Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 24

Dalis ministrų nepritaria savaitės nedarbo išlaidų perkėlimui ant darbdavių pečių

Dalis ministrų nepritaria Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymui reikalauti iš darbdavio apmokėti septynias pirmąsias darbuotojo ligos dienas.
Profesinio persikvalifikavimo programos gali padėti išsikapstyti iš duobės, o gal net pakeisti gyvenimą iš esmės.
Nedarbas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tam nepritariantis po tradicinių koalicijos partnerių pasitarimo trečiadienį pareiškė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Šio siūlymo nepalaiko ir ūkio ministras Dainius Kreivys.

„Mums (Liberalų sąjūdžiui – BNS) nepriimtinas yra kitas siūlymas, dėl kurio mes dar diskutuosime. Tai yra siūlymas 7 dienų nedarbingumo laikotarpį apmokėti iš darbdavių sąskaitų. Mano galva, tai yra sprendimas, kuris dar labiau gali apsunkinti ekonomikos atsigavimą ir dar labiau paskatinti įvairius šešėlinius ūkio procesus“, – teigė E.Masiulis.  Anot jo, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kiek yra piktnaudžiaujama nedarbingumo pašalpomis.

„Dabar yra paplitusi tokia nuomonė, kad dažnai išleisdamas žmogų į nedarbingumą tokiu būdu darbdavys siekia sutaupyti savo lėšas „Sodros" sąskaita. Bet kokiu atveju aš manau, kad čia reikia ieškoti sprendimų, kai mes matysime problemos mastelį. Vienas iš tų sprendimų yra, kad galbūt ne tik darbdavys, bet ir darbuotojas turėtų dalytis ta našta, kuri dabar yra“, – teigė susisiekimo ministras.

Ūkio ministerija pranešė, kad įvertinus, jog darbuotojai dėl ligos nedirba vidutiniškai iki savaitės, toks siūlymas perkelia visą naštą dėl ligos pašalpos darbdaviui.  Ūkio ministro D.Kreivio teigimu, mokesčius valstybei moka tiek darbdavys, tiek darbuotojas, taigi logiška tikėtis, jog socialinį saugumą ligos metu užtikrins mokesčius už tai renkanti valstybė.

Jis tikisi, jog siūlymas didinti dienų skaičių, už kurias ligos pašalpas moka darbdavys, neras paramos Vyriausybėje.  „Sodros“ pertvarkos projektą parengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo nagrinėti galimybę, kad darbuotojui susirgus kompensaciją už pirmąsias septynias ligos dienas mokėtų darbdavys, o nuo aštuntosios ši prievolė tektų „Sodrai“.

Šiuo metu darbuotojui susirgus darbdavys turi mokėti už dvi pirmąsias ligos dienas, o vėliau dalį atlyginimo kompensuoja „Sodra“, kuri nuo trečios dienos moka 40 proc. žmogaus atlyginimo, o nuo aštuntos – 80 procentų.

E.Masiulio teigimu, Liberalų sąjūdis pritaria pasiūlymui ilginti pensinį amžių.  „Tie pasiūlymai yra seniai laukti, jie yra pribrendę ir reikalingi, nes nieko nedarant socialinio draudimo sistema toliau klimps į dar didesnį disbalansą ir gali sutrikti net einamųjų išmokų mokėjimas. Todėl akivaizdu, kad reikia pradėti apsispręsti dėl to, kaip „Sodra“ funkcionuos po kelerių metų ir kaip ji funkcionuos po 10–15 metų“, – teigė E.Masiulis.

Planus ilginti pensinį amžių iki 65 metų palaiko ir premjeras Andrius Kubilius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius