Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 18

Dalia Grybauskaitė pasirašė pataisas, padėsiančias apsaugoti informacijos šaltinį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kuriomis siekiama garantuoti žiniasklaidos laisvę, užtikrinti žmogaus teisių apsaugą ir sustiprinti demokratiją.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Teisėsaugos demonstruojama jėga ir sovietinio persekiojimo metodai yra netoleruotini. Negalime leisti, kad dėl nekompetencijos ir prievartos būtų toliau griaunami žmonių likimai ir menkinama Lietuva. Demokratinėje valstybėje visi turi laikytis Konstitucijos, gerbti žmogaus teises ir saugoti žiniasklaidos laisvę", – pranešime cituojama prezidentė.

Pasak jos, laisva žiniasklaida yra vienas iš demokratijos garantų, todėl žurnalistų teisė ir pareiga informuojant visuomenę turi būti gerbiama ir apsaugota.

Kratos, poėmiai, telefoninių pokalbių pasiklausymas, slaptas sekimas galės būti vykdomi tik dėl visuomenei gyvybiškai svarbių aplinkybių.

Prezidentės inicijuotomis pataisomis numatoma, kad žiniasklaidos laisvę ir žmogaus teises suvaržantys veiksmai galės būti atlikti tik išimtinais atvejais. Tai reiškia, kad kratos, poėmiai, telefoninių pokalbių pasiklausymas, slaptas sekimas galės būti vykdomi tik dėl visuomenei gyvybiškai svarbių aplinkybių.

Atsižvelgiant į visuomenės išsakomas pastabas dėl nekorektiško pareigūnų elgesio kratų ir poėmių metu, prezidentės inicijuotomis pataisomis taip pat įvesti papildomi saugikliai žmogaus teisių apsaugai užtikrinti. Nuo šiol, kylant abejonėms dėl teisėsaugos darbo metodų teisėtumo ar nepagarbaus elgesio su žmogumi, bus galima reikalauti, kad kratos ar poėmiai būtų filmuojami arba būtų užtikrintas nepriklausomų stebėtojų dalyvavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius