Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 03

Dalia Grybauskaitė: dar šiais metais reikia paskirti generalinį prokurorą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad dar šiais metais reikia paskirti generalinį prokurorą ir atkurti prokuratūros sistemos stabilumą.

„Turėtume dar šiais metais paskirti generalinį prokurorą ir atkurti prokuratūros sistemos stabilumą, kad visuomenei nekiltų nė mažiausių abejonių dėl teisingumo ir viešojo intereso gynimo, ikiteisminių tyrimų kokybės ir profesionalumo. Valstybei reikalinga prokuratūra, kelianti žmonių pasitikėjimą ir pagarbą savo kompetencija ir principingumu“, – antradienį po susitikimo su Seimo valdyba pranešime spaudai teigė prezidentė.

D.Grybauskaitės teigimu, prokuratūrai turi vadovauti aukšto lygio teisininkas profesionalas, sukaupęs darbo patirties ir prokuratūros, ir teismų sistemoje, kuriam rūpėtų ne munduras, o žmogaus teisių ir viešojo intereso gynimas, kokybiniai institucijos pokyčiai, jos modernumas ir atvirumas visuomenei. Tokius prokuratūros pokyčius paspartintų ir Seimo politinė valia, teigia Prezidentūra.

Pasak prezidentės atstovės spaudai Daivos Ulbinaitės, su Seimo vadovybe D.Grybauskaitė konkrečių kandidatūrų į generalinius prokurorus neaptarė, nors pokalbiai su potencialiais kandidatais vyksta. Anot jos, valstybės vadovė dėl siūlomo kandidato apsispręs artimiausiu metu.

Tuo pačiu prezidentės patarėja akcentavo, kad „situacija, kai prokuratūrai vadovauja laikinas generalinis prokuroras, negali tęstis pernelyg ilgai“.

„Per susitikimą buvo keletą kartą pabrėžta, kad Konstitucijoje įtvirtintas atsakingo valdymo principas nurodo, jog atsakomybė už stabilią prokuratūros sistemos veiklą tenka ir prezidentūrai, ir Seimui, kuris dalyvauja generalinio prokuroro skyrimo procedūroje, pritardamas prezidentės teikiamai kandidatūrai.

Taigi, atsakomybė dėl šios susiklosčiusios padėties tenka dviem institucijoms – ir prezidento, ir Seimo. Todėl būtinas bendras sutarimas dėl generalinio prokuroro skyrimo ir kandidatui keliamų reikalavimų“, – žurnalistams sakė D.Ulbinaitė.

Jos teigimu, per susitikimą D.Grybauskaitė pabrėžė, kad politikų keliamos iniciatyvos keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką problemos nesprendžia, o tik dar labiau trikdo sistemos darbą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Seimas pradėjo rudens sesiją
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Seimas 

„Taip pat susitikime pabrėžta, kad laiku nepaskyrus generalinio prokuroro gali iškilti kolizija dėl kitų prokurorų skyrimo. 2016 metais baigiasi net 55 vyriausių prokurorų ar jų pavaduotojų kadencijos ir turi prasidėti rotacijos procesas“, – tvirtino D.Ulbinaitė.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė po susitikimo prezidentūroje sakė, kad dar galutinai neapsispręsta, ar generalinio prokuroro kandidatūra Seimui bus teikiama rudens sesijoje šiemet ar pavasario sesijoje kitąmet.

„Noriu patikinti, kad Seimas laukia kandidato ir pasiruošęs svarstyti ir apsispręsti, jeigu jis bus pateiktas rudens sesijoje, mes tą padarysime rudens sesijoje. Jokių procedūrinių problemų nematome“, – kalbėjo parlamento vadovė.

Kada bus pateikta kandidatūra, paaiškės po konsultacijų su Seimo frakcijų ir komitetų vadovais.

Pasak jos, kada bus pateikta kandidatūra, paaiškės po konsultacijų su Seimo frakcijų ir komitetų vadovais.

„Mes grįšime į Seimą, turėsime konsultacijas su frakcijų vadovais, komitetų pirmininkais, tada matysime, kokios yra nuotaikos. Prezidentė informavo, kad ji yra pasirengusi pateikti kandidatą“, – tikino L.Graužinienė.

Jos teigimu, išankstinės konsultacijos su Seimu „tikrai būtų vienas iš žingsnių, kuris turbūt galėtų vainikuoti ir teigiamą sprendimą Seime“.

Seimo pirmininkė taip pat akcentavo, kad dauguma valdybos narių išsakė nuomonę, jog dėl pritarimo prokuroro kandidatūrai Seime turėtų būti balsuojama slaptai, o ne atvirai, kaip yra pageidavusi prezidentė. L.Graužinienės teigimu, tik taip bus išsaugotas laisvas Seimo nario mandatas ir niekas nedarys įtakos parlamentarų sprendimui.

Tuo metu opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius tvirtino, kad dėl generalinio prokuroro parlamente reikėtų balsuoti atvirai.

Vienintelis būdas, kaip išspręsti tas problemas, – atviras balsavimas, – A.Kubilius.

„Skiriant generalinį prokurorą mes susiduriame su problemomis, kurios vyko visų pirma Seimo procedūrose ir Seimo valdančiosios koalicijos tam tikruose politiniuose viražuose. Vienintelis būdas, kaip išspręsti tas problemas, – atviras balsavimas. (...) Seimo narių veiksmus, kai jie balsuoja slaptai, jų apsisprendimą įtakoja ne jų asmeninė sąžinė, o pačios įvairiausios įtakos, kartais ir labai neskaidrios“, – teigė A.Kubilius.

Seimas spalio mėnesio pradžioje nepritarė prezidentės siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą parlamentarai atmetė ir pirmą prezidentės pasiūlytą kandidatą į šias pareigas – Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.  

Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr./Prezidentės susitikimas su Seimo valdyba
Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr./Prezidentės susitikimas su Seimo valdyba

Valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumas yra pasiūlęs koalicijos partneriams prezidentei teikti dabartinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko kandidatūrą į šalies generalinius prokurorus.

Be to, dauguma Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių bei valdančiųjų socialdemokratų ir „tvarkiečių“ frakcijų seniūnai pasiūlė keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Iš prezidento norima atimti teisę parinkti kandidatą į šį postą ir perduoti ją Vyriausybei.

Pagal įregistruotą Prokuratūros įstatymo pataisą, generalinį prokurorą penkeriems metams Vyriausybės teikimu, Seimo pritarimu, skirtų ir iš pareigų atleistų prezidentas. Taip pat numatoma, kad generalinio prokuroro kandidatūras Vyriausybei siūlytų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir teisingumo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius