Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 05

Dalia Grybauskaitė: ministrams palinkėčiau būti kritiškesniems

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, nepatenkinta kai kuriais kandidatais į Vyriausybę, siūlo jiems kritiškiau vertinti savo gebėjimus. Ji toliau kartoja „negavusi suderinto ministrų kabineto“.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė Rukloje
Prezidentė Dalia Grybauskaitė Rukloje / Alfredo Pliadžio nuotr.

Atmesdama svarstymus, esą šalies vadovei netinka „darbiečių“ siūlomi pretendentai į ministrus apskritai, trečiadienį ji žurnalistus tikino, kad „Darbo partijos (DP) kandidatai tinka – tie, kurie atitinka, kaip ir visų kitų partijų kandidatai, kvalifikacinius reikalavimus“.

Pasak D.Grybauskaitės, visiems ministrams keliami tie patys reikalavimai: išmanyti sritį, kuriai siekia vadovauti, ir Europos Sąjungos (ES) dienotvarkę, nes Lietuvai kitų metų antrą pusmetį teks pirmininkauti 27 valstybių blokui, taip pat gebėti susikalbėti viena iš darbinių Bendrijos kalbų (anglų, vokiečių ar prancūzų).

„Ministrų, kurie neatitiks šių trijų kriterijų, nepriklausomai nuo partinės priklausomybės, neskirsiu“, – sakė ji aukštųjų technologijų įmonės „Brolis Semiconductors“ atidarymo metu.

„Visiems ministrams palinkėčiau būti kritiškesniems, įvertinus šiuos kriterijus. Pagalvoti, ar jie gebės vadovauti tuo metu (per pirmininkavimą ES – red. past.) tai sričiai ir visai Europai. Jei ministrai gebės kritiškiau į save pasižiūrėti, manau, konfliktų ir problemų neturėtų kilti“, – aiškino D.Grybauskaitė.

Ji priminė Vyriausybę turinti patvirtinti per 15 dienų nuo premjero patvirtinimo. „Kokią nors Vyriausybę tikrai tvirtinsiu. (…) Suderinto su manimi kandidatų į ministrus sąrašo šiandieną dar nėra“, – teigė prezidentė.

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius ketina trečiadienį įteikti galutinį kandidatų į Vyriausybę sąrašą.

Antradienio vakarą į skubiai sušauktą posėdį susirinkęs DP prezidiumas nusprendė nesileisti į kompromisus ir į ministrų postus kelti Loretos Graužinienės bei Virginijos Baltraitienės kandidatūras. Tiesa, partijos lyderis Viktoras Uspaskichas pripažino, kad buvo mąstoma ieškoti kitų pretendentų, bet galiausiai apsispręsta kitaip.

Posėdyje dalyvavo ir A.Butkevičius. „Norėjau iš jų išgirsti galutinį politinį sprendimą, ką jie norėtų matyti Vyriausybėje ir ką norėtų, kad aš siūlyčiau. Manau, parinkti patys kompetentingiausi žmonės, kurie yra nusipelnę būti Vyriausybėje“, – teigė Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas.

DP prezidiumo posėdis buvo skubiai sušauktas, kai A.Butkevičius neoficialiai išgirdo, jog prezidentei nepriimtina L.Graužinienės ir V.Baltraitienės kandidatūros.

Pati šalies vadovė pripažino, kad ne visi kandidatai į ministrus ją tenkina, bet konkrečių pavardžių nenurodė. „Kol kas dekreto dėl Vyriausybės skyrimo pasirašyti negaliu. Kol negausiu visų kandidatūrų, kurios suderintos ir man tinkamos“, – antradienį žurnalistams teigė D.Grybauskaitė.

Ji toliau kariauja su nauja valdančiąja koalicija, trečiadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. Jo šaltinių duomenimis, prezidentė siūlė socdemams ministrus iš „darbiečių“ siūlyti savo nuožiūra, nesitariant su DP lyderiu. Šaltiniai LSDP vadovybėje spėja, kad taip siekiama supjudyti keturių partijų koaliciją. Tikroji priežastis – abi „darbiečių” kandidatės į ministrus yra artimos V.Uspaskichui. Prezidentūra esą nurodė šioms dviem politikėms pačioms atsiimti kandidatūras.

Formuojant valdančiąją koaliciją DP teko keturios ministerijos: Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo, Žemės ūkio bei Kultūros. Žemės ūkio ministru partija pasiūlė Vigilijų Jukną, į kultūros ministrus pretenduoja parlamentaras Kęstutis Daukšys.

Kandidatai į Vyriausybę
Algirdas Butkevičius (LSDP) – paskirtasis premjeras
Birutė Vėsaitė (LSDP) – Ūkio ministerija
Linas Linkevičius (LSDP) – Užsienio reikalų ministerija
Rimantas Sinkevičius (LSDP) – Susisiekimo ministerija
Juozas Bernatonis (LSDP) – Teisingumo ministerija
Juozas Olekas (LSDP) – Krašto apsaugos ministerija
Rimantas Šadžius (LSDP) – Finansų ministerija
Vytenis Povilas Andriukaitis (LSDP) – Sveikatos apsaugos ministerija
Loreta Graužinienė (DP) – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Virginija Baltraitienė (DP) – Švietimo ir mokslo ministerija
Viginijus Jukna (DP) – Žemės ūkio ministerija(
Kęstutis Daukšys (DP) – Kultūros ministerija
Dailis Alfonsas Barakauskas (TT) – Vidaus reikalų ministerija
Valentinas Mazuronis (TT) – Aplinkos ministerija
Jaroslavas Neverovičius (LLRA) – Energetikos ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius