Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 24 /13:47

Dalia Grybauskaitė: „Valstiečiai-žalieji turi formuoti Vyriausybę“

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad rinkimai Lietuvoje buvo demokratiniai, gerokai skaidresni nei 2009-aisiais metais, nes pažeidimų sumažėjo beveik tris kartus, po antrojo turo nepradėtas nė vienas ikiteisminis tyrimas. Prezidentė tikino, kad Seimo veidas smarkiai keisis, o didžiausią atsakomybės naštą nešti teks rinkimų laimėtojai – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Daugiausia pasitikėjimo, mandatų – net 56 – gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. O tai yra ir didžiausia atsakomybės našta. Kartu su laimėjimu visada ateina atsakomybė. Todėl formuoti valdančiąją koaliciją turėtų būtent toks ryškus laimėtojas“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji linkėjo valstiečiams-žaliesiems sukurti skaidrią ir atsakingą daugumą, kuri turėtų kokybiškai naują požiūrį į valstybės valdymą, valdymo skaidrumą ir atsakomybę.

„Tikiuosi, kad tiek Prezidentūra, tiek Seimas, tiek Vyriausybė galės dirbti produktyviai ir atsakingai kartu“, – vylėsi šalies vadovė.

Klausiama, ar Lietuvai būtų naudingesnė valstiečių koalicija su antrąją vietą rinkimuose užėmusiais konservatoriais, ar su socialdemokratais, prezidentė tikino, kad ji nespėlios, ką į partnerius pasirinks rinkimų laimėtojai.

Galimybes turi daugelis politinių jėgų, ypač tos, kurios gavo daugiau palaikymo mūsų dabartiniame naujai išrinktame Seime, bet, deja, maksimali ir net, sakyčiau, absoliuti dauguma yra valstiečių rankose, – sakė prezidentė.

„Žinote, tai būtų tiktai iš spėlionių rato. Mes matome ryškų žmonių pasitikėjimą labai konkrečiomis politinėmis jėgomis. Žinome jėgų pasiskirstymą. Daugiausia balsų gavo būtent valstiečiai ir žalieji. Be jokios abejonės, jie ir spręs, ir pradės konsultacijas dėl koalicijos sudarymo.

Jokia dirbtinė koalicija, kaip rodo laikas ir mūsų istorinė patirtis, ilgai neišgyvena. Partijos laimėtojos turi pačios susitarti ir prisiimti atsakomybę už valstybės valdymą ir tik tokia koalicija gali išlaikyti visą kadenciją“, – sakė šalies vadovė.

Tačiau vėliau, paklausus apie konservatorių ir valstiečių galimybes susitarti, D.Grybauskaitei išsprūdo dviprasmis „deja“.

„Aš tikrai nespėliosiu. Galimybes turi daugelis politinių jėgų ypač, kurios gavo daugiau palaikymo mūsų dabartiniame naujai išrinktame Seime, bet, deja, maksimali ir net, sakyčiau, absoliuti dauguma yra valstiečių rankose. Būtent jie turi galimybę pradėti konsultacijas ir būti valdančiojoj daugumoj“, – sakė šalies prezidentė.

Ministrus vertindama naudosis įtaka

Prezidentė kol kas vengė pasakyti, kuris premjeras, jos nuomone, pareigas eitų geriausiai, nors valstiečiai-žalieji neslepia svarstantys buvusio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio arba europarlamentaro Broniaus Ropės kandidatūras.

„Pirmiausia priklausys nuo koalicijos. Kol kas matau atvirumą ir norą kalbėtis, nebijo kalbėtis netgi apie būsimas kandidatūras, bet tai bus ateityje. Bet toks pozityvus nusiteikimas yra ir labai tikiuosi, kad priklausomai nuo koalicijos mes kartu tarsimės, koks premjeras būtų geriausias. Dabar tam dar per anksti“, – teigė D.Grybauskaitė.

Taip pat prezidentė sako nevertinusi ir aptarinėjamų kandidatų į ministrų postus, nors matanti atvirumą apie juos kalbėtis.

„Konkrečiai dabar tikrai per anksti kalbėti apie konkrečias pavardes, nes neturime dar valdančios daugumos rėmų ir viso piešinio. Bet aš labai tikiuosi, kad naujai susikūrusi koalicija supranta konstitucinį balansą valstybėje ir bent jau skiriant ministrus prezidento galimybės daryti įtaką yra didesnės. O reikalavimai bus tokie, kaip anksčiau – skaidrumas, atsakomybė ir profesionalumas. Tai tik tai, ko konstituciškai aš galiu reikalauti“, – dėstė D.Grybauskaitė.

Keisis Seimo veidas

Pasak D.Grybauskaitės, rinkėjų valia lėmė esminius pokyčius Lietuvos politiniame žemėlapyje.

„Kokie tie pokyčiai bus – geri ar blogi? Ar patenkinami? Spręs laikas ir, aišku, sudaryta valdančioji dauguma. Gerokai keisis Seimo veidas. Prie valstybės vairo ateina 81 naujas veidas. Tai yra didžiuliai pokyčiai“, – konstatavo prezidentė.

D.Grybauskaitė pirmadienį susitiko su dviem Seimo rinkimus laimėjusiomis partijomis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionimis demokratais.

Sekmadienį pasibaigusiuose Seimo rinkimuose valstiečiai-žalieji užsitikrino 56 mandatus parlamente, o konservatoriai 31 mandatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius