-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 04

Dalia Grybauskaitė: prašyti mažesnių dujų kainų reikštų „parsivežti saulę“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį užsiminė, kad Lietuvai tektų brangiai sumokėti už nuolaidas už Rusijos energetinius išteklius, ir priminė Lietuvos aneksiją Antrojo pasaulinio karo metais.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Prašyti malonės iš vienos ar kitos šalies, kad nuleistų kainą, tai – atvirai sakau – reikštų prašymą atsivežti Saulę. Prieš daug metų Saulę jau vežėmės ir už tai daug sumokėjome. Nemokamai niekas nieko nedalina, už viską reikia mokėti“, – penktadienį parodų centre „Litexpo“ žurnalistams sakė D.Grybauskaitė, komentuodama situaciją dėl šilumos kainų.

1940 metų Sovietų sąjungai okupavus Lietuvą, marionetinio Liaudies Seimo atstovai vyko į Maskvą perduoti sovietų Aukščiausiajai Tarybai Deklaraciją dėl Lietuvos įstojimo į Sovietų sąjungos sudėtį ir „parvežti Stalino Saulę“.

Anot penktadienį kalbėjusios D.Grybauskaitės, šilumos kainos Lietuvoje iš esmės priklauso nuo kuro kainų tendencijų pasaulio rinkose: „Du trečdaliai kainos priklauso nuo kuro kainų – nuo dujų kainų, kurios priklauso ne nuo Lietuvos, o nuo tarptautinių tendencijų. Kol kas net ir grūmojant tarptautinei antrajai krizės bangai, kuro kainos nekrenta, o atvirkščiai – net ir kartais auga. Du trečdalius kainos lemia bendra kuro kainų tendencija – nei ministras (energetikos ministras Arvydas Sekmokas – BNS), nei aš negalime daryti įtakos kainoms“.

Ji priminė, kad yra pasiūliusi Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kurios turėtų 5-10 proc. sumažinti šilumos kainas.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas praėjusią savaitę pareiškė, jog vilčių, kad dar šiemet pavyks susitarti dėl mažesnės gamtinių dujų kainos ir atpiginti gyventojams tiekiamą šilumą, nėra.

Spalio pradžioje Energetikos ministerija pateikė siūlymą termofikacinėse elektrinėse naudoti perteklines Lietuvos elektrinės gamtines dujas ir taip bent lapkričio ir gruodžio mėnesiais sumažinti šilumos kainą. Tačiau tokiam siūlymui pasipriešino Kainų komisija, kurios manymu, teisiškai to negalima įgyvendinti.

Energetikos ministro teigimu, pigesnių dujų galima tikėtis nebent kitais metais. Tam įtakos, pasak jo, gali turėti Europos Sąjungos pradėtas Rusijos koncerno „Gazprom“ veiklos tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius