Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 23

Dalia Grybauskaitė: demokratinė Ukraina – visos Europos interesas

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime, kuriame ES šalių lyderiai aptarė padėtį Ukrainoje bei kitus ES užsienio politikos klausimus.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos susitikime.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė dalyvauja Europos Vadovų Tarybos susitikime. / Prezidentūros/R. Dačkaus nuotr.

Pasak prezidentės, saugi ir demokratinė Ukraina yra visos Europos interesas. Todėl artėjantys Ukrainos parlamento rinkimai turi įvykti be išorinio kišimosi ir provokacijų. Prezidentė pabrėžė, kad rinkimai visoje Ukrainos teritorijoje, taip pat Donecko ir Luhansko srityse, turi vykti pagal Ukrainos įstatymus. Savavališkai surengti rinkimai bus laikomi neteisėtais, o jų rezultatai nepripažįstami.

Pasak prezidentės, saugi ir demokratinė Ukraina yra visos Europos interesas. Todėl artėjantys Ukrainos parlamento rinkimai turi įvykti be išorinio kišimosi ir provokacijų.

Šalies vadovė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu itin svarbu užtikrinti atnaujintą dujų tiekimą Ukrainai. ES yra pasiryžusi padėti užbaigti trišales Ukrainos, Rusijos ir Europos Komisijos derybas ir suteikti finansinę paramą Ukrainai.

ES šalių lyderiai aptarė paliaubas Rytų Ukrainoje ir pabrėžė, kad Rusija privalo laikytis Minske pasiektų susitarimų. Dėl šios šalies vykdomų akivaizdžių paliaubų pažeidimų šiuo metu nėra pagrindo keisti sankcijų Rusijai režimo.

Susitikime kalbėta apie bendras ES ir Jungtinių Tautų pastangas sustabdyti Ebolos viruso plitimą. ES pagalba Vakarų Afrikos valstybėms, labiausiai nukentėjusioms nuo šio plintančio viruso, jau siekia pusę milijardo eurų.

Valstybių vadovai taip pat aptarė tarptautines pastangas kovojant su teroristine „Islamo valstybės" grupuote. Lietuva teikia humanitarinę pagalbą nuo šios grupuotės išpuolių nukentėjusiems žmonėms ir yra pasirengusi suteikti papildomą medicininę pagalbą. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius