-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 05

Dalia Grybauskaitė viešai kalba apie skaidrumą, o prezidentūros kieme slapta renčiama pilietiškumo mokykla

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kovą su korupcija vadina kertiniu savo darbų akmeniu, tačiau tuo pačiu metu jos kanceliarija prezidentūros kieme vietoj planuotos prezidento rezidencijos paslapčia įrenginėja edukacinį centrą. Du pastatus pritaikyti pilietiškumo pamokoms skubama taip greit, kad naujas prezidentas savo žodžio dėl būsto tarti nebesuspėtų ir būtų priverstas įsikurti Turniškėse.
Edukacinis centras
Edukacinis centras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentė – už skaidrius viešuosius pirkimus

Praėjusią savaitę susitikusi su Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovu Žydrūnu Plytniku prezidentė D.Grybauskaitė pabrėžė, kad viešieji pirkimai turi vykti skaidriai, nepaisant to, kokios vertės jie yra.

„Valstybės lėšos yra visų Lietuvos žmonių pinigai. Viešieji pirkimai neturi būti dar viena ydinga galimybė išsikeroti korupcijai ir neteisėtai pelnytis. Visi pirkimai turi vykti skaidriai, užtikrinus sąžiningą konkurenciją ir viešumą, o valstybinės lėšos – leidžiamos racionaliai ir atsakingai. Viešumas yra veiksmingiausia korupcijos prevencijos priemonė", – sakė ji.

Taip pat po susitikimo D.Grybauskaitė gyrėsi savo pasiūlytomis ir Seimo pernai spalį priimtomis įstatymo pataisomis, pagal kurias net ir mažiausios vertės pirkimai nebegali būti vykdomi slapta susitariant su tiekėjais.

Prezidentės pavaldiniams į skaidrumą nusispjaut 

Prezidentūra, dar 2012 m. savo tinklalapyje skelbusi visus, net ir pačius menkiausius sodo reikmenų, vėliavų, vaistų ir druskos keliams barstyti pirkimus, pernai liovėsi tai daryti.

Tačiau tai kalbėdama prezidentė, matyt, nežinojo, kad talžo pati save. Pasirodo, pati prezidentūra, dar 2012 m. savo tinklalapyje skelbusi visus, net ir pačius menkiausius sodo reikmenų, vėliavų, vaistų ir druskos keliams barstyti pirkimus, pernai liovėsi tai daryti. Rudenį prezidentūros rūmų kieme patriotiškumo mokyklą–muziejų kanceliarija ėmė ręsti paslapčia.

Formaliai žiūrint, Prezidento kanceliarija niekuo nenusižengė. Tačiau vargu ar apie skaidrumą mėgstanti kalbėti D.Grybauskaitė pati pasakytų, kad muziejaus įrengimas vyksta be priekaištų.

Į akis krinta detalė, kad neskelbiant viešai pilietiškumo mokyklos architektai „Processoffice“ buvo pasirinkti būtent tada, kai Seime jau buvo svarstomos ir priiminėjamos pačios D.Grybauskaitės teiktos įstatymo pataisos, numatančios ateityje tokius pirkimus išvis uždrausti.

Prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas 15min.lt telefonu nesutiko paaiškinti, kodėl architektų muziejui ieškota skubiai ir tyliai. Jis paprašė visus klausimus užduoti tik per prezidentės spaudos tarnybą.

BFL nuotr./Giedrius Krasauskas
BFL nuotr./Giedrius Krasauskas

Ji atsiuntė tokį paaiškinimą: „2013 m. Viešųjų pirkimų įstatymas nenustatė reikalavimo viešinti informacijos apie mažos vertės viešuosius pirkimus, o  edukacinio centro techninio darbo projekto pirkimas vykdytas būtent 2013 m.“

Tai reiškia, kad prezidentūra suskubo mažos vertės pirkimą įvykdyti dar iki tol, kol įsigalios jos pačios teiktos įstatymo pataisos.

Kainuos kelis milijonus

Už techninį projektą prezidentūra sako architektų biurui „Processoffice“ jau sumokėjusi 76 tūkst. litų. Tiesa, architektai tikina, kad projektas dar nėra baigtas ir galutinė suma nėra aiški.

„Šitas projektas iš kelių dalių susideda. Yra kelios stadijos. Būtų geriausia užsakovui užduoti šiuos klausimus. Mes tų techninių detalių nelabai galime atskleisti, nei tiksliai žinome. Bet kokiose sutartyse yra konfidencialumo. Paprastai mes neatskleidžiame projekto detalių, kol jis nėra patvirtintas ir iki galo parengtas“, – paklaustas, kiek kainuos architektų darbas, 15min.lt išsisukinėjo „Processoffice“ vadovas Vytautas Biekša.

Jis tikino, kad projektą prezidentūrai turi pateikti iki vasario pabaigos.

Statybos darbų mes tikrai nevykdysime. Suprojektuosime, o paskui prezidentūra iš naujo ieškos rangovų, – teigė V.Biekša.

„Statybos darbų mes tikrai nevykdysime. Suprojektuosime, o paskui prezidentūra iš naujo ieškos rangovų“, – teigė V.Biekša.

Išvis edukacinio centro įrengimui prezidentūra per 2–3 metus yra numačiusi skirti 2–3 mln.litų.

Paslėpė, kad nerastų nė Seimas

Apie tai, kad ketina vietoj prezidento rezidencijos prezidentūros kieme atidaryti pilietiškumo mokyklą, prezidentūra pernai niekur neskelbė. Greičiausiai šis planas liko paslaptimi net Seimui ir Vyriausybei, nes prašydama pinigų savo poreikiams Prezidento kanceliarija edukacinio centro įrengimo neišskyrė atskira eilute.

Prezidentės spaudos tarnyba nurodo, kad projektą planuojama įgyvendinti iš Prezidento kanceliarijai numatytų bendrų investicinių programų.

Tačiau valstybės investicijų programose jau kelerius metus iš eilės nurodoma tik abstrakti sąvoka „Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijai valstybės patikėjimo teise perduotų pastatų, teritorijų tinkamos būklės užtikrinimas“, o apie planus įrenginėti muziejų neužsimenama nė žodžiu.

Tuo tarpu kitos valstybės institucijos dažniausiai pinigus iš valstybės investicijų programos gauna konkretiems darbams, pavyzdžiui, Valdovų rūmams įrengti, muziejams atnaujinti ir panašiai.

Nusprendė už būsimą prezidentą

Keista atrodo ir tai, kad Prezidento kanceliarija pastate, kuriame ankstesnis prezidentas Valdas Adamkus norėjo įrengti valstybės vadovo rezidenciją, muziejų nutarė įsteigti likus vos pusmečiui iki D.Grybauskaitės kadencijos pabaigos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Grybauskaitė

Tai reiškia, kad, jei gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose D.Grybauskaitė nelaimės, ji vis tiek bus už būsimą prezidentą nusprendusi, kur šiam gyventi.

Taip pat neaišku, kur tuomet gyventų pati D.Grybauskaitė. Įstatymais numatyta, kad buvusiems prezidentams valstybė įsipareigoja suteikti rezidenciją, tačiau šiuo metu laisvo kito namo, nei Turniškių vilos, kurioje dabar gyvena D.Grybauskaitė, nėra.

Prezidentės spaudos tarnyba pažymi, kad Turniškėse esanti prezidento rezidencija yra skirta tik pareigas einančiam prezidentui, bet į klausimą, kur būtų apgyvendinta dabartinė šalies vadovė, jei nebus išrinkta, neatsako.

Mokys pilietiškumo ir patriotizmo

Prezidentės spaudos tarnyba nurodo, kad edukaciniam centrui pastatą prezidentūros kieme paskirti nutarta dėl to, kad antros rezidencijos valstybės vadovui tikrai nereikia.

Jos teigimu, edukacinis centras bus atviras ir nemokamas Lietuvos žmonėms. „Šio centro tikslas – ugdyti patriotišką, savo teises žinantį ir pareigas valstybei suprantantį Lietuvos Respublikos pilietį. Jame vyks edukacinės, pilietiškumo ugdymo programos, kurių metų jaunimas, moksleiviai, užsienio svečiai ir visi besidomintys politiniais procesais, galės susipažinti, kaip veikia demokratinė valstybė, kokios yra pagrindinės pilietinės teisės, kaip Lietuvos žmonės gali prisidėti prie savo valstybės kūrimo ir dalyvauti jos valdyme“, – nurodoma atsakyme 15min.lt.

Jei gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose D.Grybauskaitė nelaimės, ji vis tiek bus už būsimą prezidentą nusprendusi, kur šiam gyventi.

Centre prezidentūra taip pat planuoja eksponuoti įvairius Lietuvos istorijos šaltinius, meno kūrinius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų kūrybą.

2008–2009 metais, kai V.Adamkus ketino įkurti prezidento rezidenciją, į du pastatus, kurių bendras plotas sudaro 1041 kvadratinių metrų, investuoti 6,6 mln. litų.

Liko neatsakytų klausimų

Nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus projektų vadovė Rūta Mrazauskaitė teigia, kad iš pirmo žvilgsnio pasižiūrėjus prezidentūros sprendimas įrengti muziejų kelia klausimų dėl skaidrumo. Ji tvirtina, kad, nepaisant to, kad Prezidentės kanceliarija laikėsi tuo metu galiojusių įstatymų, vis tiek kyla klausimų, ar šis pirkimas vyko skaidriai.

„Prezidentūra turėtų nurodyti tikslų pirkimo būdą, kuriuo buvo atliktas šis pirkimas, nes tai tikriausiai buvo supaprastintas pirkimas. Antras klausimas būtų, kaip konkrečiai jis vyko, jei vyko apklausos būdu, kiek buvo apklausta tiekėjų. Tikrasis testas tai ir būtų, kiek detaliai prezidentūra atsakytų į klausimus“, – teigė R.Mrazauskaitė.

„Tikrasis skaidrumas yra tada, kad nesvarbu, ar tai yra privaloma pagal įstatymus, ar ne, bet institucija nurodo visas detales“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius