Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 21

Dalia Grybauskaitė: Lietuva atsilieka pagal paslaugas vyresniems žmonėms

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, antradienį apsilankiusi Dotnuvos slaugos namuose, paragino savivaldybes bei Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją senelių priežiūrai reikalingas paslaugas plėtoti atsisakant institucinės vaikų globos.
Dalia Grybauskaitė Dotnuvos slaugos namuose
Dalia Grybauskaitė Dotnuvos slaugos namuose / R.Dačkaus nuotr.

„Visos savivaldybės ir nauji merai, kurie dabar išrinkti, šitame regione taip pat, kviečiu jus dar kartą pasižiūrėti į savo regionus, į savo savivaldybes, ir pasistengti, kad jūsų savivaldybėse vis mažiau vaikų liktų globos namuose, o senoliai, kuriems reikia pagalbos, sulauktų jos visi“, – žurnalistams sakė prezidentė.

Anot Lietuvos vadovės, socialinės paslaugos, kurios turėtų pasiekti vyresnio amžiaus žmones, Lietuvoje yra per menkai išplėtotos.

„Tokių žmonių Lietuvoje vis daugiau, mūsų visuomenė sensta, o tokių paslaugų, ypač priežiūros negalią turintiems žmonėms, tikrai nepakanka. Šiuo metu panašiuose namuose mes turime tik apie 5 tūkst. žmonių, 16 tūkst. žmonių Lietuvos prižiūrimi namuose. Tai yra lygmuo, kaip toli mes dar atsilikę teikiant tokias paslaugas“, – dėstė D.Grybauskaitė.

LR Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė apsilankė Dotnuvos slaugos namuose
LR Prezidento kanceliarijos/R. Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė apsilankė Dotnuvos slaugos namuose

Ji pabrėžė, kad Vakarų Europoje galimybę gauti paslaugas specialiuose priežiūros įstaigose turi apie 6-7 proc. senolių, tuo metu Lietuvoje – tik apie 1 proc. vyresnių nei 65 metai gyventojų.

„Valstybės socialinės politikos prioritetai turi keistis. Pažeidžiamiausiems žmonėms turime užtikrinti reikiamą pagalbą – būtina didinti kokybiškų paslaugų teikimą ir priežiūrą senyvo amžiaus žmonėms, neįgaliesiems, mažinti vaikų globos namų, palengvinti globą ir įsivaikinimą. Gebėjimas pasirūpinti savo silpniausiais – brandžios valstybės požymis“, – Prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė.

Senų žmonių globos įstaigų Lietuvoje yra 102, didesnė dalis steigėjų – savivaldybės, kita yra įsteigusios visuomeninės organizacijos, religinės bendruomenės, privatūs asmenys, valstybė.

Pasak prezidentūros, šioje srityje, be valstybės ir savivaldybių, galėtų nemažai nuveikti ir nevyriausybinės organizacijos bei savanoriai, ypač jauni žmonės, kurie galėtų būti nuolatiniai vyresnių ir neįgalių žmonių talkininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius