iki aukštosios mokyklos.

„Lietuva suteikia geriausias Europoje sąlygas savo mažumoms“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė teigė, kad klausimai dėl tautinių mažumų keliami, siekiant didesnio populiarumo artėjant gegužę vyksiantiems Europos Parlamento rinkimams.

Voldemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis

„Reikalavimas sudaryti lenkų mažumai ypatingas sąlygas, net geresnes už lietuvių esamas sąlygas, tiek studijuojant, tiek kitais klausimais, negali būti priimtinas. Visi Lietuvos piliečiai yra lygūs prieš Lietuvos Konstituciją ir Lietuvos įstatymus. Aš gerbiu kaip prezidentė visus vienodai Lietuvos piliečius“, – sakė D.Grybauskaitė.

D.Grybauskaitei antradienį Europos Parlamente pristačius Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai rezultatus, V.Tomaševskis ir grupė Europos Parlamento narių iš Lenkijos apkaltino Lietuvą diskriminuojant vietos lenkus.

Lenkai kritikavo teismo sprendimą skirti daugiau kaip 40 tūkst. litų baudą Šalčininkų valdininkui, kuris nevykdo teismo sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles. Pagal Lietuvos įstatymus, viešieji užrašai turi būti valstybine lietuvių kalba.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai dėl nepriimamų įstatymų, kurie leistų platesnį lenkų kalbos vartojimą viešajame gyvenime, pirmadienį protestavo Lietuvos Seime. Iškilmingame parlamento posėdyje minint sovietų agresijos 23-ąsias metines ir kalbą sakant tuometiniam šalies vadovui Vytautui Landsbergiui, lenkų politikai demonstratyviai paliko salę.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai ir juos remianti Varšuva siekia, kad Lietuva priimtų įstatymus, kurie leistų gatvių ir vietovardžių užrašus lenkų kalba ir leistų naudoti lenkišką abėcėlę rašant vardą ir pavardę asmens dokumentuose.

Lietuvoje lenkai sudaro 6,6 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius