Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 23

Dalia Grybauskaitė Jungtinių Tautų susitikime dėl brabduollinės saugos ragino griežtinti saugos reikalavimus

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Niujorke dalyvavo JT Generalinio Sekretoriaus Ban Ki-moono inicijuotame aukšto lygio renginyje branduolinės saugos klausimais.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / LR Prezidentūros nuotr.

Kalbėdama susitikime, Prezidentė pristatė tarptautinei bendruomenei Lietuvos pasiūlymus dėl tarptautinių branduolinės saugos reikalavimų griežtinimo. Prezidentė pažymėjo, kad nauji branduoliniai projektai negali būti net svarstomi be išsamaus seisminės saugos ir poveikio aplinkai vertinimo, o streso testai turi tapti prievole ir planuojamoms statyti, ir jau veikiančioms atominėms elektrinėms. Atominių jėgainių statybos vietų, naudojamų technologijų ir personalo kvalifikacijos kontrolė turi būti maksimaliai sugriežtinta, o reikalavimų įgyvendinimo kontrolę turi prižiūrėti atsakingos tarptautinės organizacijos.

Primindama branduolines katastrofas, Prezidentė atkreipė pasaulio lyderių dėmesį į naujas grėsmes. Prezidentė pažymėjo, kad Lietuvos kaimynystėje, o kartu ir Europos centre – Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje – statomos dvi naujos atominės elektrinės, kurios neturi tinkamo poveikio aplinkai vertinimo, o jų planuotojai nesidalija informacija. Tai, pasak Prezidentės, kelia nerimą ir grėsmę ne tik Lietuvai, bet ir visam regionui.

„Jeigu mes sutinkame, jog tik saugios technologijos saugiose aikštelėse, saugi statyba, saugi atominės elektrinės veikla ir saugus jos nutraukimas gali užtikrinti tikrą branduolinę saugą ir saugumą, aš kviečiu tarptautinę bendruomenę, su Tarptautine atominės energijos agentūra priešakyje, pademonstruoti visuotinę ištikimybę minėtiems principams. Tai vienintelis kelias, leisiantis išvengti naujų Fukušimos ir Sankt Peterburgo avarijų, ir paskutinis raginimas pabusti ir imtis atsakingų veiksmų branduolinės energijos srityje, nes branduolinė avarija kurioje nors šalyje – visuotinė nelaimė", – pabrėžė Prezidentė.

Prezidentės teigimu, konkrečių veiksmų tobulinant dabartinę branduolinę saugą reglamentuojančią teisinę bazę būtina imtis nedelsiant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius