Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 25 /09:44

Dalia Grybauskaitė: JAV gynimas prasideda Baltijos šalyse

Jeigu Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) pasitrauks iš tarptautinės arenos ir užsidarys savo žemyne, atsiradusioje erdvėje jos vietą užims Rusija, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji interviu „Foreign Policy“ teigė, kad Rusija yra grėsmė visai Europai.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė stebėjo NATO pratybos „Geležinis kardas 2014"
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė stebėjo NATO pratybos „Geležinis kardas 2014" / Alfredo Pliadžio nuotr.

Jei JAV izoliuosis, Rusija užims jos vietą

„Svarbiausia, kad JAV nepasitrauktų iš pasaulinės arenos. Jei JAV užsidarys savo žemyne, Rusijai atsiras per daug tuščios erdvės užimti jos vietą“, – interviu teigė prezidentė.

Ji pakartojo, kad Rusija yra grėsme ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai.

Lietuvos prezidentė sakė, kad Rusija su Lietuva gali elgtis kitaip nei su Ukraina, nes į čia atsiųsti „žalių žmogeliukų“ būtų sudėtinga – rusai nekalba lietuviškai, o Lietuvoje ne tiek daug žmonių kalba rusiškai kaip Ukrainoje.

D.Grybauskaitė „Foreign Policy“ taip pat sakė, kad ieškoma naujo susitarimo su NATO ir JAV dėl karių dislokavimo Lietuvoje ir papildomų karinių oro pajėgų. „2010 m. mes pradėjome tartis su NATO dėl gynybos planų Baltijos šalims. Galiausiai juos gavome, tačiau jų nebeužtenka, kai taip agresyviai elgiasi mūsų kaimynė Rusija“, – sakė Lietuvos vadovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Paklausta, kaip vertina JAV prezidento Donaldo Trumpo požiūrį į NATO, D.Grybauskaitė tikino, kad „kai kuri prezidento kritika yra pagrįsta, ypač dėl gynybos išlaidų“.

Tačiau paklausta, ar D.Trumpas taip pat nesuabejojo NATO pagrįstumu, Lietuvos prezidentė teigė, jog to taip neinterpretuotų.

V.Putinas eis tiek, kiek jam bus leista

D.Grybauskaitė, kalbėdama apie tai, ko galima laukti iš Vladimiro Putino, pripažino, kad niekas to negali žinoti. „Tačiau aišku, kad jis tam, kad mus provokuotų, pasinaudos bet kuria erdve, kuri jam bus palikta. Jis eis taip toli, kaip mes leisime jam eiti. Matome, kaip periodiškai jis randa naujų priešų tai viename regione, tai kitame. Europa yra vienas iš regionų, į kurį jis norėtų eksportuoti destabilizaciją“, – sakė Lietuvos prezidentė.

Kaip vienus iš būdų tai padaryti ji paminėjo paramą kraštutinės dešinės ir kraštutinės kairės jėgoms, kibernetines, informacines ir propagandos atakas, politikų papirkinėjimą, imigraciją.

„Jis improvizuoja su strategija. Jeigu atsiveria erdvė, jis į ją įžengia. Jis greitai priiminėja sprendimus“, – apie Rusijos prezidentą sakė D.Grybauskaitė.

Amerikos gynimas prasideda Baltijos šalyse. Jeigu sustabdysite jį čia, jis nebus grėsmė jums.

Paklausta, ar jis norėtų atkurti Sovietų Sąjunga, D.Grybauskaitė atsakė: „Jis jaučia jai nostalgiją, tačiau žino, kad tai neįmanoma. Jis norėtų turėti daugiau įtakos ir destabilizuoti daugiau šalių“.

„Amerikos gynimas prasideda Baltijos šalyse. Jeigu sustabdysite jį čia, jis nebus grėsmė jums. Su šiandienos technologijomis, teritorija nėra svarbi. Svarbu yra dekonstruoti jo metodus ir melus. V.Putinas mokosi, kaip įvykdyti hibridines atakas mūsų teritorijoje, ir tuomet šias žinias perkelia į kitas šalis“, – teigė D.Grybauskaitė.

„Turime žinoti, ką V.Putino Rusija gali – kad jie dabar gali net pasiekti JAV. Net ir mums tai buvo siurprizas. Manėme, kad jie žinojo, jog negali eiti taip toli siekdami padaryti įtaką globaliai politikai“, – sakė Lietuvos prezidentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius