Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 12 /14:10

Dalia Grybauskaitė mano, kad Pietryčių Lietuvai reikia specialaus fondo, Vyriausybė nepritaria

​Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Pietryčių Lietuvai reikia kurti specialų fondą, siekiant gilesnės ekonominės integracijos, tačiau Vyriausybė tokią Seime svarstomą iniciatyvą vadina netikslinga.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Fondo idėją palaikau todėl, kad jeigu toks fondas bus sukurtas, tai dėmesys Pietryčių Lietuvai padidės, žmonės, administracija bus labiau įtraukta į projektų vykdymą, ir manau, kad tai tik padės integruotis Pietryčių Lietuvai į visos Lietuvos ekonomiką“, – lankydamasi Šalčininkų rajone trečiadienį žurnalistams sakė prezidentė.

Pietryčių Lietuvos regiono plėtros fondo įstatymo projektas šiuo metu svarstomas Seime. Jį remia konservatoriai ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, o valdančiosios partijos iniciatyva abejoja.

Vidaus reikalų ministerija trečiadienį pareiškė, kad pritarus parlamentarų idėjai atskira regioninės politikos įgyvendinimo tvarka veiktų tik Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose, o tai daryti netikslinga, nes regioninė politika įgyvendinama nacionaliniu mastu.

Ministerijos parengtą neigiamą išvadą dėl įstatymo projekto trečiadienį patvirtino Vyriausybė.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis Ministrų kabineto posėdyje sakė, kad dabartinių teisės aktų visiškai pakanka spręsti Pietryčių Lietuvos užimtumo, ūkio plėtros, kultūros ir švietimo problemas.

„Būtų netikslinga nacionalinės regioninės politikos įgyvendinimą Pietryčių Lietuvos regione reglamentuoti atskiru įstatymu“, – teigė ministras.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis

S.Skvernelio teigimu, įstatymo priėmimas pareikalautų papildomų institucijų – fondo tarybos, ekspertų komisijos, fondo administratoriaus.

Jis teigė, kad Vyriausybė jau yra apsisprendusi dėl konkrečių priemonių, kurios apimtų ne tik Vilniaus bei Šalčininkų rajonus, bet Švenčionių, Trakų rajonus bei Visagino miestą.

„Visos ministerijos pasiūlė konkrečias priemones, visi mes įsipareigojome su konkrečiom sumom, lėšom ir priemonėm, įgyvendinti tuos tikslus, kuriuos siūlo įstatymo projekto rengėjai.

2015-2020 metais šita Vyriausybė yra numačiusi skirti 55 mln. eurų valstybės biudžeto ir ES finansinės paramos (...) pagrindinei inžinerinei infrastruktūrai, švietimo įstaigų modernizavimui, kultūrai, įvairiai bendruomeninei infrastruktūrai, miesto ir miestelio viešųjų erdvių sutvarkymui, bendruomenių veiklai sprendžiant socialines problemas“, – kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Pasak jo, verslo partneriams ir nevyriausybinių organizacijų projektams bus taikomi prioritetiniai atrankos kriterijai.

Vadina „pozityvia diskriminacija“

D.Grybauskaitė savo ruožtu tvirtina, kad specialus fondas Pietryčių Lietuvai būtų vertinamas kaip pagrįsta „pozityvi diskriminacija“.

„Vadinamoji pozityvi diskriminacija kartais yra naudojama, jeigu tokia būtinybė yra, ji naudoja visose ES valstybėse. Jeigu matome, kad atsilikimas yra gerokai didesnis, tai ypatingas dėmesys turi būti skiriamas tiems regionams, kuriems yra sunkiau. Tai yra pozityvioji diskriminacija, negalima vienodai traktuoti visų, kai situacija yra labai skirtinga“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Šalčininkų rajone, kur trečiadienį lankėsi prezidentė, trys ketvirtadaliai gyventojų yra lenkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius